GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin

Goldman Sachs: Ne investirajte u bitcoin
KRIPTOVALUTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 20:14
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Američka investicijska banka Goldman Sachs u izvješću je klijentima navela kako nema namjeru investirati u kriptovalute poput bitcoina.

Goldmanovi stratezi su u analizi utjecaja koje je panedmija koronavirusa imala na američku ekonomiju dosta prostora posvetila upravo bitcoinu i ostalim virtualnim valutama.

- Kriptovalute uključujući i bitcoin ne mogu se smatrati klasom imovine, kažu u Goldmanu.

Stratezi Goldlmana detaljno su naveli razlog zbog ojih se krpitovalute ne m,ogu smatrati imovinom. Između ostaloga, one ne generiraju novčani tijek kao obveznice ili zarade kroz izloženost globalnom ekonomskom rastu.

- Vjerujemo da sigurnost koja primarno ovisi o tome je li netko spreman platiti višu cijenu za krpiptovalutu, nije primjerena investicija za naše klijente, pišu u Goldmanu.

Goldman je usporedio nevjerojatan rast bitcoina s kraja 2017. - kada je porastao blizu 20.000 dolara - s nizozemskom "manijom tulipana" iz 17. stoljeća, jednog od najpoznatijih špekulativnih mjehurića u povijesti. Slične su usporedbe prethodno napravili rukovoditelji banaka - ponajviše J. P. Morgan, odnosno njegov izvršni direktor Jamie Dimon, koji je bitcoin nazvao "prijevarom" koja će na kraju "eksplodirati".

Goldman je oborio ideju da je bitcoin "oskudni resurs", primjećujući da su neki od najvrjednijih kovanica - bitcoin cash i bitcoin SV - "vilice". To znači da su novi novčići stvoreni iz promjena u protokolu bitcoin mreže.

Investitori u bitcoin često tvrde da je ograničena ponuda digitalne imovine dio onoga što podupire njezinu vrijednost i čini je potencijalnom „zaštitom“ od valuta koje su osjetljive na devalvaciju u vrijeme ekonomske krize.

Banka je kriptovalute također nazvala "vodičem za nezakonite aktivnosti", ističući njihovu uporabu u lažnim shemama i pranju novca.

No, stavovi Goldmanovih stratega nikako se ne mogu nazvati dominantnima u financijskom svijetu.

"Važno je napomenuti da su konkurenti Goldman Sachsa Fidelity i JP Morgan značajno investirali u kriptovalute", rekao je Dave Hodgson, glavni direktor prodaje i izvršni direktor NEM Ventures, tvrtke za rizični kapital usmjerene na kripto valute. Fidelity je prošle godine osnovao zasebnu jedinicu posvećenu kliringu i čuvanju kriptovaluta, dok je J. P. Morgan razvio vlastitu internu digitalnu valutu, "JPM Coin", za isplate.

„Iako je volatilnost doista visoka, uspješnost iz godine u godinu, a sada već desetljeće, kontinuirani je trend koji se temelji na držanju imovine, a ne na trgovanju volatilnošću. Smatrajući da je to za njihove ulagače nezamislivo, Goldman Sachs je riskirao da će njegovi investitori propustiti jedan od najučinkovitijih klasa imovine u posljednjih 100 godina, bez obzira na posljednjih 10 godina. ", zaključuje Hodgson.

Tagovi: Goldman Sachs, bitcoin, kriptovalute, JPMorgan, tržište kapitala, financijska tržišta, Fidelity, NEM Ventures, Jamie Dimon
PROČITAJ I OVO
Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacijskog fonda
POVLAČENJE
Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacijskog fonda
OSLO - Norveška bi ove godine trebala povući gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacijskog fonda kako bi se uspješno nosila s posljedicama koronakrize, predložila je vlada u utorak.
CROBEX prvi put u petnaest mjeseci napada razinu od 2.000 bodova
OPTIMIZAM
CROBEX prvi put u petnaest mjeseci napada razinu od 2.000 bodova
ANALIZA - CROBEX je zadnji put bio iznad granice od 2.000 bodova još u veljači 2020. godine, nakon čega je uslijedio nagli pad.
Tko će biti najveći gubitnici neradne nedjelje?
POSLJEDICE
Tko će biti najveći gubitnici neradne nedjelje?
ZAGREB - Podaci iz sustava fiskalizacije o prometu u maloprodaji po danima u tjednu, koji sugeriraju da se, osim u trgovačkim centrima, nedjeljom ostvaruje najmanji promet u maloprodaji, nisu najsretniji za izvlačenje zaključaka.
U BiH u pripremi nacrt zakona kojim će se regulisati tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
U BiH u pripremi nacrt zakona kojim će se regulisati tržište kriptovaluta
SARAJEVO - Finansijski stručnjak Vedad Mešanović bit će na čelu sektora Saveza za bolju budućnost koji će u narednom periodu raditi na izradi prijedloga zakona koji će prvi put pokušati regulisati oblast kriptovaluta u Bosni i Hercegovini.
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od inflacije
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer se ulagači plaše da zbog jačanja inflacije povećanje kamata nije tako daleka budućnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE