GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo 30 posto Europljana ne može otići na ljetovanje

Gotovo 30 posto Europljana ne može otići na ljetovanje
LJETOVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 19:30
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Oko 28 posto Europljana ne može si priuštiti tjedan dana odmora izvan mjesta svog prebivališta, a taj se broj penje na čak 60 posto u skupini radnika ispod praga siromaštva u kojoj Hrvatska zauzima visoko treće mjesto iza Grčke i Rumunjske, pokazuje istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Broj Europljana koji si ne mogu priuštiti tjedan dana ljetovanja penje se na 60 posto za siromašne radnike, pokazuje istraživanje Europske konfederacije sindikata (CES).

Ti radnici, čiji su prihodi ispod praga siromaštva, to jest manji od 60 posto medijalne plaće, najlošije prolaze u Grčkoj, gdje ih 88,9 posto ne može otići na ljetovanje, ističe Europska konfederacija.

Dolaze zatim Rumunjska s 86,8 posto te Hrvatska s 84,7 posto. Slijede ih Cipar sa 79,2 posto te Slovačka sa 76,1 posto, navodi CES u priopćenju.

Nejednakosti između najsiromašnijih radnika i onih drugih kad je riječ o dopustu "porasle su u proteklom desetljeću u 16 zemalja članica", dodaje organizacija koja se oslanja na podatke Eurostata.

Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor između radnika s prihodima nižim od medijalne plaće i ostalih radnika su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumunjskoj.

Povećanje nejednakosti "pokazuje da korist gospodarskog rasta u Europi u proteklom desetljeću nije raspoređena ravnomjerno", komentirala je pomoćnica glavne tajnice CES Esther Lynch.

CES se zauzima za poboljšanje prijedloga europske direktive koji treba povećati najniže plaće u EU-u, a Europski parlament će o njemu raspravljati nakon ljetne stanke.

Sindikalna konfederacija se zalaže za uvođenje "praga dostojanstva" koji će jamčiti da zakonom definirane minimalne plaće ne mogu biti manje od 60 posto medijalne plaće, odnosno manje od 50 posto prosječne plaće u bilo kojoj zemlji članici.

Trenutačno je u 17 zemalja članica EU-a minimalna zakonom zajamčena plaća niža od 60 posto nacionalne medijalne plaće, ističe CES.

U prijedlogu europske direktive predviđaju se obvezujuća pravila za 21 zemlju EU-a s minimalnom plaćom kako bi se potaknuo njezin rast, ali se ne određuje jedinstven najniži europski prag.

Prijedlog ne obvezuje na uvođenje minimalne plaće u šesterim zemljama koje nemaju zakonom definiranu minimalnu plaću nego to utvrđuju kroz kolektivno pregovaranje (Austrija, Cipar, Danska, Finska, Italija i Švedska).

CES zastupa 45 milijuna članova 89 nacionalnih sindikalnih organizacija u 39 europskih zemalja i deset europskih sindikalnih federacija.

Tagovi: odmor, putovanja, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, dionica Spana prvi dan trgovanja skočila 19%
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, dionica Spana prvi dan trgovanja skočila 19%
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su indeksi znatno ojačali, ostvarivši uspon treći dan zaredom, dok je u fokusu investitora bila dionica IT kompanije Span, kojom se od danas počelo trgovati, a cijena joj je pritom porasla 19 posto.
Dolarov indeks kliznuo s najviše razine u mjesec dana
FOREX
Dolarov indeks kliznuo s najviše razine u mjesec dana
LONDON - Dolar je u četvrtak oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima s najviše razine u mjesec dana, koju je dosegnuo pod utjecajem poruka iz američke središnje banke Fed u vezi skorašnjeg postupnog usporavanja kupnji obveznica.
Span u fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi
ZSE INTRADAY UPDATE
Span u fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi
ZAGREB – Na Zagrebačkoj je burzi u četvrtak ujutro promet povećan, što se zahvaljuje trgovanju dionicama IT tvrtke Span, i to po znatno većoj cijeni nego u javnoj ponudi.
Neto gubitak ugostiteljstva i turizma u 2020. godini 3,4 milijarde kuna
U MINUSU
Neto gubitak ugostiteljstva i turizma u 2020. godini 3,4 milijarde kuna
ZAGREB - Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u Hrvatskoj je od 2004. do 2020. stalno rasla u gotovo svim segmentima, od prihoda do broja zaposlenih, no u 2020. je zbog pandemije došlo do pada i poduzetnici su u toj djelatnosti iskazali ukupni neto gubitak od 3,4 milijarde kuna.
Mali trgovci profitirali u pandemiji
MALOPRODAJA
Mali trgovci profitirali u pandemiji
ZAGREB - Prihodi hrvatskih trgovaca mješovitom robom u 2020. iznosili su nešto više od 40 milijardi kuna, što je za 306 milijuna kuna više nego 2019.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE