GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glas poduzetnika: Mjere za putničke agencije nužne za spas radnih mjesta

Glas poduzetnika: Mjere za putničke agencije nužne za spas radnih mjesta
APEL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 15:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Pododbor za putničke agencije udruge Glas poduzetnika je na redovitom sastanku je prodiskutirao 24 zahtjeva za spas turizma o kojima UGP već razgovora s Ministarstvom turizma, a posebno su se osvrnuli na glavne točke tog zahtjeva koje uključuju moratorij na kredite i leasinge, produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta i ukidanje parafiskalnih nameta.

O ispunjenju dijela ovih točaka već traju pregovori s nadležnim ministarstvima, ali smatramo važnim i dalje napominjati nužnost njihova prihvaćanja. Uz to, Pododbor za putničke agencije UGP-a ističe goruće probleme za koje, zajedno s cijelim UGP-om, traže hitno rješenje.

„Kritičan problem su police osiguranja jamčevine za putničke agencije koje su zakonski uvjet za organiziranje putovanja i prodaju paket aranžmana, a koju većina osiguravajućih kuća još uvijek ne želi dati zbog korona krize. Osiguravatelji tvrde kako je to trenutno prevelik rizik, a zakon popisuje obvezu tog osiguranja. Također je suštinski bitno smanjiti naknade kartičnih kuća koje su u Hrvatskoj puno više nego u Europi, s kojima su opterećene ne samo putničke agencije nego i mnoge druge djelatnosti. UGP će od sljedećeg tjedna inicirati dijalog s predstavnicima kartičara i regulatora kako bi se našlo rješenje. Putničke agencije i dalje moraju plaćati članarinu HTZ-u, a od toga ne vide konkretnu svrhu. Turističke zajednice se trebaju financirati isključivo iz boravišnih pristojbi te staviti van snage novi Zakon o turističkoj članarini kojim se terete svi kreveti s paušalnim iznosom članarine. Također je važno i ukidanje minimalne direktorske plaće za male agencije u kojima je direktor najčešće i jedini zaposlenik.“ istaknuo je Damir Trputec iz Pododbora za putničke agencije UGP-a.

„Vrijeme je da se smanji PDV u turizmu i ugostiteljstvu svima na 10%, pa tako naravno i putničkim agencijama kojima je sada 25%, vrijeme je da se da šansa turizmu da prodiše, koji je zajedno s ugostiteljstvom i prijevozom platio najveći ceh zbog COVID 19 krize.“ dodao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Pododbor se također dotaknuo i nekih aktualnih stvari vezanih za lipanjski dio sezone, prvenstveno za odluku Austrije da ne ukine ograničenja za putovanje u Hrvatsku te činjenicu da Hrvatska svoje građane nije ni na koji način potaknula na korištenje turističkih usluga.

„Sljedeća dva tjedna su u Austriji i Njemačkoj školski praznici i ovo je bila posljednja šansa da Kvarner i Istra ulove nešto turista u ovom periodu, a prva sljedeća je tek pred kraj srpnja kada jug Njemačke ide na školske praznike. Jučer su nam se nakon vijesti da Austrija otvara granice usijali telefoni, a onda hladan tuš, za povratak iz Hrvatske dva tjedna samoizolacije. Sljedeći tjedan će tek razmatrati ukidanje mjera prema Hrvatskoj u Austriji, dakle proći će praznici kada oni masovno dolaze. Kalendar školskih praznika u našim auto destinacijama je mjerodavan svim hotelijerima kada slažu cjenike i sezone. Lipanj je izgubljen, onda ide čuvena srpanjska rupa, a onda tko zna.“ rekla je Tatjana Maria Plašč iz DMC Tourist Agency Via Mea.

„Austrijski premijer štiti austrijski nacionalni interes. Naši političari uvijek štite samo svoj osobni interes, ne i nacionalni. Nisam ljuta na Austrijance, dapače, njihov premijer se pokazao kao državnik kojem je vlastita država ispred svih drugih.“

„Sve zemlje u okruženju više potiču domaći turizam nego Hrvatska. Lipanj je trebao biti u znaku hrvatskih i slovenskih gostiju. Hrvatski građani su kao poticaj korištenja turističkih usluga dobili jedno veliko NIŠTA. Kod nas su blagdani u lipnju Tijelovo i Dan antifašizma – trebalo je omogućiti značajne popuste na cijene autocesta, trajekata, zračnih linija u domaćem prometu. To bi bila prava vrijednost za turizam! Pa cijena autoceste iz Zagreba do Splita za osobno vozilo samo u jednom smjeru košta kao cjelogodišnja vinjeta za autoceste u Švicarskoj! Cijene trajekata bez sezonskog poskupljenja su previsoke za poticanje turističkih putovanja na domaćem tržištu. Isto se odnosi na cijene ulaznica nacionalnih parkova. To bi trebao biti cilj Cro kartice a privatni sektor se onda može nadograditi sa svojom ponudom na ovakav temelj.“ zaključio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Tagovi: Glas poduzetnika, Damir Trputec, Hrvoje Bujas, Tatjana Maria Plašč, Cro kartice, hrvatski turizam, putničke agencije, DMC Tourist Agency Via Mea
PROČITAJ I OVO
Britanski turoperatori u srijedu će danom akcije pozvati vladu da olakša putovanja
PUTOVANJA
Britanski turoperatori u srijedu će danom akcije pozvati vladu da olakša putovanja

LONDON - Britanske aviokompanije i turoperatori planiraju „dan akcije“ za srijedu čime bi vladu koja obeshrabruje putovanja Britanaca u popularne destinacije, a među njima je i Hrvatska, pritisnuli da ublaži ograničenja prije vrhunca sezone godišnjih odmora.

Snažan lipanjski rast na Kvarneru daje nadu u dobru turističku sezonu
DOBRE NAZNAKE
Snažan lipanjski rast na Kvarneru daje nadu u dobru turističku sezonu
RIJEKA - Ljeto koje će i kalendarski početi u ponedjeljak te sve bolja epidemiološka situacija u Hrvatskoj i više su nego dobar nagovještaj obećavajuće turističke sezone koja se, sudeći po velikom broju vozila na graničnim prijelazima, polako zahuktava.
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
OPTIMIZAM
Splitsko-dalmatinska županija: Hoteli bi mogli imati bolju špicu sezone nego rekordne 2019.
SPLIT - Najave za špicu sezone zasad su fenomenalne - u velikim hotelskim lancima čak i bolje nego za rekordnu 2019. godinu.
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
TURIZAM
U Crnoj Gori 35.000 turista, 60% u odnosu na 2019.
PODGORICA – Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori trenutno boravi 35.000 turista, što je 60 odsto nego u istom periodu 2019. godine, saopštio je danas crnogorski ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.
Uskoro osnivanje Europske udruge za koordinaciju revitalizacije željezničke pruge Ljubljana-Zagreb
ŽELJEZNICA
Uskoro osnivanje Europske udruge za koordinaciju revitalizacije željezničke pruge Ljubljana-Zagreb
LJUBLJANA - Općine duž pruge Ljubljana-Metlika te države Slovenija i Hrvatska koordiniraju konačne detalje za uspostavu Europske grupe teritorijalne suradnje koja će koordinirati i pribaviti sredstva za revitalizaciju željezničke pruge Ljubljana-Zagreb.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE