GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GMO soja godinama se nezakonito sije u Hrvatskoj

GMO soja godinama se nezakonito sije u Hrvatskoj
ZABRINJAVAJUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2014 / 09:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj se godinama ilegalno sije genetski modificirano (GM) sjeme soje, plodovi se beru i prodaju iako je Hrvatski sabor još 1998. godine donio odluku da se sjeme ne smije sijati ni u pokusne svrhe.
Iako državne institucije i inspekcije nadležne za kontrolu soje nisu utvrdile nijedan slučaj GM proizvoda, kasnija kontrola izvoza potvrdila je da je dio soje proizveden u Hrvatskoj od GM sjemena. Zbog ovih nezakonitih radnji nije pokrenut niti jedan istražni postupak i nitko nije odgovarao, piše Jutarnji list.

Ovo su najznačajniji naglasci s okruglog stola Zbora agrarnih novinara HND-a pod nazivom “GMO u Hrvatskoj - tko i zašto skriva podatke od hrvatske javnosti?”.

Iako je predsjednik ZAN-a Martin Vuković pozvao gotovo sve relevantne sugovornike za ovu temu, do konkretnih odgovora se nije došlo jer se nisu pojavili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja. Iz Jakovinina kabineta stigao je tek e-mail u kojem se navodi kako nadležne inspekcije nisu u protekle četiri godine zabilježile nikakvu GM soju u Hrvatskoj. Ali, sudionici okruglog stoja govorili su drukčije.

- Proizvođači soje iz istočne Slavonije, oko Đakova, Vinkovaca i Županje, pozvali su me lani na predavanje i savjetovanje oko proizvodnje soje. Raspitivali su se kako postići bolje prinose i priznali su mi da su već sijali GM sjeme koje su uvezli iz BiH. Riječ je o ilegalnom sijanju, na koje smo proizvođače i upozorili - rekla je Aleksandra Sudarić, znanstvena savjetnica s Poljoprivrednog instituta u Osijeku.

Najpoznatija hrvatska oplemenjivačica soje, koja je patentirala uspješnu domaću sortu soje “Ika”, svoju spoznaju o ilegalnom uzgoju GM soje podijelila je s uskim krugom stručne javnosti. Ali nitko to na kraju nije službeno prijavio.

- Ne želim komentirati kuloarske priče. Zavod za sjemenarstvo u svoja je dva laboratorija obavio službenu kontrolu i analizu uzoraka koje su nam donijele nadležne institucije i nismo imali nijedan pozitivan nalaz - rekla je Renata Hanzer, voditeljica Odsjeka za biotehnološke analize Zavoda sa sjemenarstvo u Osijeku.
Tagovi: soja, GMO, Martin Vuković, Aleksandra Sudarić, Zbor agrarnih novinara, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Indeksi blago oslabili na startu nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi blago oslabili na startu nedelje
BEOGRAD – Trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi je bilo slabo na startu nove radne nedelje, ali je prodaja državnih obveznica Srbije obezbedila da domaće tržište kapitala zabeleži visok ukupan promet od gotovo 414,8 miliona dinara (3,52 miliona evra).
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa, HPB gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa, HPB gubitnik dana
ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze (ZSE) u ponedjeljak su pali, u danu u kojem je ostvaren solidan promet dionicama, uz sedam milijunskih izdanja.
Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa
MESO
Hrvatska otvorila japansko tržište za izvoz junećeg mesa
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s hrvatskim proizvođačima osiguralo pristup japanskom tržištu za juneće meso iz hrvatskog uzgoja, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva.
Dolar ojačao na početku tjedna
FOREX
Dolar ojačao na početku tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima u uvjetima rasta napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, dok za nove smjernice investitori čekaju odluke s ovotjedne sjednice američkog Feda.
Imovina obveznih mirovinskih fondova u 2021. porasla za 14 milijardi kuna
SNAŽAN RAST
Imovina obveznih mirovinskih fondova u 2021. porasla za 14 milijardi kuna
ZAGREB - Ukupna imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova krajem 2021. godine dosegnula je 133 milijarde kuna i veća je za gotovo 12% ili 14 milijardi kuna nego u prethodnoj godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE