GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Generali i Croatia osiguranje s najvećim rastom premije životnih osiguranja u 2015.

Generali i Croatia osiguranje s najvećim rastom premije životnih osiguranja u 2015.
PREMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2016 / 09:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupna zaračunata bruto premija 25 društava za osiguranje u Hrvatskoj u 2015. je u odnosu na prethodnu godinu povećana za 2 posto, na 8,7 milijardi kuna, a godišnji rast premije za 164,5 milijuna kuna rezultat je snažnog rasta premije u segmentu životnih osiguranja, pokazuju podaci koje je objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
Zaračunata bruto premija u segmentu životnih osiguranja tijekom 2015. godine rasla za gotovo 11,3 posto, odnosno za više od 297,4 milijuna kuna te je na kraju godine iznosila 2,93 milijarde kuna.

S druge strane, bruto premija u neživotnim osiguranjima, koja čini više od 66 posto ukupne zaračunate bruto premije na hrvatskom osigurateljnom tržištu, prošle je godine u odnosu na 2014. smanjena za 2,24 posto, odnosno za 133 milijuna kuna, na 5,79 milijardi kuna.

Promatrano prema ukupnoj premiji, na kraju prošle godine najveći je tržišni udio držalo Croatia osiguranje, s 2,3 milijarde kuna premije, što čini 26,45 postotni udio na hrvatskom tržištu osiguranja.

Drugi je Allianz, s 1,19 milijardi kuna ukupne premije i tržišnim udjelom od 13,65 posto, a treći Euroherc, čija je premija na kraju 2015. iznosila 819,5 milijuna kuna, što je 9,39 postotni tržišni udio.

Od 15 društava koja u Hrvatskoj nude životna osiguranja, njih devet prošlu je godinu završilo s rastom premije, pri čemu su "rekorderi" Generali osiguranje, s godišnjim rastom premije za 81,45 posto, te Croatia osiguranje, čija je premija u tom segmentu rasla za 40,08 posto.

Osjetno povećanje premije, iako s nižom bazom, bilježe još i Velebit (27,2 posto), Wuestenrot (17,3 posto) te Erste VIG osiguranje (13,2 posto).  
Lider u segmetnu životnih osiguranja je Allianz koji je u 2015. prikupio 535,7 milijuna kuna zaračunate bruto premije, što čini 18,25 postotni tržišni udio. No, Allianzova je premija u životnim osiguranjima lani prema 2014. smanjena za jedan posto.

Na drugom je mjestu Croatia osiguranje, koje je s 513,5 milijuna kuna premije zauzelo 17,5 postotni tržišni udio, dok je treće Uniqa osiguranje, s 350 milijuna kuna premije i udjelom na tržištu životnih osiguranja od 11,9 posto.

U segmentu neživotnih osiguranja Croatia osiguranje sa zaračunatom premijom od 1,79 milijardi kuna, zauzima najveći najveći tržišni udio, 31 posto. No, premija CO-a u tom je segmentu pala na godišnjoj razini za gotovo 6,2 posto, a pad bilježe i preostali osiguravatelji koji imaju najveće udjele u tom tržišnom segmentu.

Tako je Euroherc, koji se s 819,5 milijuna kuna i udjelom na tržištu od 14 posto nalazi na drugom mjestu u neživotnim osiguranjima, zabilježio pad premije na gotovo 6 posto, a Allianz, koji sa 655,14 milijuna kuna (11,3 postotni udio) zauzima treće mjesto, bilježi pad premije za 3,2 posto.

Podaci HUO-a po vrstama osiguranja pokazuju da je u neživotnim osiguranjima najzastupljenije i nadalje obvezno autoosiguranje, kao i da liberalizacija tog segmenta tržišta i dalje utječe na zaračunatu premiju kako u "neživotu" tako i na razini cijelog tržišta.

Tako je premija obveznog osiguranja vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama krajem 2015. iznosila nešto više od 2 milijarde kuna, što je 14,8 posto manje nego krajem 2014. godine. Pad premije zabilježen je unatoč činjenici da je tijekom prošle godine u Hrvatskoj sklopljeno 2.023.396 polica obveznog autoosiguranja, što je 2,7 posto više nego tijekom 2014.

Kod životnih osiguranja najzastupljenije je klasično životno osiguranje kod kojeg je zaračunata premija na kraju prošle godine iznosila gotovo 2,5 milijarde kuna i bila 6,7 posto viša nego krajem 2014. godine.
Tagovi: Generali, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Erste VIG osiguranje, premija osiguravatelja, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Osamnaesti uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Osamnaesti uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi nastavili trend rasta, pri čemu je Crobex ojačao 18. trgovinski dan uzastopno, no uz slabiji promet nego dan ranije.
Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije
REKORDI
Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije
ZAGREB - Osiguravatelji su u 2021. zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije ili 12 posto više u odnosu na 2020. godinu, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), iz kojeg upozoravaju da je unatoč konstantnom porastu broja osiguranja velik dio građana i gospodarstva i dalje izložen neosiguranim rizicima.
Viši prinosi na američke obveznice poduprli tečaj dolara
FOREX
Viši prinosi na američke obveznice poduprli tečaj dolara
LONDON - Dolar je u utorak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt višim prinosima na američke državne obveznice, u očekivanju skorašnje sjednice američkog Feda koja bi investitorima trebala pružiti nove smjernice.
Izdano 1,7 milijardi kuna vrijednih trezoraca uz svega 0,01 posto kamate
TREZORCI
Izdano 1,7 milijardi kuna vrijednih trezoraca uz svega 0,01 posto kamate
ZAGREB - Ministarstvo financija na prvoj ovogodišnjoj aukciji, održanoj u utorak, prodalo je 1,7 milijardi kuna trezorskih zapisa, zaduživši se pritom na rok od godine dana uz svega 0,01 posto, a tim sredstvima refinancirati će dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale, a trguje se oprezno jer ulagači nisu voljni riskirati, s obzirom da se očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u, ali i nekim drugim gospodarstvima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE