GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Glavina: Očekujemo uspješnu turističku godinu, ali treba paziti na omjer cijene i kvalitete

Glavina: Očekujemo uspješnu turističku godinu, ali treba paziti na omjer cijene i kvalitete
TURIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2024 / 14:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski turizam ima impresivne rezultate, s oko 11 posto višim prometom nego lani i realno je očekivati uspješnu cijelu 2024., no treba više paziti na omjer kvalitete i cijene jer samo tako može biti konkurentan, poručio je u utorak ministar turizma i sporta Tonči Glavina na prvom sastanku s predstavnicima tog sektora.

Na sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu ministar je okupio predstavnike turističkog i povezanih sektora, posebice prometa, najavivši da će takvi sastanci biti češći, a idući već u srpnju. Na sastanku su bili i predstavnici hitne medicine, HGSS-a, MUP-a, DIRH-a, lučkih kapetanija i zračnih luka, ACI-ja, HGK, strukovnih udruga i drugi.

“Raduju nas bolji rezultati ove predsezone od lanjske rekordne, a i najave za glavnu i posezonu su odlične te zapravo Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija koja više nije jeftina i teži ka premium kvaliteti ponude, u čemu ne smije biti narušen omjer cijene i kvalitete. S obzirom na sva ulaganja i što nudi, nema nijednog razloga da budemo jeftiniji od konkurenata, ali istodobno apeliram na sektor da znatno više obrati pažnju i pripazi na taj omjer te općenito da sami sebi ne pravimo probleme pričajući loše i kritizirajući umjesto da više razgovaramo i dogovaramo”, naglasio je Glavina.

Ponovio je da će njegov mandat biti mandat kontinuiteta, adekvatnog rada i maksimalnog angažmana. Isto očekuje i od turističkog sektora, u skladu sa strategijom turizma i novim Zakonom o turizmu, za koji treba još donijeti i podzakonske akte, kojima će se uz ostalo definirati i ‘zadaci’ i ‘koraci’ za cijeli sektor.

“Time bi pomogli osnaživanju svih destinacija u Hrvatskoj i dojmu kod ljudi o važnosti da se svi uhvate svojih lokalnih turističkih politika, u čemu će biti dosta izazova, kao i u budućem rastu i razvoju turizma, s većim fokusom na prostornu i društvenu održivost i kvalitetu života stanovnika, da se ne prekorači granica rasta, poput primjera u španjolskoj Mallorci, gdje se stanovništvo sada buni protiv turizma”, smatra ministar.

Najavio je i da će se sjednice Turističkog vijeća HTZ-a, čiji je po funkciji predsjednik, ubuduće održavati izvan Zagreba, a već za deset dana u Splitu.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić je naglasio da je stanje potražnje na turističkim tržištima jako dobro i za glavnu sezonu i za predsezonu, te da će HTZ aktivno promovirati Hrvatsku s partnerima na Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj i Olimpijadi u Parizu. Iznio je podatke da je do sada ove godine u Hrvatskoj bilo 3,4 milijuna turista, koji su ostvarili 10,4 milijuna noćenja ili oko 11 posto više nego lani.

Predstavnici privatnog sektora, hotelijera, agencija, ugostitelja – Veljko Ostojić iz udruga hotelijera HUT i UPUHH, Jelena Tabak ispred ugostitelja HGK te Tomislav Fain iz udruge putničkih agecija UHPA, također su iznijeli velika očekivanja od ove turističke godine, za koju su se dobro pripremili i imaju i dobre najave.

“Privatni sektor radi i ulaže puno u turizmu, u kojemu se uspjeh ne događa sam od sebe, nego uz napor i trud svih, a ono na čemu trebamo dodatno poraditi su detalji oko primjene lani donesenih uredbe o turističkom zemljištu i Zakona o pomorskom dobru, nedostatku radnika kao stalnom problemu i strukturi smještaja s fokusom na visoku kvalitetu”, poručio je direktor HUT-a Ostojić.

Tagovi: GLAVINA, TURIZAM, CIJENE, SEZONA
PROČITAJ I OVO
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
POTONUĆE
Težak pad francuskih dionica nakon Macronova potopa na izborima
PARIZ - Francuske dionice pale su u petak, s indeksom blue chipa u zemlji na putu prema najgorem tjednu u više od dvije godine, dok ulagači procjenjuju potencijalnu pobjedu krajnje desnice na predstojećim parlamentarnim izborima.
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
SHOWBIZ I EKONOMIJA
Hoće li Taylor Swift odgoditi rezanje kamatnih stopa engleske središnje banke?
LONDON - Rekordna turneja Eras Tour Taylor Swift nastavlja povećavati potrošačku potrošnju dok ulazi u dio Ujedinjenog Kraljevstva, što sugerira da Bank of England možda još nije "izašla iz šume" u svojoj borbi protiv inflacije.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, minimalan rast indeksa
ZAGREB - Minimalan rast indeksa uz nešto veći promet na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
MJERE
Dabro najavio mjere za povećanje proizvodnje mesa
VINKOVCI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro poručio je u petak iz Vinkovaca nakon sastanka s svinjogojcima s područja kontinentalne Hrvatske, kako će raditi na mjerama za povećanje proizvodnje mesa, pri čemu je bitnim ocijenio iskorjenjivanje afričke svinjske kuge.
Pada prodaja francuskih žestokih pića
TRENDOVI
Pada prodaja francuskih žestokih pića

PARIZ - Prodaja francuskih žestica smanjila se i u prvih pet ovogodišnjih mjeseci, pokazali su podaci proizvođača, signalizirajući nastavak silaznog trenda u uvjetima smanjene kupovne moći potrošača u Francuskoj i svijetu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE