GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HGK: Neovlašteno skidanje filmova s interneta nezakonito je i kažnjivo

HGK: Neovlašteno skidanje filmova s interneta nezakonito je i kažnjivo
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2012 / 16:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zabrinuti recentnim događanjima kojima je u javnosti bačeno negativno svjetlo na pitanja intelektualnog vlasništva i autorskog prava, grupacije kinodistributera, videodistributera te kinoprikazivača Hrvatske gospodarske komore žele iskazati jasan stav kojim podržavaju slobodu korištenja Interneta i njegov daljnji razvoj, ali i afirmaciju i poštivanje autorskog prava i djela, jer bez obzira na promjene u tehnološkom smislu, autorsko pravo i dalje predstavlja temeljno ljudsko pravo priznato Općom deklaracijom o pravima čovjeka od strane Ujedinjenih Naroda.
U medijima su se pojavile netočne informacije kako hrvatski Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima dozvoljava skidanje nelegalne glazbe i filmova s Interneta. Međutim, činjenice su potpuno suprotne.

Članak 82. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima doista propisuje da fizička osoba može reproducirati autorsko djelo na bilo koju podlogu ako to čini za privatno korištenje koje nema izravno ili neizravno komercijalnu svrhu i nije namijenjeno ili pristupačno javnosti. Međutim, kako bi fizička osoba mogla iskoristiti takvo pravo bitno je da se radi o zakonito pribavljenom autorskom djelu, a ne o nezakonitoj kopiji autorskog dijela neovlašteno distribuiranoj putem Interneta. Svrha predmetne zakonske odredbe je omogućiti korisnicima zakonito pribavljenih autorskih djela da naprave dodatne reprodukcije (kopije) za vlastito korištenje, primjerice digitaliziranje vlastite zbirke originalnih videograma na VHS-u za vlastito korištenje ili kopiranje vlastitog originalnog CD-a za potrebe slušanja u vlastitom vozilu ili na MP3 sviraču. S obzirom da se putem Interneta distribuiraju i nezakonite kopije filmova i glazbe, njihovim skidanjem od strane fizičkih osoba se one ne mogu naknadno legalizirati. Stoga se članak 82. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ne može primijeniti na skidanje nezakonitih kopija autorskih djela sa Interneta.

Predstavnici grupacija ističu da je potrebno naglasiti kako veliki broj dostupnih sustava za razmjenu datoteka putem Interneta, koji se koriste za skidanje nezakonitih kopija autorskih djela, funkcioniraju na način da se istovremeno sa skidanjem skinuti sadržaj dijeli s ostalim korisnicima sustava. Skrećemo pozornost da na navedeni način fizičke osobe koje skidaju određeno autorsko djelo istovremeno ga čine pristupačnim javnosti, čime se na njih ne može primijeniti članak 82. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Konačno, osobe koje omogućuju distribuciju nezakonitih kopija autorskog djela putem Interneta (putem sustava za razmjenu datoteka ili drugačije) čine kazneno djelo iz članka 230. Kaznenog zakona, koji propisuje da onaj tko bez odobrenja utvrdi na materijalnu podlogu (primjerice hard disk), reproducira, umnoži, stavi u promet, iznajmi, uveze, prenese preko granične crte, prikaže, izvede, odašilje, prenese, učini dostupnim javnosti (primjerice dijeli putem Interneta), prevede, prilagodi, obradi, preradi ili na drugi način uporabi autorsko djelo, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. Stoga, fizičke osobe koje skidaju takve nezakonite kopije postaju sudionicima tog istog kaznenog djela. Naravno, na njih se ne primjenjuje članak 82. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

Krivim tumačenjem zakona u medijima potiče se na nelegalno preuzimanje sadržaja s Interneta, te su na taj način građani dovedeni u opasnost da njihova aktivnost na Internetu rezultira sa zakonski predviđenim kaznama. Cjelokupno društvo, prvenstveno mediji, koji informiraju i imaju veliki utjecaj na široku javnost, trebali bi se ponašati odgovorno te štititi autorska prava, poručuju iz HGK.

Tagovi: Hrvatska gospodarska komora, HGK, internet, autorska prava
PROČITAJ I OVO
Australija će zakonom natjerati medijske platforme da razotkriju trolove
TROLOVI
Australija će zakonom natjerati medijske platforme da razotkriju trolove
MELBOURNE - Australija će uvesti zakon kako bi natjerala velike društvenih medija da daju pojedinosti o korisnicima koji objavljuju klevetničke komentare, izjavio je u nedjelju premijer Scott Morrison.
Erdogan naredio istragu o padu turske lire
LIRA
Erdogan naredio istragu o padu turske lire
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je istragu o mogućoj manipulaciji valutom nakon što je turska lira ovog tjedna pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar.
Dolar izgubio na zamahu nakon pojave nove varijante koronavirusa
TJEDNI FOREX
Dolar izgubio na zamahu nakon pojave nove varijante koronavirusa
ZAGREB – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta polovicom tjedna dosegnula najvišu razinu u gotovo 17 mjeseci, no u petak je nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa oštro pala.
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog nove varijante koronavirusa
PAD
Svjetska tržišta: Oštar pad indeksa zbog nove varijante koronavirusa
ZAGREB – Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je sklonost ulagača rizičnijim investicijama splasnula nakon što je u Južnoafričkoj Republici identificirana nova, vrlo zarazna varijanta koronavirusa.
Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa pod pritiskom globalnih zbivanja
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedni pad indeksa pod pritiskom globalnih zbivanja
ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobex indeksi pali pod utjecajem oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama u petak zbog pojave nove varijante koronavirusa, što je zasjenilo vijest o skoku hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju za 15,8 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE