GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa: Porasla izloženost Hrvatske rizicima

Hanfa: Porasla izloženost Hrvatske rizicima
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2021 / 14:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga održala je konferenciju za medije na kojoj je njen ravnatelj Ante Žigman dao pregled stanja na financijskom tržištu i institucija koje nadzire – mirovinskih i investicijskih fondova, osiguravajućih kuća i leasing društava.

Objavljena je godišnja publikacija 'Financijska stabilnost', u kojoj se analiziraju ključna kretanja i sistemski rizici kojima je izložen financijski sektor. 'Društva pod nadzorom su stabilna i sigurna i vjerujemo da će tako biti i dalje', poručio je Žigman.

'Ova i protekla godina bile su izazovne, a naznake u prvih devet mjeseci 2021. ipak su nešto bolje. Mirovinski fondovi imaju imovinu od 130 milijardi kuna, prirast od oko tri milijarde kuna došao je od uplata doprinosa, a sedam milijardi kuna od zarađenog prinosa. Vjerujem da će se tako nastaviti. Sektor osiguranja ima rast od 12 posto u 2021., a dominiraju neživotna osiguranja', rekao je uvodno Žigman.

Oporavili su se i investicijski fondovi koji su lani jako pali, ponajviše zbog straha štediša i investitora, te su skočili s imovine od 16 milijardi na 22 milijarde kuna. Oporavlja se i leasing, završen je pregled svih kuća i HANFA je taj problem adresirala, doduše s vremenskim odmakom. 'Oko 20 milijuna odšteta leasing kuće vratit će klijentima, oko pola tog novca već je isplaćeno. Klijenti su sigurni u budućnosti da će imati pravodobne informacije o kamatnim stopama', poručio je Žigman.

U zastaru je pak otišao iznos od oko 700 milijuna kuna.

Tomislav Ridzak, član Upravnog vijeća HANFA-e, kazao je kako se od 2008. puno uložilo da bi se spriječila financijska kriza koja se tada dogodila.

'Naša publikacija je doprinos s te strane, ona ističe glavne rizike i upućuje sustav da se o financijskima institucijama više razmišlja. Potrošači ulažu, preuzimaju jako puno rizika i jako je bitno da se informiraju', poručio je Ridzak i dodao kako glavni rizici proizlaze iz svijeta u kojem živimo:

'Oporavak je neizvjestan, jako dugo smo pod niskim kamatama, cijene obveznica i dionica su na povijesno najvišim razinama, a svijet i centralne banke već razmišljaju kako povući višak likvidnosti iz sustava. Veliko otvoreno pitanje je i inflacija', dodala je Ivana Herceg iz Sektora za sistemske rizike, pojasnivši kako je HANFA razvila mapu rizika koja nastoji mjeriti sistemski rizik te odrediti izvor rizika, njegovu lokaciju i prirodu, tj. je li kratkoročan, ciklički ili dugoročan.

'Izloženost sistemskim rizicima u Hrvatskoj je umjerena, no ona je porasla od 2019. do danas za nekih 15 posto. Brojni su faktori koji tome doprinose, poput rastuće makroekonomske ranjivosti i pogoršanja fiskalnih pokazatelja. Lani smo imali jedan od najvećih padova BDP-a u povijesti, a ove godine imamo turističku sezonu, pa se gospodarstvo počelo oporavljati. Očekivanja su da će se robustan ekonomski rast nastaviti, međutim i dalje imamo negativne rizike: nisku cijepljenost stanovništva, inflatorne pritiske, lako promjenjivu tržišnu percepciju kreditnog rizika i visoku zaduženost države', razložila je Herceg.

Tagovi: Hanfa, Ante Žigman, Tomislav Ridzak, Ivana Herceg, sistemski rizici
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE