GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Generalturist zatražio otvaranje stečaja

Generalturist zatražio otvaranje stečaja
STEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2012 / 11:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uprava Generalturista (GT) dala je zahtjev za pokretanje stečajnog postupka GT-a, pogođenog krizom i padom prometa, koji se u posljednje dvije godine prepolovio, okončavajući time dugogodišnje poslovanje hrvatske najstarije turističke agencije.
Sadašnja recesija i kriza na ograničenom tržištu pogodili su izuzetno intenzivno GT kao outgoing turističku agenciju, čije se poslovanje temeljilo najvećim dijelom na putovanju domaćih putnika i kompanija u inozemstvo, i to intenzivnije od tzv. incoming agencija, koje svoje poslovanje usredotočuju na pružanje servisa inozemnim turistima u Hrvatskoj.

U traženju kvalitetnih rješenju Uprava i vlasničke strukture GT-a su uložili velike napore, iscrpivši sve izvore i vlastite mogućnosti poput ulaganja vlastitih sredstava i osobnih garancija. No, poslovanje se nije moglo održati na profitabilnoj razini i samo društvo je postalo nelikvidno.

Napominju da su u korist Generalturista opterećene i nekretnine sa GT-om povezanih društava, koja su jamci za kredite Generalturista.

Tokom zadnje dvije godine pokušao se iznaći kvalitetan strateški partner. Vođeni su pregovori sa četiri potencijalna partnera – dva inozemna kao što su TUI i Odien (fond koji u vlasništvu ima velikog češkog touroperatora ) te dva domaća – Adriatica.net grupom i na kraju, o čemu je javnost obaviještena, agencijom Uniline.

Međutim, niti s jednom od spomenutih kompanija nije nađen prihvatljivi poslovni model koji bi omogućio daljnje poslovanje. Naime, niti jedan od kontaktiranih partnera nije izrazio spremnost da uloži nova sredstva za podmirenje barem dijela dospjelih obveza prema dobavljačima bez kojih društvo ne može dalje poslovati.  Razumijevanje nisu iskazale ni poslovne banke, koje, upoznate u cijelosti s problemima, nisu odobrile određene mjere podrške i reprogramiranje GT-ovih obveza.

Napominju da su putnici GT-a, koji su uplatili svoje turističke aranžmane a zbog stečaja ih objektivno neće biti u mogućnosti konzumirati, osigurani policom Croatia Osiguranja za osiguranje i jamčevinu turističkih aranžmana. Polica je aktivirana kako bi se zaštitili putnici i pristigli zahtjevi se već obrađuju.

Tagovi: Generalturist, Uniline, Adriatica.net, Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Pojačana aktivnost stranih investitora
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Pojačana aktivnost stranih investitora
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je danas, posle dugo vremena, zabeležen visok nivo aktivnosti stranih investitora na tržištu akcija, a indeksi su se umereno oporavili od jučerašnjih gubitaka.
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Katastrofalan promet i pad indeksa
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u srijedu su pali, u danu u kojemu nijednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna.
MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
PROCJENE
MMF: Zelena tranzicija potaknut će neviđenu potražnju za metalima
ZAGREB - Prijelaz na obnovljive izvore energije mogao bi u idućim desetljećima zahtijevati čak tri milijarde tona metala poput kobalta i litija, a proizvođači će teško pratiti snažnu potražnju, upozorio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF).
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, na kojima i dalje vlada poboljšano ozračje pa su investitori skloniji riziku, a u njihovu su fokusu opet potezi središnjih banaka.
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
PRIZNANJA
Atlantic, HPB i Modra špilja dobitnici priznanja za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja
ZAGREB – Kvaliteta korporativnog upravljanja bila je tema današnjeg okupljanja gospodarske zajednice na konferenciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) „Korporativno upravljanje u Hrvatskoj – Održiva poduzeća kao jamac ekonomskog rasta“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE