GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati

Globalne cijene hrane ove će godine napokon početi padati
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 07:27
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Rastuće cijene hrane diljem svijeta možda će ove godine napokon dosegnuti dno.

Prema Oxford Economicsu, očekuje se da će globalne cijene hrane pasti 2024., što će donekle olakšati kupcima.

"Naša osnovna prognoza je da će svjetske cijene prehrambenih proizvoda zabilježiti godišnji pad ove godine, smanjujući pritisak na maloprodajne cijene hrane dalje nizvodno", napisala je tvrtka za gospodarsko savjetovanje u nedavnoj bilješci.

Ključni pokretač pada cijena prehrambenih roba je "obilna ponuda" mnogih važnih usjeva, posebice pšenice i kukuruza.

Izuzetne žetve u posljednjim mjesecima za obje osnovne kulture dovele su do stalnog pada cijena. Futuresi pšenice
pale su gotovo 10% od godine do danas, dok su terminske cijene kukuruza izgubile oko 6% u istom razdoblju, prema podacima FactSeta.

Poljoprivrednici su povećali proizvodnju žitarica pšenice i kukuruza nakon viših cijena nakon što je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu 2022.

Kao rezultat toga, globalna žetva kukuruza za tržišnu godinu koja završava u kolovozu ove godine vjerojatno će biti rekordna, prema analizi Oxforda. Predviđa se da će žetva pšenice također biti visoka, iako malo niža od rekordne razine u marketinškoj godini 2022. do 2023., navodi se u izvješću Oxforda.

Pritisci opskrbe žitaricama u Rusiji i Ukrajini također su smanjeni.

Unatoč propasti inicijative Black Sea Grain u srpnju prošle godine, ukrajinski poljoprivredni izvoz se dobro drži, napisao je vodeći ekonomist Oxford Economicsa Kiran Ahmed.

Ruski izvoz pšenice također je preplavio međunarodna tržišta, držeći niske cijene, dodao je.

Pšenica i kukuruz, zajedno s rižom, čine više od polovice globalnog unosa kalorija. To znači da će smjer njihovih cijena kritično utjecati na prehrambene proračune potrošača diljem svijeta, ističe se u izvješću.

Iako su cijene pšenice i kukuruza snažno pale, cijene riže su stalno rasle, a globalne zalihe otežane izvoznim ograničenjima koja je nametnula Indija, koja čini oko 40% svjetske proizvodnje riže. Loše žetve u zemlji prošle godine također su pogurale cijene. Suprotno padu cijena pšenice i kukuruza, terminski ugovori s sirovom rižom porasli su preko 8% od početka godine.

Globalne cijene hrane zabilježile su pad od 9% u 2023., prema podacima Svjetske banke. Slično tome, svjetski indeks cijena hrane Ujedinjenih naroda u veljači je dosegao najnižu trogodišnju razinu, ali je u ožujku doživio blagi oporavak, potaknut povećanjem mliječnih proizvoda, mesa i biljnih ulja.

“Očekujemo da će cijene pasti za daljnjih 5,6% ove godine prije nego što sljedeće godine porastu na godišnjoj razini”, rekao je Ahmed.

Unatoč tome, Oxford Economics primijetio je da su rizici za njegovu prognozu cijena hrane još uvijek "pretežno nagnuti prema gore", s nepovoljnim vremenskim uvjetima na kartama.

Loše vrijeme narušava povjerenje agrobiznisa i izglede za usjeve, a kakao je nedavno skočio na rekordne razine dok se zapadnoafrički farmeri bore s lošim vremenom i bolestima. Ako loši vremenski uvjeti potraju, izgledi za žetvu mogli bi biti narušeni u drugim ključnim regijama uzgoja usjeva, dodaje se u bilješci.

"Međutim, mislimo da su cijene sada blizu donje granice i da će početi postupno rasti kroz [drugu polovicu] 2024.", stoji u izvješću.

Kupci u Africi i Aziji također su se suzdržali od kupnje pšenice u nadi za još nižim cijenama - a njihov povratak na tržište mogao bi dovesti do oporavka cijena, rekao je Ahmed. Osim toga, cijene riže, koje su i dalje visoke, također bi mogle potaknuti veća izvozna ograničenja koja dolaze iz Indije.

“Stoga, dok je naš osnovni slučaj da cijene hrane ostanu niske ove godine, povećavaju se rizici da bi se cijene mogle vratiti oštrije nego što se očekivalo. To bi moglo zadržati inflaciju cijena hrane višom nego u našem osnovnom slučaju, održavajući pritisak na potrošača”, zaključio je.

Tagovi: HRANA, CIJENE HRANE, PŠENICA, MESO, MLIJEKO, OXFORD, UKRAJINA, KUKURUZ, ŽITARICE
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE