GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hanfa: Wiener osiguranje VIG treba prestati s nuđenjem prijevremenog otkupa doživotnih polica

Hanfa: Wiener osiguranje VIG treba prestati s nuđenjem prijevremenog otkupa doživotnih polica
RJEŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na održanoj sjednici donijelo je rješenje kojim se društvu Wiener osiguranje Vienna Insurance Group iz Zagreba nalaže prekinuti svaki oblik promidžbenih aktivnosti i inicijativa usmjerenih na promicanje raskida ugovora životnih osiguranja nuđenjem prijevremenog otkupa polica ugovarateljima osiguranja.

Neposrednim nadzorom Hanfe utvrđeno je da je društvo za osiguranje ugovarateljima osiguranja nudilo prijevremeni raskid ugovora doživotnih osiguranja na vlastitu inicijativu. Doživotno osiguranje s doživljenjem osiguraniku omogućava isplatu osigurane svote u dobi od 100 godina doživljenja ili u slučaju ranije smrti isplatu njegovim nasljednicima.

No, otkup police prije isteka ugovorenog roka kod takvog osiguranja je uvijek financijski nepovoljnija opcija za ugovaratelja, čak i ukoliko društvo nudi otkup po povlaštenim uvjetima. Zato je društvu naloženo da bez odgode prestane s poticanjem ugovaratelja na prijevremeni otkup polica.
Na temelju ovog nadzora, Hanfa savjetuje sve ugovaratelje životnih osiguranja da i ukoliko samoinicijativno odluče prijevremeno otkupiti vrijednost police, prethodno uvijek zatraže od društava sve informacije o posljedicama takve odluke. Ugovarateljima osiguranja sugeriramo da detaljno provjere svoja prava iz ugovora i općih uvjeta osiguranja. Naime, osim raskida ugovora postoje i druge mogućnosti ako ugovaratelj odluči da više ne želi plaćati ugovorenu premiju osiguranja poput kapitalizacije osiguranja, „mirovanja“ u smislu mogućnosti neplaćanja premije osiguranja u nekom periodu ili smanjenja iznosa premije.

Zbog adekvatne zaštite prava potrošača i ostalih klijenata, društva za osiguranje dužna su postupati pošteno, pravedno, ujednačeno i profesionalno u skladu s najboljim interesima svojih stranaka te im pravovremeno i bez iznimke pisanim putem pružiti cjelovite, točne i jasne informacije u odnosu na prednosti i nedostatke ranijeg otkupa spomenutih polica životnog osiguranja.

Hanfa je, uz gore navedenu zabranu takvih marketinških aktivnosti i inicijativa, društvu naložila i preispitivanje i unaprjeđenje internih akata kojima regulira proces upravljanja rizicima proizvoda iz portfelja životnih osiguranja, a posebno u dijelu storna, kapitalizacije i otkupa polica životnog i doživotnog osiguranja. Također, potrebno je u određenim segmentima preispitati i unaprijediti proces preuzimanja rizika i sustav unutarnjih kontrola unutar društva.

Tagovi: Hanfa: Wiener osiguranje, Vienna Insurance Group, prijevremeni otkup doživotnih polica osiguranja
PROČITAJ I OVO
Tender za novu dionicu autoputa u Crnoj Gori krajem 2024.
NAJAVE
Tender za novu dionicu autoputa u Crnoj Gori krajem 2024.
PODGORICA - Državni tajnik u Ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović ističe da su pregovori o drugoj dionici autoceste počeli, te da je država od Europske komisije dobila bespovratna sredstva od šest milijuna eura za ažuriranje studije izvodljivosti cijele dionice te izradu projektne i natječajne dokumentacie za sljedeću dionicu Mateševo-Andrijevica.
Cestarina u Srbiji poskupljuje 14%
POSKUPLJENJA
Cestarina u Srbiji poskupljuje 14%
BEOGRAD - Vlada Srbije jučer je donijela odluku o povećanju cestarine za 14 posto. Za vozače putničkih automobila poskupljenje će, u zavisnosti od dionice, ići najviše do 200 dinara, a na najfrekventnijim dionicama u prosjeku će iznositi 50 dinara.
Jaja, šunka, meso, riba u godinu dana poskupjele više od 30 posto
HRANA
Jaja, šunka, meso, riba u godinu dana poskupjele više od 30 posto
ZAGREB - Usporedba aktualnih i lanjskih kataloga trgovaca pokazala je kako su neki proizvodi i više od 35 posto skuplji.
Ciklus podizanja kamatnih stopa u SAD-u bliži se kraju
KAMATNE STOPE
Ciklus podizanja kamatnih stopa u SAD-u bliži se kraju
ANALIZA - Američki FOMC (Federal Open Market Committee) na svom zasjedanju ovaj tjedan povisio je ciljani raspon referentne kamatne stope za 25 baznih bodova na raspon 4,75-5,0%, čime se kvantitativno zaoštravanje nastavlja po planu.
Tether tvrdi da ima oko 1,6 milijardi dolara viška rezervi za potporu svog USDT stablecoina
KRIPTO SCENA
Tether tvrdi da ima oko 1,6 milijardi dolara viška rezervi za potporu svog USDT stablecoina
NEW YORK - Tvrtka za kriptovalute Tether procjenjuje da će ostvariti 700 milijuna dolara dobiti u ožujskom tromjesečju, podižući svoje ukupne višak rezervi na više od milijardu dolara, rekao je tehnološki direktor tvrtke za CNBC, otkrivajući najnovije brojke po prvi put.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE