GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom na proveri

Gazprom na proveri
MONOPOL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2011 / 10:06
Autor: SEEbiz / Tanjug
BERLIN - Evropski istražitelji pretražili su u Nemačkoj službene prostorije ruskog ''Gazproma'', ali i nemačkog koncerna RWE i E.on, zbog sumnji da ne posluju u skladu sa propisima.
U detaljnom izveštaju na osam strana, EU je prebacio koncernu ''Gazprom-Germania'' da zloupotrebljava svoju moć na tržištu i da dogovorom o cenama sprečava slobodnu konkurenciju.

Razlog za pretres je sumnja Evropske komisije da pojedine firme "možda usčestvuju u antikonkurentnom poslovanju, narušavajući antimonopolske propise EU, ili imaju informaciju o takvoj praksi".

Predstavnici EK su izjavili da je istraga fokusirana na isporuke zemnog gasa u centralnu i istočnu Evropu i da su obuhvaćene firme za isporuku, transport i skladištenje prirodnog gasa.

Ukoliko se EU odluči za formalni postupak o formiranju kartela, firmama prete ogromne finansijske kazne koje mogu da dostignu i do 10 % ukupnog godišnjeg obrta.

Antimonopolska provera u nemačkom predstavništvu ruskog "Gazproma", koju su juče počeli istražitelji Evropske komisije, neće imati uticaja na poslovanje koncerna, rekao je izvor blizak njegovom rukovodstvu.

"Za analizu kontrole i donošenje bilo kakve odluke, Evropskoj komisiji će biti potrebno više godina. Najviše što može da preti koncernu je novčana kazna, ako se utvrde bilo kakve nepravilnosti", rekao je izvor.

Zvanični predstavnik "Gazproma" Sergey Kupriyanov je za agenciju Reuters izjavio da će koncern zvanično saopštenje povodom racije EK objaviti kasnije u sredu.

U okviru antimonopolske istrage, EK je u utorak spovela raciju u evropskom predstavništvu "Gazproma" u Bearlinu, a takođe i u više firmi evropskih partnera ruskog koncerna među kojima su predstavništva poljske PGNiG, nemačke "E.On Rurgas" i podružnica nemačke RWE u Češkoj, saopštili su predstavnici tih kompanija.

I jedan portparol koncerna E.on potvrdio je da su njihove prostorije u Esenu bile pregledane, ne precizirajući pri tom dalje detalje. U koncernu RWE je, takodje, rečeno da ''RWE podržava provere u punoj meri i saradjuje sa Evropskom komisijom''.
Tagovi: monopol, Gazprom, Sergey Kupriyanov
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, indeksi pali
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u ponedjeljak su kliznuli naniže, već drugi trgovinski dan zaredom te su tako na putu gubitka većeg od jedan posto od početka studenoga.
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
FOREX
Dolarov indeks u blagom plusu na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema najvažnijim svjetskim tržištima valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je početni šok izazvan pojavom nove varijante koronavirusa splasnuo, a investitori čekaju nove smjernice.
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
PROMJENE
PBZ Invest preimenovan u Eurizon Asset Management Croatia
ZAGREB – PBZ Invest d.o.o., društvo za upravljanje investicijskim fondovima, od danas posluje pod imenom Eurizon Asset Management Croatia društvo s ograničenom odgovornošću za upravljanje investicijskim fondovima (skraćeno ime: Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.).
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ANKETA
Hrvatski građani putuju manje, troše više i vole adventska putovanja
ZAGREB - Hrvatski građani u 2021. su prosječno turistički putovali 2,7 puta, što je manje od 3,4 putovanja u 2020., i pritom na putovanju trošili oko 8.000 kuna, za razliku od lanjskih 6.100, a zbog pandemije i lošijih financija većina ne planira i ne zna hoće li putovati ove zime, ali planira neko adventsko putovanje.
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
G7
Britanija zbog omikrona sazvala hitni sastanak G7
LONDON - Zbog brzog širenja omikron varijante koronavirusa Velika Britanija je sazvala neplanirani sastanak ministara zdravstva G7 u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE