GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs možda pred sudom zbog pomoći Grčkoj da lažira dug

Goldman Sachs možda pred sudom zbog pomoći Grčkoj da lažira dug
KORIJENI KRIZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2015 / 16:01
Autor: Milica Mančić / The Independent
LONDON - Goldman Sachs suočen je s mogućom tužbom Grčke zbog složenih financijskih poslova iz 2001. godine, koji su za posljedicu imali grčku krizu i narasli dug.
Vodeći savjetnik zemalja pogođenih dugom ponudio je pomoći Ateni povratiti dio ogromnih profita koje je ta investicijska banka stekla.

Independent je saznao kako je bivši Goldmanov bankar, koji je savjetovao zadužene vlade o povratu gubitaka iz kompleksnih transakcija s bankama, pisao grčkoj vladi kako bi ih posavjetovao u svezi sa šansom da se domognu dijela od stotina milijuna dolara koje su Goldmanu platili kako bi osigurali svoje mjesto u eurozoni.

Ovo se dogodilo u trenutku kad se Grčka opredijelila za to da se u posljednjem trenutku dogovori sa svojim vjerovnicima, što bi joj trebalo pomoći da ostane u jedinstvenoj europskoj valuti. Dogovor je zasnovan na novom prijedlogu gospodarskih reformi koje je predložila Atena, vrlo sličnom ponudi povjerenika koju je grčki narod prije sedam dana odbacio na referendumu, a što je izazvalo tvrdnje da je premijer Aleksis Cipras zapravo napravio potpuni obrt ne bi li izbjegao katastrofalni "Grexit" .

Grčka je uspjela da se drži strogih mastriških pravila za članice eurozone uglavnom zato što su složeni financijski poslovi koje je osmislio Goldman Sachs sakrili razmjere ogromnog grčkog duga, kažu kritičari. Goldman Sachs je navodno zaradio čak 500 milijuna dolara od transakcija poznatih pod imenom "razmjene" (swaps). Banka poriče taj iznos, ali i odbija priopćiti koliko je zapravo zaradila.

Bankarka koja je sve osmislila, na Oxfordu obrazovana Antigona Ludiadis, poznata pod nadimkom Addy, navodno je za posao te godine bila plaćena 12 milijuna dolara. Sada je Jaber George Jabbour, koji je ranije osmišljavao "razmjene" za Goldman, rekao grčkoj vladi u službenom pismu da bi mogla "ispraviti povijesne pogreške u okviru svog plana smanjenja grčkog duga".

Jabbour je uspješno pomogao Portugalu da ponovno pregovara o složenim ugovorima koje je naivno sklopio s londonskim bankama tijekom financijske krize. Zahvaljujući njegovom radu, pokrenuta je parlamentarna istraga i mnogi visoki dužnosnici i političari ostali su bez posla. Također, njegovim radom pokrenute su velike isplate odšteta od banaka portugalskim poreznim obveznicima. Jabbour, koji sada vodi Ethos Capital Advisors, također je pomogao u razotkrivanju drugih slučajeva, uključujući optužbe na račun Goldman Sachsa i Societe Generalea u vezi s njihovim ugovorima s Libijom o financijskim transakcijama koje su libijske porezne obveznike koštale nekoliko milijardi dolara. Obje banke tvrde kako nisu ucilie ništa pogrešno.

Na temelju javno dostupnih informacija, on vjeruje da je profit koji je Goldman napravio na tim transakcijama bio nerazumno velik. Pažljivo proučavanje podataka i analiza dokumenata i razmijenjenih e-mailova mogli bi Grčkoj dati osnovu za traženje odštete i povrata imovine, ukoliko su ugovori sklopljeni jedino sa svrhom da sakriju grčke dugove.

Grčko članstvo u eurozoni dalo joj je pristup lakim kreditima u milijardama koje ona poslije nije mogla otplaćivati, što je dovelo do aktualne krize. Vjerovnici su njeno članstvo eurozoni uzimali kao žig boniteta, iako je grčko gospodarstvo bilo daleko nezdravije.

Pod vodstvom gospođe Ludiadis, Goldman je grčki dug u dolarima i jenima zamijenio u euro, koji je vrednovan po povijesnom tečaju zbog koga je dug izgledao manji no što je zapravo bio. Zahvaljujući toj "zamijeni", oko dva posto grčkog duga nestalo je sa nacionalnog računa. Veličina i struktura posla omogućile su banci naplatiti mnogo veći honorar nego što to inače radi za transakcije zamjene, a Goldman je uz to uvjerio Grčku da transakciju ne provjerava kod konkurencije, kako bi sigurno dobila najviše za svoj novac.

Takvi poslovi nisu neuobičajeni među manjim zemljama koje pokušavaju ući u klub eurozone, ali Eurostat je 2008. prekinuo s takvom praksom. Statistička agencija EU navela je da Grčka nije prijavila transakcije s Goldman Sachsom u 2008., kada je Grčkoj i drugim zemljama rečeno da ponovo podnesu svoje izvještaje.

Dvojica ljudi iz uprave grčke agencije za upravljanje dugom tada su tvrdili da njihov odjel nije razumio što kupuje i da nema stručnost procijeniti rizike ili troškove.

Jedan od njih, Hristiforos Sardelis, rekao je Bloombergu da je gospođa Ludiadis ponudila zamjenu po, kako se to naziva, "primamljivom tečaju" (teaser rate), ili trogodišnji poček. Ali grčki dužnosnici su tri mjeseca nakon potpisivanja ugovora shvatili da je on mnogo kompleksniji no što se isprva mislilo, a tu situaciju dodatno su komplicirali napadi od 11. rujna i njihov utjecaj na globalne kamate. Dok je Goldman napravio novi ugovor, Grčka je svo vrijeme žestoko gubila novac.

Saul Haydon Rowe, partner u Turing Expertsu, koji okuplja bivše bankare i savjetnike u sudskim postupcima proisteklim iz bankarskih poslova, rekao je za Guardian:

"Grčka će morati potpuno demontirati te ugovore i proučiti koji su joj savjeti davani i koliko je Goldman očekivao da će zaraditi tijekom te transakcije. "

"Da bi se sudski postupak pokrenuo, Grčka će morati dokazati da joj je Goldman Sachs rekao nešto što je znao da nije isgtina, ili nešto za što ga nije bilo briga je li istina ili ne."

Goldman navodi kako je sve transakcije proveo u skladu s pravilima Eurostata. Oni kažu kako su grčki dug denominiran u stranoj valuti smanjili za 2,37 milijardi eura, odnosno za 1,6 posto u odnosu duga prema BDP-u, dodajući da je to imalo "minimalni utjecaj na ukupnu fiskalnu situaciju zemlje".

Tagovi: Goldman Sachs, Grčka, Antigona Ludiadis, Ethos Capital Advisors, Jaber George Jabbour, Grexit
PROČITAJ I OVO
Mnogi hoteli neće se ni otvarati, turističkom sektoru nedostaje 35.000 ljudi
VELIKI PROBLEM
Mnogi hoteli neće se ni otvarati, turističkom sektoru nedostaje 35.000 ljudi
RIJEKA - U Hrvatskoj će ove godine u turističkom sektoru nedostajati između 30 i 35 tisuća radnika. Problem nedostaka radne snage eskalirao je lani kada neki hoteli, i to ne samo oni niže kategorije, nisu otvarali svoja vrata u glavnoj sezoni jer nije bilo djelatnika koji bi sezonu uopće odradili.
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi oštro pali, oslabivši drugi dan zaredom, čime prate svjetske burze koje su pod pritiskom jer se uskoro očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u.
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE