GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GfK: U Hrvatskoj veća koncentracija maloprodaje nego u BiH i Srbiji

GfK: U Hrvatskoj veća koncentracija maloprodaje nego u BiH i Srbiji
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2011 / 13:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatsko tržište maloprodaje obilježava relativno značajan udjel velikih i modernih prodajnih kanala budući da hipermarketi i supermarketi zajedno zauzimaju polovinu ukupnog prometa na tržištu robe široke potrošnje, dok je u Bosni i Hercegovini i Srbiji još uvijek značajna zastupljenost malih dućana, pokazuje analiza agencije GfK.
U Hrvatskoj male trgovine gube utrku s velikim formatima i njihovo udjel ne prelazi 30 posto prometa, kaže se u GfK-ovom izvještaju o analizi maloprodajnog tržišta u "Jadranskoj regiji".

U Bosni i Hercegovini su za više od polovine prometa zaslužni hipermarketi i supermarketi, ali nedostaju diskontni lanci i cash&cary formati pa male trgovine zauzimaju preko 40 posto tržišta. U Srbiji je udjel hipermarketa pet posto, a zajedno sa supermarketima čine tek oko 28 posto prometa, dok su male trgovine trgovine zaslužne za 54 posto prometa.

U skladu s takvom strukturom maloprodajnih formata je i snaga vodećih lanaca. Prvih 10 lanaca u Hrvatskoj zauzimaju tri četvrtine tržišta, u BiH 45 posto, a u Srbiji oko 41 posto.

Ako je suditi prema strukturi maloprodaje i snazi vodećih lanaca, Hrvatska se značajno približila razvijenim tržištima zemalja srednje Europe, ističu u GfK-u.

Koncentracija vodećih trgovačkih lanaca ima utjecaj na pojavu i značajniji rast udjela trgovačkih marki. Tako je u BiH njihov udio dva posto, u Srbiji se očekuje da će u ovoj godini dosegnuti promet od oko četiri posto, dok je u Hrvatskoj već viši od 18 posto.

Prema podacima GfK-a, u Srbiji potrošači zbog krize rjeđe odlaze i u velike i u male nabavke te kupuju samo ono što im je neophodno za kućanstvo. Stoga je potrošnja u Srbiji u konstantnom padu već duže razdoblje.

U Hrvatskoj je zadržan isti broj odlazaka u kupovinu, ali kupci su se više okrenuli promocijama, popustima, trgovačkim markama te općenito jeftinijim proizvodima i to je razlog što u Hrvatskoj nije došlo do toliko velikog pada kao u Srbiji, kažu u GfK-u.

U BiH je pak razina potrošnje u blagom trendu rasta sve do 2010. godine kada počinje izraženiji pad potrošnje i broja odlazaka u kupovinu.

Tagovi: maloprodaja, trgovina, trgovački lanci
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Ericsson najzaslužniji za devetnaesti uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson najzaslužniji za devetnaesti uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su glavni dionički indeksi nastavili rasti, pri čemu Crobex indeks već 19. dan zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u gotovo pet godina, ali uz promet tek nešto veći od 10 milijuna kuna.
Dolar oslabio prema košarici valuta
FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, no podršku i dalje crpi iz viših prinosa na američke državne obveznice i očekivanja rasta ključnih kamatnih stopa u SAD-u.
Porezom na bogate dobivamo zlatni rudnik od 2520 milijardi dolara
POSEBAN POREZ?
Porezom na bogate dobivamo zlatni rudnik od 2520 milijardi dolara
ZAGREB - Više međunarodnih organizacija, uključujući nevladinu udrugu Oxfam i skupinu milijunaša filantropa, predlaže uvođenje poreza najbogatijim ljudima na planetu, što bi omogućilo izlazak milijardu drugih iz siromaštva i cijepljenje protiv covida-19 za cijeli svijet.
Nekretninska tvrtka Equinox izlazi na Ljubljansku borzu
POTEZI
Nekretninska tvrtka Equinox izlazi na Ljubljansku borzu
LJUBLJANA - Slovenska tvrtka za nekretnine Equinox priopćila je da planira izlazak na Ljubljansku borzu.
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi pad indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Tehnološki sektor predvodi pad indeksa
TOKYO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer će uskoro američki Fed povećati kamatne stope, dok su cijene nafte dosegnule najviše razine u sedam godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE