GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gradsko vijeće Vukovara protiv nagodbe sa Strabagom i Saubermacherom

Gradsko vijeće Vukovara protiv nagodbe sa Strabagom i Saubermacherom
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2020 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
VUKOVAR - Vukovarsko Gradsko vijeće u četvrtak nije prihvatilo odluku o nagodbi između Grada i austrijskih tvrtaka Saubermachera i Strabaga od 12 milijuna kuna, a odbilo je i zahtjev Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije u stečaju za uplatu udjela iz stečajnog postupka od 19 milijuna kuna.

Današnja odluka vukovarskih gradskih vlasti jedna je u nizu donesenih od 2009. godine, kada je, zbog nepoštovanja odredaba ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada kod osječkog naselja Antunovca, koji su potpisali Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir kao osnivači Javne ustanove za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS), raskinut ugovor s austrijskim tvrtkama Strabagom i Saubermacherom, koje su nakon toga pokrenule sudski spor tražeći odštetu za izgubljenu dobit.

Od pet osječko-baranjskih i vukovarsko-srijemskih gradova te dvije tvrtke potražuju ukupno 122 milijuna kuna.

U ponuđenoj su nagodbi Strabag i Saubermacher osnivačima ZOIS-a ponudili da plate 84 milijuna kuna. U međuvremenu, pokrenut je niz sudskih sporova na domaćim i međunarodnim sudovima, a posljednji je bio sudska tužba Grada Županje, koji je na Trgovačkom sudu u Osijeku u studenome prošle godine osporio 120 od 122 milijuna kuna, koliko ukupno potražuju Strabag i Saubermacher.

"Uvažavajući partnerstvo sa svim drugim gradovima te procjene odvjetnika da postoje mogućnosti dobivanja spora, sumnjam da će si ijedan grad i gradonačelnik dopustiti da pristane na isplatu financijskih sredstava, a da tu isplatu ne prati i konačna sudska presuda, koliko god to u konačnici bilo skuplje od ove varijante pregovaranja", objasnio je prijedlog o neprihvaćanju nagodbe vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Ocijenio je da je problem trebalo riješiti na samom početku, ali hrvatsko pravosuđe, kako je rekao, nažalost funkcionira tako da procesi mogu trajati od 15 do 20 godina te iznosi koje treba platiti, zbog proteka toliko vremena - rastu u nebo.

Po njegovim riječima, ako konačni rezultat bude povoljan za Grad Vukovar, bit će dobro, ali ako ne bude, bit će problema. Svaki grad će tada biti dužan platiti dug u skladu sa svojim udjelom, a po sadašnjem sporazumu, Grad Vukovar dužan je platiti oko 12 milijuna kuna.

"Spor je vrlo, vrlo složen i teško je donositi paušale ocjene što i kako. Prije nekoliko godina smo bili za nagodbu, ali se pokazalo da smo išli u lošem pravcu", rekao je Penava i dodao ih da je Trgovački sud u Zagrebu tada osporio. Nakon te odluke, rekao je, slijedilo je još odluka i bit će ih još tko zna koliko, istaknuo je i podsjetio kako su prije nekoliko godina vukovarske gradske vlasti donijele odluku i pristale platiti oko šest milijuna kuna naknade, ali su u tome ostale usamljene. Tužitelj nije htio izuzeti i pregovarati samo s jednim dionikom, i to je propalo", rekao je Penava.

Javna ustanova za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOIS) osnovana je 2001. godine. Grad Osijek ima u njoj udjel od 43 posto, Vinkovci 23, Vukovar 16, Županja 10,3 i Beli Manastir 6,9 posto. Javna ustanova je u stečaju od travnja prošle godine.

Tagovi: Gradsko vijeće Vukovara, Strabag, Saubermacher, Ivan Penava
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE