GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Manje prevezenih putnika i robe željeznicom u prvom kvartalu

HAKOM: Manje prevezenih putnika i robe željeznicom u prvom kvartalu
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2021 / 17:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U prvom ovogodišnjem tromjesečju željeznicom je prevezeno manje robe, a nastavljen je i trend osjetnijeg smanjenog prijevoza putnika, objavila je u petak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Prema podacima HAKOM-a, u prvom tromjesečju željeznicom je prevezeno 3,1 milijun putnika, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje smanjenje za 34,8 posto. Istodobno je zabilježeno smanjenje putničkih kilometara za 32,7 posto, na 105 milijuna kilometara.

Željeznicom je u prava tri mjeseca ove godine prevezeno gotovo 3,6 milijuna tona robe, što je za 2,7 posto manje nego u prvom tromjesečju lani, uz porast tonskih kilometara za 0,6 posto.

Teretni prijevoz ostvario je rast vlak kilometara od 0,4 posto, a putnički prijevoz 4,4 posto manje vlak kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navode iz HAKOM-a.

Po podacima koje iznose, HŽ Cargo prevezao četiri posto manje robe, uz 9,9 posto više tonskih kilometara, dok su novi teretni željeznički prijevoznici zabilježili 1,9 posto manje prevezene robe i 8,6 posto manje tonskih kilometara.

"Novi teretni prijevoznici u prvom tromjesečju imaju udjel od 62,5 posto u prevezenoj robi i 45,8 posto u tonskim kilometrima u odnosu na HŽ Cargo kao povijesnog prijevoznika", ističu iz HAKOM-a.

Uspoređujući udjele vlak-kilometara po vrsti prijevoza, prijevoz tereta zauzima trećinu ukupnog prometa s 33,5 posto, a prijevoz putnika ostalih 66,5 posto.

Od teretnih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara imao je HŽ Cargo s 57,1 posto, sedam novih prijevoznika ostvarilo je preostali udjel, a četiri nisu bila aktivna u prvom kvartalu, zaključuje se u priopćenju HAKOM-a.

Tagovi: HAKOM, željeznica, HŽ Cargo
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE