GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HEP ulaže 1,45 milijardu kuna u prijenosnu i distribucijsku mrežu

HEP ulaže 1,45 milijardu kuna u prijenosnu i distribucijsku mrežu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.04.2017 / 15:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državni tajnik Ante Čikotić svečano je, u prisutnosti Uprave HEP-a., predstavnika Rijeke i Primorsko-goranske županije, pustio u rad novoizgrađenu transformatorsku stanicu 110/10(20) kV Turnić, ukupno vrijednu oko 165 mil. kuna, koja će značajno doprinijeti povećanju kapaciteta mreže, pouzdanosti i kvalitete napajanja električnom energijom Rijeke.

„Ovaj projekt, kao i ulaganja HEP-a u prijenosnu i distribucijsku mrežu koja samo u ovoj godini iznose 1,45 milijardi kuna, smjer su kojim treba nastaviti i dalje. HEP je naša strateška energetska kompanija od koje imamo velika očekivanja. Želimo da se razvije u regionalnog igrača koji će nam garantirati sigurnost i stabilnost opskrbe plinom, toplinskom i električnom energijom. Kako bi to realizirali, potrebno je ulagati i nastaviti realizirati kvalitetne projekte koji će biti na korist svim našim građanima i gospodarstvu", rekao je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić.

Riječ je o velikoj infrastrukturnoj investiciji, koja omogućuje povećanju kapaciteta mreže, pouzdanosti i kvalitete napajanja te osigurava preduvjete za prijelaz na naponsku razinu od 20kV na području šireg područja grada Rijeke. Puštanjem u rad, Transformatorska stanica Turnić (TS Turnić) preuzima opskrbu električnom energijom oko 50.000 kupaca na području grada Rijeke te napajanje područja koje su pokrivale trafostanice 35/10 kV Turnić i Centar, kao i dijela područja koje su napajale TS 35/10 kV Škurinje, Industrija i Zamet.

Vrijednost izgradnje same trafostanice Turnić iznosi 88,7 milijuna kuna, čemu treba dodati izgradnju kabelske veze 110 kV Pehlin-Turnić dužine 27,4 km (investitor HOPS) te kabelski rasplet 20(10) kV Turnić, ukupne duljine 42,8 km (investitor HEP ODS). Ukupna vrijednost ulaganja u TS Turnić i pripadajuću mrežu tako iznosi oko 165 milijuna kuna.

Trafostanica Turnić je dio velikih ulaganja HEP grupe u elektroenergetsku mrežu, koja su samo u 2017. godini vrijedna čak 1,45 milijardi kuna (oko 1 milijardu kuna u distribucijsku mrežu - HEP ODS i oko 450 milijuna kuna u prijenosnu mrežu - HOPS) i obuhvaćaju izgradnju, rekonstrukciju, revitalizaciju i sanaciju gotovo 300 trafostanica različitih naponskih razina, izgradnju, zamjenu i rekonstrukciju oko 3.000 kilometara elektroenergetske mreže (dalekovoda, podzemnih i podvodnih kabela te mreže niskog napona) u svim krajevima Republike Hrvatske, uključujući i zahtjevna planinska područja, dalmatinsko i primorsko zaleđe, Slavoniju i otoke.

„Ukupne investicije HEP-a iznose oko 2,5 milijarde kuna godišnje, zahvaljujući čemu smo iz godine u godinu jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj. Pritom HEP grupa realizaciju svojih investicija u najvećoj mjeri provodi angažiranjem domaćih tvrtki, kao što je bio slučaj i s izgradnjom TS Turnić, te i na taj način daje snažan doprinos razvoju hrvatskog gospodarstva", izjavio je prilikom otvorenja Saša Dujmić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d.

Trafostanica Turnić dio je višegodišnjeg ciklusa cjelovite obnove, modernizacije i jačanja distribucijske i prijenosne mreže grada Rijeke s ciljem sigurnog i pouzdanog napajanja električnom energijom postojećih i budućih kupaca na širem području Rijeke te stvaranja uvjeta za gospodarski razvoj ovog dijela Hrvatske. Riječ je o zajedničkom projektu HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS) i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) koji, između ostaloga, obuhvaća izgradnju četiri nove trafostanice 110/20(10) kV (među kojima i TS Turnić) i rekonstrukciju TS 220/110/35 kV Pehlin te izgradnju više od 100 kilometara visokonaponske i srednjenaponske mreže.

U posljednjih desetak godina ukupna ulaganja HEP grupe u prijenosnu i distribucijsku mrežu na širem području Rijeke iznose oko 400 milijuna kuna (HOPS - 283 milijuna kuna, HEP-ODS - 120 milijuna kuna). Investicije Elektroprimorja Rijeka na području Primorsko-goranske županije na godišnjoj se razini kreću oko 100 milijuna kuna.
Radove na TS Turnić u potpunosti su izvele domaće tvrtke: Končar KET, HELB, Ravel, Lavčević-inženjering, GP Krk, Elektrocentar Petek i Tehnoelektro Đakovo. Zbog smještaja u blizini stambene zone, TS Turnić je izgrađena kao kompaktna zatvorena cjelina te je u potpunosti uklopljena u visokourbanizirano gradsko okruženje.

Tagovi: Hrvatska elektroprivreda, Ante Čikotić, Transformatorska stanica Turnić
PROČITAJ I OVO
Beogradska berza: Razočaravajući početak trgovačke nedelje
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Razočaravajući početak trgovačke nedelje
BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas visokih 384,1 miliona dinara, nešto manje od 3,3 miliona evra, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama Srbije, ali su podaci sa tržišta akcija razočaravajući.
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor pod pritiskom, indeksi pali
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa na Zagrebačkoj burzi uz slabiji promet.
Croatia Full of New Beginnings: Nova kampanja za hrvatski turizam
KAMPANJA
Croatia Full of New Beginnings: Nova kampanja za hrvatski turizam
ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) do sredine veljače na društvenim mrežama na 15 tržišta provodi novu kampanju za hrvatski turizam "Croatia Full of New Beginnings/Hrvatska puna novih početaka" i uz oznaku #CroatiaWishList2021, čiji je cilj promocija Hrvatske kroz nove početke i pozitivne želje.
Dolar ojačao u pogoršanoj atmosferi prema riziku
FOREX
Dolar ojačao u pogoršanoj atmosferi prema riziku
LONDON - Dolar je u ponedjeljak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima jer investitori nisu bili skloni riziku zbog zabrinutosti u vezi daljnjeg širenja pandemije covida-19 u svijetu.
EU želi smanjiti dominaciju dolara
STRATEŠKI
EU želi smanjiti dominaciju dolara
BRUXELLES - Europska unija planira se boriti protiv "vladavine dolara" na svjetskim tržištima, piše Financial Times (FT) pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE