GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalne cijene hrane najniže u više od dvije i pol godine

Globalne cijene hrane najniže u više od dvije i pol godine
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2023 / 13:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Cijene hrane pale su u listopadu na najnižu razinu u više od dvije i pol godine, odražavajući pojeftinjenje šećera, žitarica, biljnih ulja i mesa, izvijestila je agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda spustio se u listopadu za 0.5 posto u odnosu na rujan i iznosio je u prosjeku 210.6 bodova, što je njegova najniža vrijednost od ožujka 2021. godine. U odnosu na prošlogodišnji listopad cijene su bile niže za 10.9 posto.

Najviše je pojeftinio šećer, za 2.2 posto u odnosu na rujan, zahvaljujući snažnoj proizvodnji u Brazilu unatoč obilnim padalinama i slabljenju brazilskog reala prema dolaru. Zamjetno su se smanjile i cijene žitarica, za jedan posto u odnosu na rujan, prenosi Hina.

“Međunarodne cijene pšenice pale su za 1.9 posto u listopadu, odražavajući općenito veću ponudu u SAD-u nego što se očekivalo i jaku konkurenciju među izvoznicima”, priopćio je FAO.

Biljna ulja i meso pojeftinili su za 0.7 posto, pritisnuti nižim cijenama palminog ulja i svinjetine. Suncokretovo ulje blago je pak poskupjelo, oslonjeno na stabilnu potražnju. Blago su porasle i cijene mesa peradi zbog pojave ptičje gripe u skupini značajnih proizvođača.

Poskupjeli su samo mlijeko i mliječni proizvodi, za 2.2 posto u odnosu na rujan, potaknute pojačanom potražnjom za mlijekom u pragu, osobito u sjeveroistočnoj Aziji, utvrdio je FAO.

U zasebnom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je potvrdio prognozu prema kojoj bi proizvodnja u ovoj godini trebala dosegnuti 2.819 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje za 0.9 posto u odnosu na 2022.

Potvrdili su procjenu o proizvodnji 785 milijuna tona pšenice u ovoj godini, što bi predstavljalo smanjenje za 2.2 posto u odnosu na 2022.

Prognoza o urodu pšenice u EU i Kazahstanu blago je snižena zbog dugotrajnog razdoblja nepovoljnih vremenskih prilika dok bi urod u Iraku i SAD-u trebao biti bolji no što se očekivalo, navode.

U prognozi za iduću godinu bilježe početak sjetve ozime pšenice širom sjeverne hemisfere, uz procjenu o tek ograničenom povećanju zasijanih površina zbog nižih cijena u ovoj godini.

Površina pod pšenicom trebala bi se smanjiti i u Ukrajini, napominje FAO, ističući kontinuirani utjecaj rata, koji se očituje u ograničenom pristupu poljima i niskim proizvođačkim cijenama, i “ne baš idealne vremenske prilike”.

Potvrdili su da bi se potrošnja žitarica u sezoni 2023./2024. trebala povećati za nekih jedan posto, na 2.8 milijardi tona.

Blago su snizili prognozu zaliha na kraju sezone u srpnju iduće godine, na 881 milijun tona, što bi značilo da će biti veće za 2.6 posto nego na njezinom početku.

Obujam svjetske trgovine žitaricama trebao bi se u sezoni 2023./2024. smanjiti za 1.6 posto, na oko 469 milijuna tona, budući da bi smanjeni indonezijski i afrički uvoz trebao prevagnuti nad pojačanom nabavom u EU i skupini zemalja na Dalekom istoku i u Latinskoj Americi./HMS/

Tagovi: hrana, cijene hrane, pšenica, brašno, junetina, mlijeko, svježi sir
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE