GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godinu dana brze pruge Novi Sad – Beograd, prevezeno skoro tri miliona putnika

Godinu dana brze pruge Novi Sad – Beograd, prevezeno skoro tri miliona putnika
PRUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2023 / 18:06
Autor: SEEbiz / Tanjug
NOVI SAD – U okviru izgradnje međunarodne pruge od Beograda do Budimpešte danas je u Novom Sadu obeležena godišnjica saobraćanja brzih vozova na relaciji Beograd – Novi Sad, koji su u prethodnih godinu dana prevezli blizu tri miliona putnika.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je, tim povodom, da je to samo početak razvijanja železničke infrastrukture u Srbiji.

„Uveren sam da smo posebno mi u Vojvodini ponosni na ovaj projekat, i da ćemo imati priliku da već krajem 2024. godine svedočimo razvoju prijateljstva i saradnje dve države na zaista izuzetnim osnovama“, kazao je Mirović.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da je celokupan projekat simbol i primer obostrano korisne saradnje između Srbije i Kine koja će se u budućnosti samo širiti.

„Kineske kompanije trenutno ubrzavaju izradnju krajnje deonice Beograd – Budimpešta i uverena sam da će projekat biti uspešno završen kako bismo doprineli ekonomskom rastu i daljem jačanju kinesko – srpske saradnje“, rekla je Čen.

Povodom današnjeg jubileja prisutnima se obratio i predsedavajući kompanije ,,Ćina Communications Construction Company“ Đuo Đijang koji je istakao da je tokom prethodnih godinu najveći prioritet bio garantovanje bezbednosti putnika i obezbeđivanje stručnog i tehničkog osoblja duž cele deonice.

„Nastojaćemo da prugu Novi Sad – Subotica završimo i pustimo u saobraćaj što pre i sa što većim kvalitetom. Ova nova prekretnica u svetskoj saradnji i izgradnji pruge za velike brzine daće novi i veći doprinos unapređenju zdravog i brzog ekonomskog i društvenog razvoja Srbije „, kaže Đijang.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić dodao je da je tri miliona prevezenih putnika dokaz da je voz ponovo postao deo našeg svakodnevnog života.

Pre godinu dana lokomotiva je nezaustavljivo krenula, rekao je Đurić a „sada smo još nekoliko vagona udaljeni od Budimpešte“.

„Kada deo pruge do Subotice bude završen, biće potrebno samo par sati od Beograda do Budimpešte. Saobraćaj je žila kucavica svake razvijene države i zato nastavljamo da ulažemo u saobraćajnu infrastrukturu“, rekao je Đurić.

Do kraja 2024. godine planiran je završetak radova na deonici Novi Sad – Subotica, a od Beograda do Subotice trebalo bi da se stigne za sat vremena i 18 minuta. U Srbiji je trenutno pod razvojem 781 kilometar železničke pruge, dok se očekuje i rekonstrukcija dodatnih 160 kilometara.

Tagovi: brza pruga Novi Sad-Beograd, Igor Mirović
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE