GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Godinu obilježio novi Zakon o kazalištima

Godinu obilježio novi Zakon o kazalištima
KAZALIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2013 / 09:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proteklu godinu hrvatska su kazališta na scenu postavila brojne premijere, održani su festivali i podijeljene nagrade, no 2013. možda su najviše obilježile izmjene Zakona o kazalištima i događaji oko izbora intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Izmjenama i dopunama Zakona o kazalištima, izglasanim u Saboru 27. rujna, određeno je da intendanta HNK u Zagrebu, u slučaju da ministar kulture i zagrebački gradonačelnik nakon provedenog javnog natječaja ne utvrde zajednički prijedlog, imenuje i razrješava Vlada na prijedlog resornog ministra te da se na isti način imenuje i v.d. intendanta, ali bez natječaja. Dotadašnje zakonske odredbe dovele su, naime, zbog neslaganja ministrice kulture Andree Zlatar Volić i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića oko kandidata do četiri nesupješna natječaja za intendanta HNK.

Izbor intendanta nastavit će se i u idućoj godini, kada se raspiše novi natječaj, a do tada je na čelu zagrebačkog HNK v.d. intendantica Sanja Ivić.

Ministrica Zlatar Violić odbijala je prijedlog Kazališnog vijeća HNK-a da se intedanticom i treći put imenuje Ana Lederer, koja je imala i potporu gradonačelnika Bandića, pa je v.d. intendantica izabrana tek nakon višemjesečnog prebacivanja loptice između Ministarstva i Grada koji je prijetio obustavom sufinanciranja "dok se ponovno ne stvore uvjeti za zajedničko upravljanje kazalištem".

Izmjenama Zakona o kazalištima Hrvatska je dobila još jedan nacionalni teatar, onaj u Varaždinu.

U 2013. kazališne kuće publici su ponudile raznovrstan dramski program - od klasika do suvremenih tekstova - pa je tako zagrebački HNK izveo "Michelangela" po Krležinu tekstu i "Na dnu" Maksima Gorkog, splitski Brechtovu "Majku Courage i njezinu djecu", osječki "Zeusove ljubavnice" Ane Tonković Dolenčić, riječki Shakespeareov "San ivanjske noći", a varaždinski De Filippovu "Filumenu Marturano".

Zagrebačka "Gavella" na scenu je, uz ostalo, postavila Voltaireova "Candida" i Baretićevog "Osmog povjerenika", Kerempuh Matišićevu "Svećenikovu djecu" i Feydeauovu "Bubu u uhu", ZKM Moliereova "Tartuffea", Komedija "Spamalot Montyja Pythona", a HNK Šibenik Marinkovićevu "Gloriju".

Operni i baletni ansambli zagrebačkog i splitskog HNK obilježili su 200. obljetnice rođenja Verdija i Wagnera pa su tako Zagrepčani mogli pogledati Wagnerova "Lohengrina", Splićani balet "Verdi", a Riječani su u povodu 100. obljetnice Benjamina Brittena mogli pogledati operu "Okretaj zavrtnja".

Zagrebački HNK tradicionalno pred kraj godine, oko Božića, na radost malih gledatelja, postavlja jedan od najljepših bijelih baleta "Orašara" P. I. Čajkovskog, a ove godine u tome su mu se pridružile još tri nacionalne kuće – splitska, riječka i osječka. Premijerom "Orašara" balet se na osječku pozornicu vratio nakon punih 40 godina.

Kazališnu godinu obilježio je i posljednji, 27. Eurokaz, koji sada postaje producentska kuća i posvećuje se nezavisnoj sceni.

Na 23. Marulićevim danima u Splitu nagradu za predstavu u cjelini dobila je Krležina "Leda" u režiji Anice Tomić i koprodukciji ZKM-a, Festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorišta Zetski dom Cetinje, dok je nagradom međunarodnog stručnog žirija odano priznanje Mati Matišiću kao piscu desetljeća.

Nagradu Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama dobio je redatelj Zlatko Sviben za kazališnu predstavu "Understadt", osječkog HNK-a, a Juditu na 59. Splitskom ljetu dobili su prvak drame splitskog HNK Trpimir Jurkić za uloge nekoliko likova u predstavi "To dijete" te glazbenici simfonijskog orkestra HRT-a za koncert "Sunčana polja".

Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo s područja dramske umjetnosti dobio je Nenad Šegvić, a godišnju nagradu Zlatko Sviben za režiju predstave "Unterstadt".

Operna diva Dunja Vejzović i dramska umjetnica Edita Karađole proglašene su dobitnicama nagrada za životno djelo Hrvatskog glumišta i svekoliko umjetničko djelovanje. Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava "Kafka project: Frontiere/Granice/Meje/Grens/Borders..." u režiji Karine Holle i u izvedbi Talijanske drame riječkoga HNK Ivana pl. Zajca. Nagrade za najbolju operu i najbolji balet dobio je zagrebački HNK za "Lohengrina" i "Posvećenje proljeća".

Zagrebačko kazalište mladih u listopadu je na trodnevnoj generalnoj skupštini Europske kazališne konvencije (ETC) ugostilo šezdesetak ravnatelja europskih kazališta, umjetnika, producenata i novinara iz cijele Europe, koji su u Zagrebu raspravljali o potrebi za pronalaskom novih kazališnih formi, a ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč izabrana je za predsjednicu ETC-a.

Legendarna predstava "Stilske vježbe" obilježila je 45 godina kontinuiranog izvođenja, a održana je i peta Noć kazališta, u kojoj je 16. studenoga sudjelovalo 38 gradova, a 133 održane predstave pogledalo je 50 tisuća gledatelja.

Tagovi: Zakon o kazalištiima, Hrvatsko narodno kazalište, Andrea Zlatar Violić, Milan Bandić, Ana Lederer, Eurokaz
PROČITAJ I OVO
ECDC objavio novu kartu, Hrvatska je i dalje u narančastom
DOBRE VIJESTI
ECDC objavio novu kartu, Hrvatska je i dalje u narančastom
ZAGREB - Turistički radnici i svi ostali vezani uz tu industriju strahovali su da bi se odlaskom Hrvatske u crveno mogao smanjiti broj rezervacija i turističkih dolazaka.
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
DEMANTI
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19, ističući da je u njihovoj karanteni sada 12 pozitivnih, ali nitko nije iz Austrije.
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i da je povećanje kamatnih stopa još uvijek daleko.
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
KAPITAL
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
ZAGREB - Uz snažnu ekspanziju pokretanu organskim rastom i akvizicijama, vrijednost dionice M+ Grupe u dvije se godine više nego utrostručila, a kompanija će svježi kapital iskoristiti za jačanje tehnološke nadmoći i nove akvizicije na zapadnim tržištima.
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini
RAST
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE