GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gomila prevaranata na tržištu zlata

Gomila prevaranata na tržištu zlata
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2020 / 09:08
Autor: Siniša Malus
LONDON - Cijena zlata ponovno je porasla ovoga tjedna dok su ulagači tražili sigurnost uslijed zabrinutosti zbog epidemije koronavirusa. Zabrinjavajuće je što i prevaranti zloupotrebljavaju ovaj trend.

Plemenitim metalom trgovalo se u petak nešto ispod 1.670 dolara, prije nekoliko tjedana premašilo je 1.688,60 dolara, kada je i dostiglo najvišu razinu od početka 2013. godine.

Kako potražnja i dalje raste, mreže prevaranata, koji predstavljaju legitimne trgovce zlatom i pokušavaju prevariti ulagače, prema stručnjacima razvijaju svoju taktiku, dok krivotvoreni proizvodi postaju sve napredniji.

"Tek počinjemo vidjeti porast lažnih pristupa prijavljenih od strane klijenata", rekao je Rick Rule, izvršni direktor menadžera imovine Sprott, za CNBC putem e-pošte.

"Oni se uvijek podudaraju s porastom cijena plemenitih metala, što se obično i podudara s vremenima kada je strah od konvencionalnijih investicijskih proizvoda visok."

U pravilu se, kaže Rule, takvi pristupi sve češće ostvaruju putem interneta.

"Medijski napisi o potencijalu rasta cijena zlata generiraju interes, s obzirom da su ulazni upiti ulagača zakinuti na brojne načine, uključujući proizvode koji nisu na tržištu, prevelike raspone cijene ili jednostavne prijevare gdje kupac prosljeđuje novac za robu koja se nikada ne prenosi ili ne isporučuje, "objašnjava Rule.

Adrian Ash, direktor istraživanja na internetskom tržištu zlata i srebra, BullionVault, rekao je da je posljednji izlet zlata ove magnitude prije desetak godina kreirao mnoštvo prevaranata. Najosnovniji oblik, izjavio je Ash prošlog tjedna CNBC-u, jest onaj u kojem prevaranti pogrešno predstavljaju standardne zlatnike u zlatnim polugama kao rijetke i to onda pretjerano naplaćuju investitorima.

Druga je metoda "prazan trezor", u kojoj trgovac obećava da će osigurati sigurno skladištenje metala u vlasništvu investitora, koji ili ne postoji ili nije onakav kakavim se promovira.

Prijevare sa zlatom često igraju na kartu afiniteta, a prevaranti uspostavljaju komunikaciju sa žrtvama na osnovi "povjerenja".

"Veze mogu biti politički ili društveno utemeljene, jer su ljudi koji su namamljeni u investicije u zlato često politički konzervativni. Etničke i vjerske veze često su korištene u zlatnom procvatu 1970-ih “, rekao je.

Prijevare sa zlatom vrte se oko želje kupca zlata da izbjegne izvještavanje i oporezivanje, a obećanja o anonimnosti dokazuju učinkovit alat za one koji žele prevariti ulagače u zlato. Anonimne ili offshore opcije pohrane često se nude, ali zapravo ne postoje.

Tagovi: zlato, prevaranti, gold, tržište zlata, plemeniti metali, Rick Rule, Adrian Ash
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE