GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Cjepivo će biti odobreno do kraja godine, a to će dodatno podići S&P 500

Goldman Sachs: Cjepivo će biti odobreno do kraja godine, a to će dodatno podići S&P 500
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2020 / 19:37
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa predviđaju kako će cjepivo protiv koronavirusa rezultirati daljnjim 7-postotnim rastom indeksa S&P 500.

U Goldmanu vjeruju kako će kompanije sastavnice S&P 500 indeksa imati snažan rast prodaje i poboljšati profitne marže kako se ekonomija bude oporavljala i kako se bude poboljšavalo raspoloženje investitora.

- S&P 500 bi do kraja godine trebao porasti na 3.600 bodova, napisao je glavni Goldmanov američki strateg David Kostin kojemu je prethodna ciljana vrijednost ovog indeksa bila 3.000 bodova.

S&P 500 trenutno je u plusu od 4,4 posto u odnosu na početak godine. No, valja podsjetiti da je na početku pandemije koronavirusa od kraja veljače do kraja ožujka potonuo nevjerojatnih 34 posto. Povratak na pozitivan teritorij većinom je rezultat proaktivne politike Federalnih rezervi koje su smanjile kamatne stope blizu ništice te nikad viđenog stimulativnog paketa, kako na strani monetarne tako i fiskalne politike koji je podržao ekonomiju od početka pandemije.

Ekonomisti Goldmana vjeruju kako će barem jedno cjepivo protiv koronavirusa biti odobreno do kraja ove godine što bi trebalo rezultirati skokom američkog BDP-a u 2021. od 6,4 posto. Kostin predviđa kako će S&P 500 u idućih godinu dana porasti na 3.800 bodova.

Iako su američki predsjednički izbori ozbiljan rizik za Goldmanovu prognozu (Bidenova pobjeda mogla bi dovesti do većih stopa korporativnog poreza), virus predstavlja okosnicu prognostičkog modela.

- Najveći rizik naše prognoze je tajming cjepiva i rizam oporavka ekonomije od koronakrize, zaključuje Kostin.

Tagovi: Goldman Sachs, cjepivo protiv koronavirusa, Wall Street, David Kostin, Federalne rezerve, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE