GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine

Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2021 / 16:11
Autor: SEEbiz / H
ATENA - Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak "suzdržani optimizam" u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine.

Turistička sezona službeno počinje u subotu, a rezultati će biti važni budući da turizam čini petinu grčkog gospodarstva i zapošljava petinu radnika.

Prošlogodišnja sezona bila je najgora u posljednjih nekoliko desetljeća, sa samo sedam milijuna gostiju i četiri milijarde eura prihoda, u usporedbi s 33 milijuna gostiju i 18 milijardi eura prihoda u 2019.

Grčki BDP pao je prošle godine osam posto.

„Ljudi su u proteklih godinu dana bili pod velikim pritiskom i planirat će odmor, makar u posljednji tren, rekao je čelnik SETE-a Iannis Retsos.

"Bude li oporavak u drugoj polovini (godine) onakav kakvom se nadamo, možemo očekivati prihode u rasponu od 40 do 50 posto razine iz 2019. godine“, rekao je Retsos, dodajući da je 40 posto najrealniji scenarij.

Grčka je u petak ukinula višemjesečna ograničenja i ponovo otvorila muzeje i poznata arheološka nalazišta, uključujući Akropolu. Početkom tjedna ponovo su otvoreni restorani, koji su bili zatvoreni šest mjeseci.

Strani turisti moći će ih posjećivati pod uvjetom da su cijepljeni ili da imaju negativan rezultat testa na covid-19.

Velika Britanija spada među najveća emitivna tržišta za grčki turizam, ali Grčka trenutno nije na kratkom zelenom popisu zemalja koje će Britanci od 17. svibnja moći posjetiti bez obavezne samoizolacije po povratku kući.

Ministar turizma Harry Theoharis podsjetio je da je Njemačka, drugo veliko tržište, ukinula obavezu samoizolaciji za one koji se vraćaju iz Grčke.

Izvor iz njemačke vlade rekao je u srijedu da je vlada odobrila plan prema kojem bi se cijepljenim, izliječenim i građanima s negativnim rezultatom testa omogućio povratak kući bez obaveze samoizolacije.

Tagovi: Grčka, grčki turizam, PCR test, Harry Theoharis, izolacija, karantena
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE