GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HDL: Hrvatska još nema nijednog lobista za poljoprivredni sektor u Bruxellesu

HDL: Hrvatska još nema nijednog lobista za poljoprivredni sektor u Bruxellesu
LOBIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2011 / 15:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski poljoprivredni sektor nema još nijednog akreditiranog lobista u Bruxellesu, a s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju stvorit će se uvjeti za aktivnije bavljenje europskom poljoprivrednom politikom, istaknuto je danas na okruglom stolu "Lobiranje za interese poljoprivrednog sektora Hrvatske u EU" u Europskom domu u Zagrebu.
"Kako bi u što većoj mjeri iskoristila ogromne mogućnosti koje pruža EU, Hrvatska će morati znati artikulirati svoje interese kako bi se čuli među tisućama drugih interesa", kazao je glavni tajnik Hrvatskog društva lobista Natko Vlahović i naglasio važnost lobiranja i lobista.

Ravnatelj Uprave za poljoprivrednu politiku u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Miroslav Božić istaknuo je da je Hrvatska u pregovorima s EU osigurala potpore za poljoprivredu u visini 610 eura po hektaru, naprama 339 eura po hektara koliki je prosjek u EU27, što Hrvatsku svrstava na visoko drugo mjesto po potporama, iza Malte.

"Visoke poljoprivredne potpore koje nas očekuju u Europskoj uniji nisu jedini, ali jesu jako važan argument u prilog ocjeni o prednostima skorašnjeg članstva za naše poljoprivrednike i ruralni prostor općenito. Međutim, pred nama je još jako puno zajedničkog rada kako bi Hrvatska u što većoj mjeri sutra uistinu i iskoristila ogromne mogućnosti koje donosi članstvo u EU", rekao je Božić.

Dosadašnja iskorištenost sredstava iz pretpristupnih programa za poljoprivredu SAPARD i IPARD nije bila zadovoljavajuća, a kako bi se to promijenilo potrebno je više uložiti u edukaciju potencijalnih korisnika, ali i ponuditi dovoljan broj programa koji će biti prepoznati kao isplativo ulaganje, kazao je.

Pred nama je, ističe Božić, još puno zajedničkog rada kako bi Hrvatska u što većoj mjeri iskoristila ogromne mogućnosti koje donosi članstvo u EU.

Glavni tajnik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Damjan Bogdanović kazao je da je prije tri godine osnovana Komora upravo kako bi zastupala interese poljoprivrednika te surađivala sa sličnim organizacijama u Europi.

Cilj komore je upravo suradnja, razmjena informacija, edukacija i pružanje potpore članovima u svrhu unapređenja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja, kazao je.

Okrugli stol održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, te Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Medijski partner bio je SEEbiz.
Tagovi: Hrvatsko društvo lobista, SAPARD, IPARD, SEEbiz, Natko Vlahović, Miroslav Božić, Damjan Bogdanović, Europska unija, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX blizu 2.000 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX blizu 2.000 bodova
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ojačali oko jedan posto, ostvarivši dobitke drugi dan zaredom, a pritom je u fokusu investitora bila dionica Valamar Rivijere.
HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 120 milijuna eura
INTERVENCIJA
HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 120 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatska narodna banka je intervenirala na deviznom tržištu te je u cilju očuvanja stabilnosti tečaja kune od poslovnih banaka otkupila 120 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,497346 kuna za jedan euro, čime je u domaći financijski sustav "ubrizgala" 900 milijuna kuna.
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE