GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guardian: Koronavirus bacio u kaos europsku turističku industriju

Guardian: Koronavirus bacio u kaos europsku turističku industriju
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2020 / 07:41
Autor: SEEbiz / Glas Istre
LONDON - Hoće li i pod kojim uvjetima turisti ovog ljeta putovati Europom pitanje je na koje bi mnogi voljeli dobiti odgovor, ali konkretnog odgovora ni na početku svibnja još uvijek nema.

Sve se još uvijek uglavnom svodi na iznošenje želja, predviđanja i namjera, no da bi se stvar definitivno pokrenula s mrtve točke nužan je nastavak smirivanja krize i veliki plan koji će dobiti pozitivno mišljenje epidemiologa.

- Turizam predstavlja 10 posto BDP-a Europske unije i zapošljava ukupno gotovo 12 posto zaposlenika u Europskoj uniji. Osim toga, turizam je četvrta izvozna kategorija Unije čija potrošnja generira više od 400 milijardi eura prihoda. Zbog svega navedenog važno je poticanje stvaranja zajedničkih rješenja za izlazak iz krize turističkog sektora uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali i stvaranje programa i planova za suzbijanje sličnih ugroza u budućnosti, poručio je prošlog tjedna hrvatski ministar turizma predsjedajući videokonferencijom europskih ministara turizma.

Nakon što se u većini zemalja počeo smanjivati dnevni broj novozaraženih i žrtava koronavirusa, otpočeo je proces postepenog popuštanja uvedenih mjera, a jedna od tema koje su se među prvima našle u fokusu medija je budućnost turizma na području Europe i ponovno pokretanje industrije putovanja. Zanimljiv tekst na tu temu pod naslovom "COVID-19 baca europsku turističku industriju u kaos" objavio je ovih dana ugledni britanski The Guardian, u kojem ističe da nitko u europskom turističkom sektoru još uvijek ne zna hoće li ovoga ljeta stići turisti, niti kako će turističke tvrtke preživjeti ukoliko se to ne dogodi.

U tekstu se podsjeća da je kriza izazvana pandemijom korona virusa bacila europski turistički sektor u kaos, da su granice između zemalja zatvorene, a zrakoplovi svih aviokompanija prizemljeni. Takva situacija ne samo da je frustrirajuća za turiste koji su planirali svoja ljetovanja, već prijeti uništiti turistički biznis i opustošiti ekonomije koji su ovisne o njemu.

- Od Algarvea u Portugalu do grčkih otoka, od elegantnih odmarališta u Amalfiju na talijanskoj obali do španjolskih pabova i klubova, nitko ne zna hoće li turisti ove godine doći ili kako će oni preživjeti ako se to ne dogodi. Gubici su već dramatični. Europska komisija procjenjuje da će hoteli i restorani u Europskoj uniji ove godine prepoloviti svoje prihode. Prema analizi bankarske grupe UBS prihodi od turizma u Italiji su u ožujku pali za 95 posto, dok je u Španjolskoj taj pad iznosio 77 posto. Širom južne Europe, gdje se oporavak od krize iz 2008. godine u značajnoj mjeri oslanjao na turizam, turistički sektor je od vitalne važnosti za nacionalna gospodarstva. Prema podacima Svjetske banke prihodi od turizma čine 20 posto BDP-a u Grčkoj, 18 u Portugalu, 15 u Španjolskoj, dok u Italiji čine 13 posto nacionalnog BDP-a, piše u tekstu.

Guardian podsjeća da je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton prije nekoliko dana poručio kako nam je potreban novi "Marshallov plan", te da bi hitne mjere i sredstva koja je Europska komisija, kroz Fond za oporavak, stavila zemljama članicama na raspolaganje, trebale poduprijeti napore europskih država da u kratkom i srednjoročnom razdoblju održe stabilnost. Sredstva iz tog fonda trebala bi hotelima, restoranima i turoperatorima pomoći da izbjegnu kolaps, a izvršna uprava EU obećala je izraditi smjernice za koordinirani ponovni početak putovanja Starim kontinentom.

Očajni vlasnici tvrtki čije poslovanje ovisi o turizmu traže što bržu ponovnu uspostavu turističkih tokova, no podsjeća i da su vlade u mnogim europskim državama po tom pitanju još uvijek suzdržane. Tako je primjerice njemačka kancelarka Angela Merkel prošlog tjedna poručila svojim sunarodnjacima da još neko vrijeme ne mogu računati na to da će planirani godišnji odmor provesti u drugim državama EU, francuski premijer Edouard Philippe rekao je da razmišljati o putovanjima u inozemstvo zasad još "ne bi bilo razumno", dok je španjolski ministar vanjskih poslova Arancha González Laya poručio da se ta zemlja namjerava postupno vraćati turizmu, ali se to neće dogoditi dok nisu u situaciji „koja može jamčiti sigurnost turista".

Stoga unutarnje granice EU zasad ostaju čvrsto zatvorene za turistička putovanja, bez većih izgleda da će ta mjera u kratkom roku biti ukinuta, odnosno izvjesno je da novih odluka o tome neće biti barem do kraja svibnja. Njemačka je prošlog tjedna produžila ograničenje na inozemna putovanja do sredine lipnja. Do daljnjeg, svi stranci koji stižu u Francusku, uključujući i oni koji stižu iz zemalja EU, moraju imati dobar profesionalni ili obiteljski razlog za svoje putovanje ili im ulazak u zemlju neće biti dozvoljen već će s granice biti vraćeni natrag.

Britanski list podsjeća da su u nekim zemljama zbog pandemije koronavirusa još uvijek ozbiljno ograničena i domaća putovanja. Navode primjer Italije u kojoj je premijer Giuseppe Conte poručio sunarodnjacima da bi ovog ljeta trebali ostati i svoje odmore iskoristiti u toj zemlji, međutim ni to im zasad nije u potpunosti omogućeno budući da ni nakon 4. svibnja, kad je u Italiji krenulo popuštanje mjera još uvijek neće biti dopuštena putovanja između regija. Francuski će pak građani popuštanjem mjera ponovno moći putovati, ali je taj prostor kretanja zasad ograničen na radijus od 100 kilometara udaljenosti od njihovih domova.

Kad se govori planu o ponovnoj uspostavi prometa i turizma na prostoru Europske unije predlaže se da se ograničenja prvo ublaže "između područja s razmjerno niskom cirkulacijom virusa", zbog čega su Češka, Slovačka i Hrvatska, koje su zabilježile mali broj zaraza, predložile koridore do obale Jadrana. Predlaže se isto tako, da bi takva putovanja mogla biti popraćena zajedničkom "COVID-19 putovnicom" koja bi svjedočila o zdravstvenom stanju turista prije putovanja i nakon povratka iz odmorišta. Međutim, Njemačka je, kako piše Guardian, odbacila bilateralna rješenja. Ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da bi "utrka u EU u tome tko će prvi dopustiti turistička putovanja" predstavljala neprihvatljiv rizik. Pritom je odbacio poziv Austrije Nijemcima da planiraju odmor u toj zemlji, podsjetivši na ulogu austrijskog skijališta Ischgl u ubrzavanju širenja pandemije u srednjoj Europi.

U tekstu se analizira kako se s ovom situacijom nose u pojedinim europskim državama koje godišnje ostvaruju najveće prihode od turizma. Naglašava se da je u pojedinim zemljama dio strategije stvaranje preduvjeta da se oni turisti koji ne mogu doći ovog ljeta, ponovno vrate jednom kad opasnost prođe. Tako se primjerice u Portugalu, koji je do sada zadržao broj smrtnih slučajeva od koronavirusa ispod tisuću, izdaju vaučeri onima koji su prisiljeni otkazati svoje dolaske, što im omogućava odgodu tih putovanja do kraja 2021. godine. Neki hoteli i restorani još uvijek računaju da će moći početi s radom već ovoga ljeta, ali šef udruge turističkih tvrtki Algarve Elidérico Viegas skeptičan je po tom pitanju i drži da se strani gosti u tu zemlju vjerojatno neće vratiti do travnja sljedeće godine.

U Španjolskoj se epidemija koronavirusa pretvorila u jednu od najgorih na svijetu, s više od 24.500 žrtava. Međutim, neke od glavnih turističkih destinacija ostale su relativno netaknute zarazom što tamošnjem turističkom sektoru ostavlja nade da će možda ipak uspjeti ostvariti određene prihode od predstojeće ljetne sezone. U tekstu se citira regionalni dužnosnik zadužen za gospodarstvo i turizam na Balearima Iago Negueruela koji kaže da su, s jednom od najnižih stopa zaraze, ti otoci svrstani među najsigurnija područja u Europi. Zbog toga se tamošnji dužnosnici oprezno nadaju da bi do kraja srpnja stranim turistima moglo biti dopušteno posjetiti Mallorcu i Ibizu.

Britanski list podsjeća da je s gotovo 84 milijuna turista Španjolska lani bila druga najposjećenija zemlja na svijetu, te da zbog velike ekonomske ovisnosti o turizmu sada nastoje što prije izraditi odgovarajuće protokole da bi bili spremni za ponovni dolazak turista.

- Želimo pripremiti sve kako bi turisti mogli što prije doći, kaže Negueruela, te dodaje da izazov leži u uspostavljanju ravnoteže između atrakcija kao što su diskoteke na Ibizi i nove stvarnosti koje zahtijeva COVID-19 kojima će se brojni sektori morati značajnije prilagoditi.

U tekstu se ističe i da Grčka i Cipar pritišću EU da što prije „posloži“ nekakav zajednički put naprijed jer za obje zemlje opstanak turizma je egzistencijalno pitanje. Podsjeća se da je više od petine radne snage u tim zemljama zaposleno u turističkom sektoru, da je to gotovo dvostruko više od prosjeka EU-a, te da prihodi od turizma u obje zemlje najviše doprinose njihovim ekonomijama. U Grčkoj se stoga nadaju početku sezone u srpnju, a njihova odmarališta okrenuta su u ovom trenutku gostima iz balkanskih zemalja Rumunjske, Bugarske, Srbije i Makedonije. Te četiri države zajednički čine tržište od preko 40 milijuna potencijalnih turista i ono što je u ovom trenutku izrazito važno imaju dobru cestovnu povezanost s najvažnijim grčkim turističkim odredištima.

Osvrćući se na stanje u Italiji Guardian piše da talijanski savez malih poduzetnika CNA očekuje da će ta zemlja ovog ljeta imati oko 25 milijuna manje stranih turista, te da nacionalna turistička zajednica prognozira da će pad prihoda od turizma u odnosu na 2019. godinu u toj zemlji iznositi više od 20 milijardi eura. Turističke tvrtke u Italiji, piše u tekstu, pokušavaju na razne načine podići razinu sigurnosti pa tako među ostalim eksperimentiraju i s pregradama od pleksiglasa koje postavljaju na plažama, a restorateri sa staklenim štitnicima između stolova, no svi su svjesni da će se utjecaj ove krize na turizam osjetiti još godinama. Predviđanja su da se turistički biznis u Italiji neće vratiti na onu razinu na kojoj je bio prije koronavirusa do 2023. godine, piše u svom osvrtu na budućnost europskog turizma britanski list.

Tagovi: europoski turizam, koronakriza, koronavirus i putovanja, koronavirus i turizam, hrvatski turizam, Portugal, Italija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: CROBEX porastao četvrti tjedan zaredom, HT u fokusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobex indeksi nastavili uspon četvrti tjedan zaredom, pri čemu su porasle cijene dionica u svim sektorima, no uz manji promet nego tjedan ranije.
Svjetska tržišta: Snažan tjedni rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Snažan tjedni rast indeksa
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, drugi tjedan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima banaka, pa su inflacijski pritisci i skorašnje zaoštravanje monetarne politike pali u drugi plan.
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna blago pala, nakon gotovo neprestanog rasta od početka rujana, dok se tečaj eura odmaknuo od najniže razine u 14 mjeseci.
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka u fokusu, indeksi s različitim predznacima
ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobex indeksi stagnirali uz različite predznake, a u fokusu investitora bila je dionica Podravke, koja je jedina bilježila milijunski promet.
Dolar stabilan pred nove pokazatelje iz SAD-a
FOREX
Dolar stabilan pred nove pokazatelje iz SAD-a
LONDON - Dolar u petak nije bilježio veće promjene prema košarici drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim deviznim tržištima, pred nove podatke iz američkog gospodarstva koje investitori čekaju radi daljnjih smjernica u vezi početka zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE