GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa: Wiener osiguranje VIG treba prestati s nuđenjem prijevremenog otkupa doživotnih polica

Hanfa: Wiener osiguranje VIG treba prestati s nuđenjem prijevremenog otkupa doživotnih polica
RJEŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na održanoj sjednici donijelo je rješenje kojim se društvu Wiener osiguranje Vienna Insurance Group iz Zagreba nalaže prekinuti svaki oblik promidžbenih aktivnosti i inicijativa usmjerenih na promicanje raskida ugovora životnih osiguranja nuđenjem prijevremenog otkupa polica ugovarateljima osiguranja.

Neposrednim nadzorom Hanfe utvrđeno je da je društvo za osiguranje ugovarateljima osiguranja nudilo prijevremeni raskid ugovora doživotnih osiguranja na vlastitu inicijativu. Doživotno osiguranje s doživljenjem osiguraniku omogućava isplatu osigurane svote u dobi od 100 godina doživljenja ili u slučaju ranije smrti isplatu njegovim nasljednicima.

No, otkup police prije isteka ugovorenog roka kod takvog osiguranja je uvijek financijski nepovoljnija opcija za ugovaratelja, čak i ukoliko društvo nudi otkup po povlaštenim uvjetima. Zato je društvu naloženo da bez odgode prestane s poticanjem ugovaratelja na prijevremeni otkup polica.
Na temelju ovog nadzora, Hanfa savjetuje sve ugovaratelje životnih osiguranja da i ukoliko samoinicijativno odluče prijevremeno otkupiti vrijednost police, prethodno uvijek zatraže od društava sve informacije o posljedicama takve odluke. Ugovarateljima osiguranja sugeriramo da detaljno provjere svoja prava iz ugovora i općih uvjeta osiguranja. Naime, osim raskida ugovora postoje i druge mogućnosti ako ugovaratelj odluči da više ne želi plaćati ugovorenu premiju osiguranja poput kapitalizacije osiguranja, „mirovanja“ u smislu mogućnosti neplaćanja premije osiguranja u nekom periodu ili smanjenja iznosa premije.

Zbog adekvatne zaštite prava potrošača i ostalih klijenata, društva za osiguranje dužna su postupati pošteno, pravedno, ujednačeno i profesionalno u skladu s najboljim interesima svojih stranaka te im pravovremeno i bez iznimke pisanim putem pružiti cjelovite, točne i jasne informacije u odnosu na prednosti i nedostatke ranijeg otkupa spomenutih polica životnog osiguranja.

Hanfa je, uz gore navedenu zabranu takvih marketinških aktivnosti i inicijativa, društvu naložila i preispitivanje i unaprjeđenje internih akata kojima regulira proces upravljanja rizicima proizvoda iz portfelja životnih osiguranja, a posebno u dijelu storna, kapitalizacije i otkupa polica životnog i doživotnog osiguranja. Također, potrebno je u određenim segmentima preispitati i unaprijediti proces preuzimanja rizika i sustav unutarnjih kontrola unutar društva.

Tagovi: Hanfa: Wiener osiguranje, Vienna Insurance Group, prijevremeni otkup doživotnih polica osiguranja
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE