GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guggenheim gradi novi muzej u Helsinkiju

Guggenheim gradi novi muzej u Helsinkiju
MUZEJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2012 / 15:07
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon Guggenheimova muzeja u španjolskom Bilbau i Abu Dhabiju, Zaklada Guggenheim planira proširiti svoju svjetsku mrežu muzeja suvremene umjetnosti još jednom novom lokacijom - gradskom lukom finskog glavnog grada Helsinkija.
Novi, 140 milijuna eura vrijedan projekt trebao bi biti zajedničko ulaganje Zaklade Solomona Guggenheima i helsinških gradskih vlasti.

Zaklada Guggenheim upravlja središnjim Guggenheimovim muzejom u New Yorku kojeg je projektirao veliki američki arhitekt Frank Lloyd Wright, te četirima inozemnim galerijama - u španjolskom gradu Bilbau, u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kolekcijom Peggy Guggenheim u Veneciji, te Deutsche Guggenheimom u Berlinu.

Nakon provedene studije provedivosti, Helsinki je odabran kao lokacija za gradnju sljedećeg Guggenheima zbog "snažnog lokalnog interesa za umjetnost i dizajn te velike umjetničke tradicije", ali i zbog razvojnih planova tamošnjih gradskih vlasti vezanih uz prostor helsinške gradske luke, priopćila je Zaklada Guggenheim.

Ocijenjeno je također da tome gradu nedostaje značajnija kolekcija moderne umjetnosti, te da bi Guggenheim mogao popuniti taj jaz i pomoći u privlačenju velikog broja turista.

Studija nadalje ističe kako "Helsinki ima bogat, ali fragmentiran kulturni krajolik", te da "tamošnjoj umjetničkoj sceni nedostaje težište", i preporuča raspisivanje arhitektonskog natječaja.

Predloženo je da muzej bude sagrađen na gradskom zemljištu u južnoj gradskoj luci, odmah do sjedišta državne šumarske tvrtke Stora Enso koje je dizajnirao vodeći finski arhitekt Alvar Aalto.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 140 milijuna eura, što uključuje trošak gradnje i arhitektonskog rješenja. Zaklada Guggenheim operativne troškove planira pokriti iz javnih, privatnih i korporativnih izvora.

Helsinška gradska vlast odluku o projektu trebala bi donijeti u idućih nekoliko tjedana.

Tagovi: Guggenheim, Helsinki, muzej, Frank Lloyd Wright, Alvar Aalto, Finska
PROČITAJ I OVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PIVO
Pandemija smanjila konzumaciju piva u Češkoj
PRAG - Konzumacija piva u Češkoj pala je u pandemijskoj 2020. godini na najnižu razinu u gotovo 60 godina, pokazali su podaci udruge pivara.
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
IPSILON
Puni profil Ipsilona do tunela Učka otvorit će se znatno prije roka
PULA - Jučerašnje otvaranje Parka narodnog ustanka u Pazinu, gdje je Bina Istra bila donator, bila je prigoda da upitamo direktora upravljanja i održavanja Christiana Santalezu kako napreduju radovi na Ipsilonu.
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
TEST
Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu
PEKING - Kina bi mogla testirati svoju digitalnu valutu među stranim sportašima na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine.
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
VINO
Svjetska potrošnja vina najmanja od 2002.
PARIZ - Svjetski potrošnja vina u 2020. godini pala je za tri posto u odnosu na 2019., na najnižu razinu od 2002. godine, navodi se u izvješću koje je objavila Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo.
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
BITCOIN
Stratezi JPMorgana zabrinuti za bitcoin
NEW YORK - Kad je u posljednjih nekoliko navrata Nikolaos Panigirtzoglou svjedočlio ovako negativnom trendu u cijeni bitcoina, kupci bi se vratili i spriječili dublju korekciju. Ovoga puta, strateg JPMorgana je zabrinut.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE