GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani od danas mogu kupiti početni paket eurokovanica

Građani od danas mogu kupiti početni paket eurokovanica
KOVANICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2022 / 08:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Građani od danas, 1. prosinca u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti mogu kupiti početni paket eurokovanica, koji sadrži 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u vrijednosti 13,28 eura, što će platiti 100 kuna.

Tako je mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja građanima omogućeno da nabave početne pakete eurokovanica, koje će moći koristiti tek od početka 2023. godine.

Od danas građani će u jednoj transakciji moći kupiti maksimalno dva paketa eurokovanica.

Jedan početni paket košta 100 kuna, a u njemu su kovanice eura u vrijednosti 13,28 eura. Naime, početni paket sadrži 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednosti.

Tako su u njemu tri kovanice od dva eura; tri kovanice od jednog eura, pet kovanica od 50 centi, pet kovanica od 20 centi, pet kovanica od 10 centi, tri kovanice od pet centi, četiri kovanice od dva centa i pet kovanica od jednog centra.

Te će kovanice građani moći koristiti za plaćanja u zemlji i u inozemstvu tek od 1. siječnja 2023. godine. Naime, kovani novac eura i centa koji na naličju ima hrvatske nacionalne simbole tek će na dan uvođenja eura postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj i ostatku europodručja.

Iz Hrvatske pošte tako napominju kako će prilikom kupnje izdavati i potvrdu o prodaji kojom se kupci obavještavaju o zabrani korištenja hrvatskih eurokovanica prije 1. siječnja 2023. godine.

Paket za poslovne korisnike u vrijednosti 145,50 eura

I poslovni će subjekti od danas u bankama, Fini i/ili Hrvatskoj pošti moći nabaviti početni paket eurokovanica.

Početni paket za poslovne subjekte sadrži 525 eurokovanica svih apoena, u vrijednosti od 145,50 eura, što će platiti 1.096,27 kuna.

Većina banaka za kupnju početnog paketa eurokovanica od poslovnih subjekata traži da prethodno unesu narudžbu u aplikaciju banke za narudžbu gotovog novca eura iz predopskrbe.

Iz Hrvatske pošte napominju da će poslovni korisnici, koji su klijenti Hrvatske poštanske banke (HPB), moći bez naknade kupovati početne pakete eurokovanica čija je vrijednost 145,50 eura, a prodavat će se u gotovini i u neograničenim količinama, uz prethodnu najavu u poslovnicama HPB-a ili u poštanskim uredima.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić više je puta istaknuo kako su osiguravanje opskrbe gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji ključni segmenti uvođenja eura. "Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav. Trenutno, ovo je sigurno logistički jedan od najsloženijih projekata u Hrvatskoj", naglasio je Vujčić i u jučerašnjem priopćenju središnje banke.

Na hrvatskim eurokovanicama - karta RH, kuna, Tesla i glagoljica

O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro, a u slučaju Hrvatske na nacionalnoj strani eurokovanica su - geografska karta Republike Hrvatske za apoen od dva eura, grafički prikaz motiva životinje kune za apoen od jednog eura, portret znanstvenika Nikole Tesle za apoene od 50, 20 i 10 centi te slova HR ispisana na glagoljici za apoene od pet, dva i jednog centa. Svi ti motivi imaju u pozadini šahovnicu.

Sredinom srpnja u Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji počela je proizvodnja hrvatskih eurokovanica, a planirano je da se do kraja ove godine otkuje oko 420 milijuna eurokovanica.

Guverner Vujčić je sredinom prošlog tjedna izvijestio kako je do tada otkovano 347 milijuna komada kovanica, odnosno 83 posto ukupne količine kovanica. Do Božića će biti otkovano 420 milijuna kovanica, istaknuo je Vujčić 23. studenoga na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Tagovi: eurokovanice, eurozona, kovanice eura, Hrvatska pošta, Nikola Tesla, glagoljica
PROČITAJ I OVO
Fed povećao kamatne stope za 0,25%, najavljuje daljnja povećanja
KAMATNE STOPE
Fed povećao kamatne stope za 0,25%, najavljuje daljnja povećanja
WASHINGTON - Federalne rezerve povisile su u srijedu kratkoročne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, dovodeći svoju referentnu stopu na novi raspon od 4,50% i 4,75%, najvišu razinu od listopada 2007.
Ifo do ljeta očekuje kamatu od četiri posto
OČEKIVANJA
Ifo do ljeta očekuje kamatu od četiri posto
BERLIN - Inflacija se s energenata i hrane proširila i na druge artikle u maloprodaji te će Europska središnja banka (ECB) stoga nastaviti povećavati temeljnu kamatnu stopu u narednim mjesecima, procijenio je u srijedu njemački ekonomski institut ifo.
Zagrebačka burza: Span uvjerljivi dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span uvjerljivi dobitnik dana
ZAGREB - Zagrebačka je burza u srijedu prekinula trodnevni negativni niz uz značajno veći obujam trgovine.
Prodaja njemačkog piva ponovno porasla nakon pandemije
PIVO
Prodaja njemačkog piva ponovno porasla nakon pandemije
BERLIN - Prodaja njemačkog piva porasla je 2022. godine, budući da su njemačke pivovare bile pogođene dvogodišnjim ograničenjima koja je nametnuo Covid-19, ali je još uvijek niža nego prije pandemije.
Južna Koreja drži vrh prema prodaji luksuzne robe
LUKSUZ
Južna Koreja drži vrh prema prodaji luksuzne robe
LONDON - U mnogim državama je porasla prodaja luksuzne robe, ali jedna država značajno prednjači u tome - Južna Koreja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE