GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska očekuje najslabiju proizvodnju vina u povijesti

Francuska očekuje najslabiju proizvodnju vina u povijesti
VINO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 16:09
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska će ove godine proizvesti najmanje vina otkada je počela objavljivati podatke zbog mraza i bolesti koji su poharali vinograde, priopćilo je u utorak ministarstvo poljoprivrede.

Proizvodnja će ove godine biti za 29 posto niža nego u 2020. i dosegnut će 33,3 milijuna hektolitara. U odnosu na prosjek u proteklih pet godina bit će manja za četvrtinu.

"Proljetni mrazevi smanjili su dobar dio proizvodnje i ona će biti najniža u povijesti, slabija nego u 1991. i 2017. godini", navelo je ministarstvo u priopćenju.

Proizvodnja je i u te dvije godine trpjela zbog oštrog proljetnog mraza, napominje Reuters.

Ovogodišnje gubitke produbit će pojava bolesti vinove loze, ističu u ministarstvu.

U kolovozu ministarstvo je procijenilo da će proizvodnja vina ove godine pasti od 24 do 30 posto, na 32,6 do 35,6 milijuna hektolitara.

Gotovo sve domaće vinogradarske regije našle su se na udaru nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali u različitom intenzitetu, objavilo je ministarstvo.

Tako bi proizvodnja u regiji Champagne trebala pasti za 36 posto uslijed obilnih ljetnih oborina koje su pogodovale razvoju plijesni i povećale gubitke povezane s mrazom. Plijesan izaziva sušenje grozdova i lišća, podsjeća Reuters.

Proizvođači su u srpnju upozorili da bi čak polovina berbe mogla biti izgubljena, iako opskrba tržišta neće biti ugrožena zahvaljujući zalihama iz prethodnih godina.

Regija Burgundy-Beaujolais također je teško pogođena i njezina bi proizvodnja trebala biti gotovo prepolovljena u odnosu na 2020. zbog mraza, tuče i bolesti koji su uništili dobar dio uroda burgunca, priopćilo je ministarstvo.

U regiji Bordeaux proizvodnja bi trebala pasti za četvrtinu. Područje Sauvignona teško je pogodio mraz pa će se smanjiti proizvodnja bijelog vina, dok je sorta grožđa merlot, koje se osobito koristi u proizvodnji vina zaštićenog porijekla iz Saint-Emiliona i Pomerola, pretrpjela napade bolesti.

Najveća proizvodna regija, Languedoc-Roussillon, bilježit će 32-postotni pad u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je dodatnu štetu izazvala suša, napominju u ministarstvu.

Tagovi: vino, francusko vino
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE