GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građanska inicijativa Kišobran najavljuje za četvrtak skup potpore Josipoviću

Građanska inicijativa Kišobran najavljuje za četvrtak skup potpore Josipoviću
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2015 / 13:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Građanska incijativa Kišobran, u koju je dosad uključeno 40-ak udruga, i Izborni stožer Ive Josipovića najavili su na zajedničkoj konferenciji za novinare skup podrške za građansku i tolerantnu Hrvatsku za četvrtak navečer na Europskom trgu u Zagrebu gdje će nastupiti sastavi "Vatra" i "Psihomodo Pop", a bit će objavljena i deklaracija o obrani ljudskih prava te predana aktualnom predsjedniku i predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću.
"Sa skupa želimo poslati poruke za građansku, tolerantnu i otvorenu Hrvatsku", rekao je Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja i dodao da im je cilj zajedničkom inicijativom i deklaracijom probleme ljudi približiti političarima.

Urša Raukar, glumica i aktivistica, rekla je kako je odlučila priključiti se inicijativi Kišobran vidjevši da se u predsjedničkoj kampanji udara na najniže emocije i na duboke frustracije pa se stvara atmosfera poput one 90-ih.

"Manipulira se opravdanim nezadovoljstvom i rade se podjele. To nije put kojim treba ići", poručila je.

Raukar je također ocijenila kako su ugrožene osnovne vrijednosti civilnog društva zbog nedostatka prave i čvrste politike pa će deklaracija ujedno biti i obveza Ivi Josipoviću za naredni petogodišnji mandat, a sadrži sve od socijalnih i zdravstvenih prava, prava navijača i sportaša, prava manjina, ekologije i ostalog.

"Ne dajemo mu bezrezervnu podršku nego alat udrugama civilnog društva da se još više mogu boriti za svoje ciljeve", kazala je.

Izrekama da je "politika umjetnost mogućeg", a "aktivizam umjetnost nemogućeg", glumac i aktivist Vili Matula podsjetio je da su aktivisti navikli suprotstavljati se nemogućem te je poručio i predsjedniku Ivi Josipoviću da svoje umjetničke kapacitete više usmjeri aktivizmu.

Na pitanje hoće li svoju deklaraciju uputiti i predsjedničkoj kandidatkinji i možda budućoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, Matula je odgovorio da o tome nisu razmišljali.

"To nismo imali ni u ideji", kazao je, a Bojan Glavašević dodao je da su u posljednih pet godina vidjeli da je Josipović čovjek zainteresiran za ta pitanja, dok Kolinda Grabar Kitarović "jednostavno nije bila tu".

Feministkinja Rada Borić osvrnula se na ženska ljudska prava ustvrdivši da ih u Hrvatskoj ugrožavaju Crkva i desne stranke. Ocijenila je dobrim što se u Hrvatskoj po prvi puta za predsjednicu može birati žena i spočitnula medijima što su ponekad bili seksistički u odnosu na nju.

Naglasila je, međutim, kako "birajući ženu ne znači birati i feministkinju" te da se Kolinda Grabar Kitarović niti jednom nije decidirano založila za promicanje ženskih prava. "Od žena se u vremenu krize očekuje jedino da budu štedljive", rekla je.

Iz inicijative Kišobran pozvali su građane da izađu na izbore. "Trenutak je ozbiljan. Treba izaći na izbore", kazala je Urša Raukar te ponovila kako su u Ivi Josipoviću prepoznali čovjeka koji će se zalagati za ljudska prava, pravdu i pravnu državu i koji predstavlja snagu u društvu koja će se zalagati za te vrijednosti.

Na pitanje hoće li Vatra i Psihomodo Pop na skupu koji počinje u 21 sat nastupati besplatno, iz stožera Ive Josipovića odgovorili su da će to biti objavljeno u završnom financijskom izvješću nakon predsjedničkih izbora.
Tagovi: Građanska incijativa Kišobran, Bojan Glavašević, Vili Matula, Urša Raukar, Psihomodo pop, Vatra, predsjednički izbori
PROČITAJ I OVO
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
RUDNICI
Bor i Majdanpek: U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu
BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Zijin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Zijin.
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVI ISKORAK
Zrće će odsad promovirati outdoor turizam
NOVALJA - Trendovi u turizmu nesumnjivo su se promijenili, gostima više nije dovoljno sunce, more i ugostiteljska ponuda, nego sve više i češće odmore provode aktivno se baveći sportovima na otvorenom.
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
UPOZORENJE
Domaći proizvođači: Prodaju se jabuke prskane zabranjenim fungicidom
ZAGREB - Proizvođač jabuka Željko Ledinski, inače predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici, upozorava na opasne voćke.
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
OČEKIVANJA
Njemački turistički sektor ne očekuje oporavak ove godine
BERLIN - Njemačka turistička branša ne računa s oporavkom ove godine i govori o padu bukinga u usporedbi s prošlom godinom za dvije trećine.
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
POTEZI
Studenti Veleučilišta u Bjelovaru školarinu plaćaju kriptovalutama
BJELOVAR - Studenti svih godina preddiplomskih stručnih studija mehatronike, računarstva i sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru svoje školarine plaćaju kriptovalutama, piše u nedjelju Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE