GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP ne može sniziti cijenu struje jer je šef HERA-e na godišnjem?!

HEP ne može sniziti cijenu struje jer je šef HERA-e na godišnjem?!
BIZARNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2013 / 13:56
Autor: SEEbiz / Jutarnji.hr
ZAGREB - Da je kojim slučajem Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 31. srpnja prihvatilo zahtjev HEP -a za smanjenje cijene struje, već ovih dana cijela bi se Hrvatska radovala smanjenju mjesečnih računa između 6 i 7 posto.
Upravno vijeće, međutim, o tome ni mjesec dana otkako je HEP poslao zahtjev još nije raspravljalo.

A kako je predsjednik Vijeća Tomislav Jureković u međuvremenu otišao na godišnji odmor, čini se da će točno 2,1 milijun Hrvata koji se nalaze u sustavu HEP-a, morati još malo pričekati, piše Jutarnji list.

U HEP-u su još početkom srpnja, kada su slovenska tvrtka GEN-I i njemački RWE najavili svoj ulazak na hrvatsko tržište i sniženje cijene struje, odlučili reagirati i prilagoditi se novim uvjetima na tržištu. HERA-i su poslali zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kućanstvo od 10,7 posto što bi rezultiralo 6,3 posto nižom cijenom za kućanstva koja su na jednotarifnom modelu i 6,1 posto nižim računima za one koji se nalaze u dvotarifnom modelu. Zašto se o HEP-ovom zahtjevu nije raspravljalo na posljednjoj sjednici i kada će se o njemu raspravljati, službeno smo upitali i HERA-u.

U agenciji tvrde da je glavni razlog to što “još uvijek ne postoje potrebni preduvjeti za odlučivanje o tom zahtjevu”. U HEP-u, s druge strane, doznaje se, nestrpljivo iščekuju pozitivno očitovanje agencije.

- U slučaju očekivanog pozitivnog očitovanja HERA-e, automatski bi se obračunala cijena električne energije za 2,1 milijun kupaca koje opskrbljuje HEP - Operater distribucijskog sustava. Nakon što se HERA očituje o zahtjevu, HEP će izvijestiti javnost o budućoj visini tarifnih stavki za proizvodnju električne energije te početku primjene novih cijena za kućanstva - rekli su u HEP-u.

Izvor Jutarnjeg iz HEP-a kaže nam da je upravo Jureković kao predsjednik Upravnog vijeća donio odluku da zahtjev ne bude na dnevnom redu sjednice, zadnje uoči njegova godišnjeg odmora.

- Bez obzira ne prirodu te odluke odnosno radi li se o formalnom odbijanju ili ignoriranju HEP-ova zahtjeva, naša je tvrtka dovedena u položaj u kojem može samo čekati. Sada bi se priča mogla otegnuti još mjesecima. Na taj je način ova agencija onemogućila HEP-u da donosi strateške odluke o cijenama u reakciji na poteze konkurencije. A i potrošači će još mjesecima plaćati skuplju struju, što bi ih naposljetku moglo motivirati da HEP zamjene nekom od konkurentskih tvrtki - kaže sugovornik.

U HERA-i odbijaju pomisao da je Jureković samostalno donio tu odluku, već napominju da taj zahtjev uopće nije bio predviđen za sjednicu jer ne postoje uvjeti za odlučivanje o HEP-ovu zahtjevu.

- Na toj je sjednici Upravno vijeće utvrdilo Prijedlog metodologije za određivanje iznosa tarifnih stavki za opskrbu električnom energijom, o kojem će biti provedeno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću. Nakon završetka započete javne rasprave, Upravno vijeće donosi tu metodologiju, što je prema novom Zakonu o tržištu električne energije preduvjet za odlučivanje o HEP-ovom zahtjevu - kažu u HERA-i.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, HERA, HEP, Tomislav Jureković, RWE, GEN-I, struja
PROČITAJ I OVO
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica  Telekoma Srbije
OBJAŠNJENJE
NBS: Kupili smo oko trećine ponuđenih obveznica Telekoma Srbije
BEOGRAD - Narodna banka Srbije demantovala je informaciju koju je objavio dnevni list "Danas" - da je odmah po emitovanju otkupila maksimalno dozvoljenu količinu korporativnih obveznica "Telekoma Srbija". Odgovor Narodne banke Srbije objavljujemo u celini.
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
ANALITIČARI
Jorgić: Bolje da je Telekom izašao na Beogradsku berzu
BEOGRAD - Finansijski analitičar Branislav Jorgić rekao je danas da bi bilo poželjnije da je Telekom Srbija objavio prospekt o poslovanju i emitovao korporativne obveznice za "nepoznate" kupce među kojima su građani, investicioni, penzioni i osiguravajući fondovi, umesto što ih je namenio unapred poznatim kupcima, bankama, kao profesionalnim ulagačima.
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: HT u fokusu, minimalne promjene indeksa
ZAGREB - Još jedna mlitava trgovina na Zagrebačkoj burzi donijela je minimalne promjene indeksa i slab promet.
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
SVINJETINA
Katastrofa: Hrvatska je najveći europski uvoznik svinjetine
ZAGREB - U Kini se u prošloj godini zbog pojave afričke svinjske kuge prepolovila svinjogojska proizvodnja. To je za rezultat imalo izvoz europske svinjetine na to tržište i dovelo do povijesno najviših cijena.
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
FOREX
Dolar ojačao nakon prve američke predsjedničke debate
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao na međunarodnim tržištima prema šest najznačajnijih svjetskih valuta, nadoknadivši dio gubitaka nakon dva dana slabljenja, dok investitori analiziraju prvu debatu američkih predsjedničkih kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE