GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice

Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2022 / 16:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Nakon provedenog redovitog nadzora, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja

Hanfa je uočila da je Društvo u nadziranom razdoblju, prilikom određivanje strategije ulaganja za fondove pod svojim upravljanjem, strategiju ulaganja po klasama i podklasama imovine donosilo u širokom rasponu. Raspone ciljanih udjela klasa i podklasa imovine je potrebno odrediti dovoljno precizno i specifično kako bi predstavljali osnovu za određenje profila rizičnosti pojedinog fonda.

Iako je Društvo prilikom donošenja strategije ulaganja za 2020. godinu već postupilo na način da je suzilo raspone ciljanih udjela po klasama i podklasama imovine u odnosu na 2019. godinu, uočeno je da su oni još uvijek nisu dovoljno precizno određeni. Stoga je Hanfa smatrala potrebnim naložiti Društvu da prilikom određivanja strategije ulaganja za fondove pod svojim upravljanjem utvrdi jasnije i preciznije raspone ciljanih udjela za klase i podklase imovine, pritom vodeći računa da osnovna strategija ulaganja bude u skladu s proklamiranim profilom rizičnosti pojedinog fonda.

Nadzorom procesa donošenja pojedinačnih odluka o ulaganju u inozemne dionice uočena je potreba da takva ulaganja budu potpunije obrazložena i pojašnjena te da se prilože i dokumentiraju odgovarajuće, detaljnije interne analize i razlozi koji su poslužili pri odabiru pojedinih izdavatelja. Društvo je uspostavilo mehanizme kontinuiranog praćenja i upozorenja kod pojedinačnih ulaganja kojima provodi i dokumentira postupanja u investicijskom procesu, no potrebno je da isti obuhvate sva relevantna i ključna postupanja, a naročito ona koja su utjecala na donošenje odluke o ulaganju i praćenje pojedinačnih ulaganja.

Društvu je također preporučeno da prilikom donošenja odluka o kupnji jasnije definira ciljeve ulaganja i ostvarivanja ciljeva ulaganja te prilikom donošenja odluke o prodaji pojedine dionice ujednači dokumentiranost ostvarenja/neostvarenja zadanih ciljeva radi ujednačavanja postupanja u praksi i transparentnog praćenja ulaganja i ostvarenja ciljeva ulaganja te da internim aktima propiše postupanje kod definiranja ciljeva ulaganja u dionice.
Što se tiče postupaka rješavanja pritužbi članova, uočeno je da Društvo ima angažiran pristup pritužbama članova, te je u praksi uspostavilo određene afirmativne i kvalitetne mehanizme procesa rješavanja pritužbi članova. Potrebne dorade u tom dijelu odnose se na korekcije internog akta koji uređuje postupanje s pritužbama.
Društvo PBZ Croatia osiguranje ima više od 400 tisuća članova, a imovina obveznih mirovinskih fondova pod upravljanjem iznosi gotovo 23,5 milijardi kuna.

Tagovi: Hanfa, PBZ Croatia osiguranje, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga
PROČITAJ I OVO
U nevremenu uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća
KATASTROFA
U nevremenu uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća
VARAŽDIN, KRAPINA, ČAKOVEC - Snažno nevrijeme praćeno tučom koje je u srijedu poslijepodne zahvatilo sjevernu Hrvatsku izazvalo je velike štete na objektima i poljoprivrednim površinama pri čemu je uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnja cvijeća.
Zagrebačka burza: Valamar i HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar i HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela letargičnu trgovinu i blagi rast indeksa.
Indija neće ukinuti zabranu izvoza pšenice, ali planira izravnu trgovinu s vladama
PŠENICA
Indija neće ukinuti zabranu izvoza pšenice, ali planira izravnu trgovinu s vladama
DAVOS - Indija nema plan skorog ukidanja zabrane izvoza pšenice, ali će nastaviti dogovarati poslove koji se sklapaju izravno s drugim vladama, rekao je ministar trgovine te zemlje Piyush Goyal.
Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za euro
EURO
Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za euro
ZAGREB - Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za uvođenje eura početkom 2023., a velika većina boji se da će uvođenje jedinstvene valute dovesti do prešutnog povećanja cijena, pokazali su rezultati istraživanja predstavljani u srijedu u Zagrebu.
ECB: Oko 10 posto kućanstava posjeduje kripto imovinu
KRIPTOVALUTE
ECB: Oko 10 posto kućanstava posjeduje kripto imovinu
FRANKFURT - Oko 10% kućanstava u šest zemalja eura obuhvaćenih studijom Europske središnje banke (ECB) posjeduje kripto imovinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE