GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa: Porasla izloženost Hrvatske rizicima

Hanfa: Porasla izloženost Hrvatske rizicima
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2021 / 14:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga održala je konferenciju za medije na kojoj je njen ravnatelj Ante Žigman dao pregled stanja na financijskom tržištu i institucija koje nadzire – mirovinskih i investicijskih fondova, osiguravajućih kuća i leasing društava.

Objavljena je godišnja publikacija 'Financijska stabilnost', u kojoj se analiziraju ključna kretanja i sistemski rizici kojima je izložen financijski sektor. 'Društva pod nadzorom su stabilna i sigurna i vjerujemo da će tako biti i dalje', poručio je Žigman.

'Ova i protekla godina bile su izazovne, a naznake u prvih devet mjeseci 2021. ipak su nešto bolje. Mirovinski fondovi imaju imovinu od 130 milijardi kuna, prirast od oko tri milijarde kuna došao je od uplata doprinosa, a sedam milijardi kuna od zarađenog prinosa. Vjerujem da će se tako nastaviti. Sektor osiguranja ima rast od 12 posto u 2021., a dominiraju neživotna osiguranja', rekao je uvodno Žigman.

Oporavili su se i investicijski fondovi koji su lani jako pali, ponajviše zbog straha štediša i investitora, te su skočili s imovine od 16 milijardi na 22 milijarde kuna. Oporavlja se i leasing, završen je pregled svih kuća i HANFA je taj problem adresirala, doduše s vremenskim odmakom. 'Oko 20 milijuna odšteta leasing kuće vratit će klijentima, oko pola tog novca već je isplaćeno. Klijenti su sigurni u budućnosti da će imati pravodobne informacije o kamatnim stopama', poručio je Žigman.

U zastaru je pak otišao iznos od oko 700 milijuna kuna.

Tomislav Ridzak, član Upravnog vijeća HANFA-e, kazao je kako se od 2008. puno uložilo da bi se spriječila financijska kriza koja se tada dogodila.

'Naša publikacija je doprinos s te strane, ona ističe glavne rizike i upućuje sustav da se o financijskima institucijama više razmišlja. Potrošači ulažu, preuzimaju jako puno rizika i jako je bitno da se informiraju', poručio je Ridzak i dodao kako glavni rizici proizlaze iz svijeta u kojem živimo:

'Oporavak je neizvjestan, jako dugo smo pod niskim kamatama, cijene obveznica i dionica su na povijesno najvišim razinama, a svijet i centralne banke već razmišljaju kako povući višak likvidnosti iz sustava. Veliko otvoreno pitanje je i inflacija', dodala je Ivana Herceg iz Sektora za sistemske rizike, pojasnivši kako je HANFA razvila mapu rizika koja nastoji mjeriti sistemski rizik te odrediti izvor rizika, njegovu lokaciju i prirodu, tj. je li kratkoročan, ciklički ili dugoročan.

'Izloženost sistemskim rizicima u Hrvatskoj je umjerena, no ona je porasla od 2019. do danas za nekih 15 posto. Brojni su faktori koji tome doprinose, poput rastuće makroekonomske ranjivosti i pogoršanja fiskalnih pokazatelja. Lani smo imali jedan od najvećih padova BDP-a u povijesti, a ove godine imamo turističku sezonu, pa se gospodarstvo počelo oporavljati. Očekivanja su da će se robustan ekonomski rast nastaviti, međutim i dalje imamo negativne rizike: nisku cijepljenost stanovništva, inflatorne pritiske, lako promjenjivu tržišnu percepciju kreditnog rizika i visoku zaduženost države', razložila je Herceg.

Tagovi: Hanfa, Ante Žigman, Tomislav Ridzak, Ivana Herceg, sistemski rizici
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE