GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa: Upravitelj platforme Platime.hr mora surađivati u postupcima nadzora

Hanfa: Upravitelj platforme Platime.hr mora surađivati u postupcima nadzora
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 14:35
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) stajališta je da tvrtka Plati me d.o.o. sa svojom internetskom platformom Platime.hr i poslovnim modelom nije subjekt nadzora Hanfe, no kao upravitelj platforme dužno je surađivati u postupcima regulatornog nadzora, izvijestili su u četvrtak iz Hanfe.

Kako se navodi u priopćenju nakon sjednice Upravnog vijeća Janfe, internetska platforma Platime.hr zamišljena je kao oglasna ploča na kojoj bi vjerovnici imali mogućnost objave izdanih i po dužniku zaprimljenih i potvrđenih, dospjelih i nedospjelih računa, uz iskazivanje željene prodajne cijene za koju bi ustupili svoje potraživanje potencijalnom otkupitelju toga duga.

S druge strane, otkupitelji, među kojima mogu biti i financijske institucije, imali bi mogućnost dati ponudu za otkup oglašenih potraživanja. Platforma bi na taj način povezivala ponudu i potražnju, a imala bi mogućnost potpisivanja tipskih elektroničkih ugovora o ustupu potraživanja te bi na taj način omogućila transparentno sklapanje ugovora za sve dionike prijenosa određene tražbine, pojašnjavaju iz Hanfe.

S obzirom da društvo Plati me d.o.o. služi kao svojevrsna oglasna ploča, Hanfa smatra da ono nije direktan subjekt nadzora, no riječ je o pravnoj osobi koja raspolaže informacijama koje su Hanfi potrebne da bi mogla utvrditi obavljaju li se poslovi faktoringa u skladu s propisima te će kao upravitelj platforme biti dužna surađivati u postupcima nadzora Hanfe te omogućiti uvid u poslovnu dokumentaciju i druge potrebne podatke, navode iz regulatora financijskih usluga.

Dodaju kako je, ovisno o aktivnostima nelicenciranih subjekata na platformi, moguće da će Hanfa takve podatke zahtijevati i na kontinuiranoj osnovi. Naime, pojašnjavaju, preko te internetske platforme može doći do sklapanja pravnog posla faktoringa između ugovornih strana te postoj mogućnost da "pojedini otkupitelji, ukoliko bi radili poslove faktoringa na kontinuiranoj osnovi, odnosno kontinuirano otkupljivali nedospjele tražbine, budu ti koji prijeđu u neovlašteno obavljanje poslova faktoringa".

Iz Hanfe iznose i nekoliko kriterija kojima će se voditi prilikom utvrđivanja da li povremena aktivnost otkupa nedospjelih tražbina prelazi u obavljanje poslova faktoringa.

Kao bitne kriterije pritom izdvajaju - je li cilj otkupa nedospjelih potraživanja osiguravanje stalnog izvora prihoda za osobu koja ih otkupljuje; je li način otkupa strukturiran tako da ima sve elemente ugovora o faktoringu ili ekvivalenta ugovora o faktoringu; oglašava li se takva osoba, direktno ili indirektno, kao netko tko otkupljuje nedospjela potraživanja te usmjerava li takve promidžbene aktivnosti prema javnosti ili prema užem skupu potencijalnih klijenata; koliko često takva osoba unutar razdoblja od godine dana otkupljuje nedospjela potraživanja te u kojim iznosima; provodi li takva osoba poslove otkupa nedospjelih potraživanja na način čija je svrha zaobilaženje obveze licenciranja kao faktoring društva; radi li se o djelatnosti ekonomski sličnoj poslovima faktoringa, a koju osoba provodi u sklopu svoje osnovne djelatnosti koja je također podložna licenciranju i nadzoru od strane ovlaštenog tijela.

Ti kriteriji nisu međusobno isključivi te će se razmatrati u cjelini, a u cilju utvrđivanja da li se određeni subjekti putem platforme neovlašteno bave poslovima faktoringa, ističu iz Hanfe.

Regulator smatra i kako na istaknutom mjestu na platformi Platime.hr društvo treba jasno istaknuti upozorenje i informaciju otkupiteljima i potencijalnim otkupiteljima potraživanja koji povremeno obavljaju poslove otkupa nedospjelih tražbina, o odredbama Zakona o faktoringu i uvjetima koji bi se mogli na njih primjenjivati, ako bi prešli u kontinuirano i pretežito obavljanje poslova otkupa potraživanja u odnosu na njihove registrirane djelatnosti te bi time neovlašteno obavljali poslove faktoringa.

Tagovi: Hanfa, Platime.hr, faktoring, vjerovnici
PROČITAJ I OVO
Koliko je opasan etilen-oksid?
POVLAČENJE PROIZVODA
Koliko je opasan etilen-oksid?
ZAGREB - U  većini slučajeva riječ o aditivu E410, odnosno zgušnjivaču koji se dobiva iz brašna sjemenki rogača, uglavnom podrijetlom iz Indije, gdje je etilen-oksid dozvoljen u proizvodnji hrane.
Američki CDC upozorio Amerikance da ne putuju u niz država
UPOZORENJE
Američki CDC upozorio Amerikance da ne putuju u niz država
WASHINGTON - Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorili su američke državljane da ne putuju u niz zemalja zbog rasta broja zaraženih u tim državama, među kojima su i Grčka, Malta i Irska, objavio je Reuters.
Azijska tržišta: Širenje virusa u Kini zabrinjava investitore
BRIGE
Azijska tržišta: Širenje virusa u Kini zabrinjava investitore
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava širenje delta soja koronavirusa u zemljama regije, posebice u Kini.
Wall Street blago pao na početku tjedna
PAD
Wall Street blago pao na početku tjedna
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer je ulagače zabrinulo širenje delta soja koronavirusa i usporavanje rasta gospodarstava, pa je optimizam zbog snažnih poslovnih rezultata kompanija splasnuo.
Gotovo 30 posto Europljana ne može otići na ljetovanje
LJETOVANJE
Gotovo 30 posto Europljana ne može otići na ljetovanje
BRUXELLES - Oko 28 posto Europljana ne može si priuštiti tjedan dana odmora izvan mjesta svog prebivališta, a taj se broj penje na čak 60 posto u skupini radnika ispod praga siromaštva u kojoj Hrvatska zauzima visoko treće mjesto iza Grčke i Rumunjske, pokazuje istraživanje objavljeno u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE