GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HDS ZAMP: Zakon je dobar, a Štulić se svojih prava odrekao

HDS ZAMP: Zakon je dobar, a Štulić se svojih prava odrekao
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2012 / 14:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz ZAMP-a su reagirali na tekst Index.hra kojeg je preuzeo SEEbiz a koji govori o prosudbama prof. Đorđa Obradovića o ZAMP-u i zaštiti autorskih prava.
Reakciju prenosimo u cijelosti.

"Čini se nevjerojatnim da bi se netko javno predstavio poznavateljem, čak i vrlo stručnim poznavateljem, neke usko stručne pa čak i znanstvene teme, a da o tom polju znanosti i struke nema nikakvog iskustva, a ni potrebnih znanja. Još se čini nevjerojatnijim da mediji takvim osobama daju prostor kao visokostručnim osobama koje o toj temi mogu relevantno govoriti.

Nažalost to se dogodilo. Docent Đorđe Obradović, za čiju stručnost ne dvojimo u području novinarstva i čiju slobodu znanstvenog izražavanja svakako podržavamo, ušao je u stručnu analizu prava, autorskog prava i posebno specifične djelatnosti kao što je kolektivno ostvarivanje prava, a s obzirom da se u članku ne navodi područje znanosti docenta Obradovića, javnost je moguće dovedena u zabludu da je možda riječ o pravnom stručnjaku za područje teme o kojoj govori.

Osim što nije stručnjak za autorsko pravo, gospodin Obradović nikada nije sudjelovao ili dolazio na seminare, konferencije, okrugle stolove, radne grupe niti bilo koje druge skupove iz područja autorskog prava niti je bilo kome poznat u RH, a niti u široj regiji u vezi autorskog prava.

S obzirom da je u tezama i izjavama gosp. Obradovića izneseno mnoštvo netočnih tvrdnji, zaključaka iz pogrešnih premisa te činjenica koje to zapravo i nisu, moramo ga gotovo u potpunosti demantirati. U zemlji djeluje 7 udruga za kolektivno ostvarivanje prava s područja glazbe, filma, književnosti, novinarstva, nakladništva…

Posebne kritike gosp. Obradovića upućene su na Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, kao zakon koji navodno neke autore favorizira nauštrb ostalih. Nažalost, gosp. Obradović ne zna ili namjerno ne spominje da danas u našoj zemlji djeluje 7 udruga za kolektivno ostvarivanje prava iz raznih područja (glazba, film, novinarstvo, književnost, nakladništvo), te da od autorskih prava koja se ostvaruju na ovaj način danas autorske honorare prima oko 15.000 autora i umjetnika iz raznih područja. Ovo u potpunosti odbacuje tezu o uskom krugu autora kojima Zakon pogoduje, ali postavlja pitanje zašto i s kojim ciljem to nije u njegovu radu?

Zakon je vrlo dobar, no provedbu treba pojačati, kažu o tom istom zakonu europski stručnjaci. Zakon o autorskom pravu i srodnim pravim, prema ocjenama europskih stručnjaka koji su ga ocjenjivali u pristupnom procesu Hrvatske EU, u potpunosti je usklađen s pravnom stečevinom Unije. Drugim riječima, Zakon je jako dobar, u svim segmentima usklađen s europskim pravnim propisima i ostalim međunarodnim konvencijama i ugovorima kojima je RH pristupila. To su dakle, ocijenili europski pravni stručnjaci, koji su također i ocijenili da provedba odredbi Zakona još nije na sasvim zadovoljavajućoj europskoj razini. Stoga je, upravo s tim ciljem, Hrvatska donijela Strategiju jačanja provedbe prava intelektualnog vlasništva koje će, vjerujemo, po tim pitanjima donijeti pozitivne pomake.

Sustav kolektivnog ostvarivanja prava dobro je uhodan i povezan međunarodni sustav s vrlo jasno definiranim obvezujućim profesionalnim pravilima ponašanja, vrlo jasno definiranim obvezujućim pravilima administracije i dokumentacije prava te procesima distribucije naknade, kao i vrlo jasnim smjernicama za određivanje i prikupljanje naknada i načinima kontrole svakog pojedinog društva.

Kolektivno ostvarivanje prava nije hrvatska specifičnost ili izmišljotina. U ovom sustavu, kojeg je HDS ZAMP član, ostvaruju se prava oko 3 milijuna autora svijeta koji imaju autorska prava i koji se tih prava nisu odrekli (a ukoliko je to njihova volja jasno da su slobodni to učiniti), kao što je to još davnih godina npr. učinio Branimir Johnny Štulić.

Branimir Štulić ne želi ostvarivati svoja prava i tu njegovu volju svi trebaju poštivati, bez ovako grubog iskrivljavanja činjenica, kao što to čini gosp. Obradović. Dakle, nije istina da Branimir Štulić ne prima novce temeljem svojih prava zato što nije član HDS ZAMP-a, već zato jer se svojih prava koja se kolektivno ostvaruju odrekao. Da ostvari prava putem ZAMP-a, Branimir Štulić ni ne treba biti našim članom, treba biti članom bilo kojeg našeg sestrinskog društva u svijetu – ako želi i nizozemskog društva BUMA/STEMRA, ali on to jednostavno ne želi.

Nekoliko puta smo i pisanim putem i u telefonskim razgovorima s Branimirom Štulićem, upravo tu činjenicu i njemu objašnjavali, provjeravajući njegovu volju, no njegova želja i njegov odabir u tim kontaktima uvijek je bila i dalje jest da u sustavu kolektivnog ostvarivanja prava ne bude. Tu činjenicu svi trebaju poštovati, svakako se to odnosi na cijeli međunarodni sustav kolektivnog ostvarivanja prava i nas kao udrugu koja u Hrvatskoj ostvaruje prava autora.

Ponavljamo dakle, prema vlastitoj želji Branimira Štulića HDS ZAMP ne naplaćuje naknadu za korištenje njegovih prava. Ne postoje dakle nikakva sredstva koja bi administrativni aparat HDS ZAMP-a zadržavao za sebe. Dogovaraju li poduzetnici cijene svojih proizvoda isključivo u pregovoru s korisnicima/kupcima kako je to propisano za glazbenike i njihovo vlasništvo?

Premda deklarativno navodeći da zaštita prava nije sporna, gosp. Obradović ipak potpuno negirajući postojanje intelektualnog vlasništva na glazbenim djelima, kao i činjenicu da se u civiliziranom svijetu za korištenje tuđeg intelektualnog vlasništva traži odobrenje i plaća naknada, plaćanje naknada za korištenje glazbenih djela smatra otimačinom prihoda onih koji glazbu koriste.

Nije li ovdje riječ o zamjeni teza? Čini li otimačinu onaj koji bez pitanja i odobrenja tuđu glazbu koristi u svojem poslovanju? Možemo i dodati da se naknade, premda predstavljaju privatno vlasništvo onih koji glazbu stvaraju, donose isključivo u pregovorima s asocijacijama korisnika, a u svojoj argumentaciji HDS ZAMP je vođen međunarodno priznatim smjernicama Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo WIPO i UNESCO-a. Donose li drugi obrtnici ili poduzetnici na tržištu svoje cijene slobodno ili uvijek u pregovorima s korisnicima? Tvrdimo upravo suprotno od gosp. Obradovića, umjetnički i znanstveni krugovi u borbi za zaštitu svojih prava izrazito su slabiji od grana gospodarstva koja ta prava koriste kao sto su trgovina, ugostiteljstvo, turizam i sl.

Monopolistički položaj udruga osigurava pravnu sigurnost korisnika i na njegovu korist pojednostavljuje i pojeftinjuje proceduru pribavljanja odobrenja. Monopolistički položaj udruga za kolektivno ostvarivanje prava nije iznimka, ono je u svijetu pravilo (de jure ili de facto), a proizlazi iz nužnosti osiguranja pravne sigurnosti korisnika da je pribavio sva potrebna odobrenja za svako korištenje djela i uspostave jednostavnije procedure pribavljanja odobrenja za korisnika. Upravo zato u svakoj zemlji strogo je propisano tko se i pod kojim uvjetima može baviti kolektivnim ostvarivanjem prava, te su takoĎer propisani načini i procedure kontrola koje državna tijela provode nad društvima za kolektivno ostvarivanje prava. Uz to kontrole provode i sami članovi ali i naše krovne organizacije i sestrinska društva. Bez takvog položaja udruga za kolektivno ostvarivanje prava, u zemlji gdje bi postojale dvije ili više takvih udruga za istu vrstu nositelja prava, čije bi odobrenje trebao zatražiti vlasnik lokala ili televizijska postaja koji u svojem poslovanju koriste glazbu? Od obje ili svih udruga? U tom slučaju koliko kome treba platiti? Ako treba zatražiti odobrenje od samo jedne udruge, tko bi i kako odredio od koje, kad svaki autor mora imati slobodu odabira društva kojeg je član i kad na samo jednom djelu može biti jedan, dva, tri, četiri ili više autora i ostalih nositelja prava?

Uistinu, sve teze iz rada gosp. Obradovića koje se navode u ovom članku jednostavno nisu utemeljene, ne odgovaraju istini. Nažalost, vjerujemo zbog apsolutnog nepoznavanja materije o kojoj se govori, a ne iz nekih drugih pobuda ili interesa, navode se krive premise iz kojih se onda izvode netočni zaključci. One koje zanima ova tematika, pozivamo da nam se obrate ili nas posjete. Dodatno, kao izvore kvalitetnih podataka o ovoj temi možemo preporučiti Državni zavod za intelektualno vlasništvo i Hrvatsko društvo za autorsko pravo, a informacije se mogu i potražiti na stranicama Međunarodne konfederacije društava skladatelja i autora (CISAC), Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) i UNESCO-a."
Tagovi: ZAMP, Đorđe Obradović, Branimir Johnny Štulić, HDS ZAMP, Ivo Josipovića, autorska prava, ACTA
PROČITAJ I OVO
Australija će zakonom natjerati medijske platforme da razotkriju trolove
TROLOVI
Australija će zakonom natjerati medijske platforme da razotkriju trolove
MELBOURNE - Australija će uvesti zakon kako bi natjerala velike društvenih medija da daju pojedinosti o korisnicima koji objavljuju klevetničke komentare, izjavio je u nedjelju premijer Scott Morrison.
Erdogan naredio istragu o padu turske lire
LIRA
Erdogan naredio istragu o padu turske lire
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je istragu o mogućoj manipulaciji valutom nakon što je turska lira ovog tjedna pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar.
Dolar izgubio na zamahu nakon pojave nove varijante koronavirusa
TJEDNI FOREX
Dolar izgubio na zamahu nakon pojave nove varijante koronavirusa
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta polovicom tjedna dosegnula najvišu razinu u gotovo 17 mjeseci, no u petak je nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa oštro pala.
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog nove varijante koronavirusa
PAD
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog nove varijante koronavirusa
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova, vrlo zarazna varijanta koronavirusa.
Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa pod pritiskom globalnih zbivanja
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa pod pritiskom globalnih zbivanja
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobex indeksi pali pod utjecajem oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama u petak zbog pojave nove varijante koronavirusa, što je zasjenilo vijest o skoku hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju za 15,8 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE