GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra

Goldman Sachs: Na početku smo dugoročnog trenda rasta cijene bakra
BAKAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 20:37
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Analitičari Goldman Sachsa predviđaju kako smo na početku dugoročnog trenda rasta cijene bakra.

Cijene bakra u utorak su porasle na najvišu razinu od ožujka 2013. godine, dosegnuvši 7.719 američkih dolara po metričkoj toni nakon jače proizvodne aktivnosti od očekivane u Kini i Južnoj Koreji.

Metal je u međuvremenu bilježio dobitak, s tromjesečnim futuresima na bakar na Londonskoj burzi metala koji su danas skočili do 7.626 dolara po metričkoj toni.

Bakar, koji se koristi u mnogim industrijama, od električne energije do građevine, porastao je ove godine više od 22%, tempom koji je bio najbolji za njega od 2017. Cijene su potaknute prekidima u opskrbi, nadama za "zelenim" ekonomskim poticaima i brzim oporavkom Kine od koronakrize.

"Bikovsko tržište bakra sada je u potpunosti u tijeku, a cijene su porasle za 50% u odnosu na najniže razine 2020. godine, dosegnuvši najvišu razinu od 2017. godine", rekli su analitičari Goldman Sachsa u istraživanju u ponedjeljak.

"Ova trenutna razina cijena nije iracionalna aberacija, već je gledamo kao prvu dionicu strukturnog bikovskog tržišta bakra."

Analitičari Goldmana povećali su svoju 12-mjesečnu ciljanu cijenu za bakar na 9.500 američkih dolara po metričkoj toni, u odnosu na prethodnu procjenu od 7.500 američkih dolara.

Banka s Wall Streeta poručila je da sada očekuje održivu, višu prosječnu cijenu za 2021. i 2022. Procijenila je da će cijene bakra u prosjeku iznositi oko 8.625 američkih dolara sljedeće godine, prije nego što će se popeti na prosječnih 9.175 američkih dolara 2022. godine.

Tagovi: Goldman Sachs, bakar, Londonska burza metala, tržišta roba, kineska ekonomija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Dominacija Končara, indeksi porasli
ZAGREB - Solidan rast indeksa i vrlo dobar promet obilježili su četvrtak na Zagrebačkoj burzi.
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE