GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gotovo svaki drugi Hrvat bez novca za godišnji odmor

Gotovo svaki drugi Hrvat bez novca za godišnji odmor
BESPARICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2023 / 10:04
Autor: SEEbiz / Večernji list

ZAGREB - Od stotinu Hrvata njih 42 prošle godine nisu imala dovoljno novca da bi otputovala na godišnji odmor, a po ovom kriteriju od Hrvatske su u EU bili gori samo Rumunjska, Bugarska i Grčka, piše u utorak Večernji list.

Najnoviji podaci statističkog ureda Europske unije Eurostata pokazuju da tjedan dana putovanja na godišnji odmor nije moglo priuštiti 7,6 posto Luksemburžana i 10,2 posto Šveđana. Uz Luksemburg i Švedsku, najbolje stoje Finska, Nizozemska i Danska, u kojima si tjedan dana za godišnji ne može priuštiti 12 posto građana.

Na dnu ove ljestvice nalaze se Rumunji kojih čak 62,5 posto o odlasku sedam dana na godišnji odmor može samo sanjati. Uz Rumunjsku, najgore je u Bugarskoj i Grčkoj gdje putovanja ne može priuštiti 48,8, odnosno 43,8 posto građana.

Tjedan dana putovanja na godišnji ne može priuštiti 41 posto Mađara, 34,2 posto Talijana, 33,8 posto Slovaka, 27,6 posto Poljaka, 18 posto Čeha, 16,7 posto Slovenaca i 13,8 posto Austrijanaca.

Prosjek EU je 28,5 posto.

Eurostat je ove podatke objavio na zahtjev ljevičarske frakcije u njemačkom Bundestagu. Prema vlastitim izjavama, 21,9 posto ljudi u Njemačkoj nije imalo dovoljno novca za jednotjedno putovanje na odmor u 2022. godini. Prema tim podacima, najčešće su pogođeni samohrani roditelji. U kategoriji “samac s uzdržavanom djecom” njih 42 posto u Njemačkoj ne može otići na godišnji odmor tjedan dana. Sve u svemu, češće su pogođena kućanstva s djecom (23,4 posto) nego kućanstva bez djece (20,7 posto). Pogođeni su i umirovljenici. Za njemački skup podataka intervjuirano je 40.000 ljudi.

Vođa ljevičara u Bundestagu Dietmar Bartsch nazvao je podatke za Njemačku “tužnim nalazom”. “Svatko bi trebao imati priliku otići na godišnji odmor barem jedan tjedan godišnje. Za to su potrebne veće plaće, primjerene mirovine, dosljedna politika protiv inflacije i osnovni dječji sigurnosni sustav otporan na siromaštvo u Njemačkoj”, rekao je, a prenio novinar Večernjeg lista Antonio Mandir.

Tagovi: TURIZAM, ODMOR, GODIŠNJI ODMOR
PROČITAJ I OVO
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
VALUTE
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
FRANKFURT - Europska središnja banka je brzo podigla kamatne stope. Uskoro bi ih mogla opet sniziti.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
SESTRINSTVO
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
ZAGREB - Novoj Vladi i zdravstvenoj administraciji strukovne udruge medicinskih sestara uputit će 10-ak zahtjeva ključnih za rješavanje aktualnih problema hrvatskog sestrinstva.
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
KRIPTO SCENA
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
NEW YORK - Solanin izvorni token (SOL) vodio je u nedavnom oporavku cijena kriptovaluta, nadmašujući većinu velikih kompanija za digitalnu imovinu i uskoro bi mogao ciljati na nove vrhunce ciklusa.
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
PERADARSTVO
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
ZAGREB / LJUBLJANA - Članice Europske unije i europarlamentarci postigli su novi dogovor o pooštravanju ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
LJUBLJANA - Najvažnije dionice na Ljubljanskoj burzi u prosjeku su poskupjele u ovom trgovačkom tjednu koji je obilježila objava poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE