GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hiperinflacija prijeti Venecueli

Hiperinflacija prijeti Venecueli
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2015 / 10:18
Autor: SEEbiz / Al-Jazeera Balkans
CARACAS - Opozicija u Venecueli tvrdi da je ekonomija ove države na rubu hiperinflacije. Centralna banka nastavlja s plasiranjem novca na tržište, a cijene proizvoda rastu na tjednom nivou. Dok ekonomisti tvrde da je inflacija dosegla 150 posto, država daje drugačiju brojku, upola manju od njihove.
Na štandu s hranom, u užurbanom Karakasu, prodaju se hamburgeri, istom brzinom kojom i njegov vlasnik broji novčanice. Prodavači zarade mnogo novca, ali iznos zarađene gotovine nije pokazatelj povećanja posla, već porasta troškova života u Venecueli.

"Uglavnom, mogu spojiti kraj s krajem, jer živim sam i nemam djecu", navodi Oswaldo Perez, prodavač.

Prvi put ove godine predsjednik Nicolas Maduro objavio je podatak da je stopa inflacije dosegla 80 posto. Centralna banka te države tradicionalno objavljuje ovu brojku na kraju svakog mjeseca, ali ekonomisti tvrde da cifra nije točna i da je inflacija dosegla 150 posto.

Plaćanje gotovinom na pijaci se čini kao prošlost. Puni džepovi novca, ustvari, donose sve manje zarade svake sedmice. I sada gotovo svaki štand prihvata plaćanje kreditnim i debitnim karticama.

"Proizvodima raste vrijednost, iz sedmice u sedmicu, recimo između 200 i 400 posto, nekim proizvodima vrijednost čak i do 1.000 posto", rekao je Rainer Ponce, prodavač.

Strogi sistem kontrole cijena, kompleksni sistem mijenjanja valute i sama ekonomska kontrola već više od 10 godina urušavaju ekonomiju Venecuele, iako neki ekonomisti tvrde da je hiperinflacija još daleko.

"Svjedočili smo četvrtom prilagođavanju plata ove godine. To koristimo kao jedan od pokazatelja. Prošle godine smo imali tri, tako da su prilagođavanja porasla, ali nemamo mjesečnu inflaciju iznad 50 posto, niti godišnju iznad 500 posto. Tako da tehnički nismo suočeni s hiperinflacijom", kazao je Carlos Miguel Alvarez, ekonomista.

Predstojeći parlamentarni izbori mogu odgoditi Vladine namjere da napravi bolne reforme, ali odgađajući ove odluke, država gubi na kredibilitetu. Na kraju, nemogućnost donošenja te važne odluke može dovesti do gubitka povjerenja glasača.
Tagovi: hiperinflacija, Venezuela, inflacija, Nicolas Maduro, Hugo Chavez
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, Turusthotel dobitnik dana
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela pad indeksa uz uobičajeno slab volumen trgovine.
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
AVIONI
Marić o Rafaleima: Indeksacija 45 milijuna, PDV 111 milijuna eura
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je pojasnio da je kod ugovora o kupnji višenamjenskog borbenog aviona Rafale i klauzule o indeksaciji cijena riječ o iznosu od oko 45 milijuna eura, dok se kod ugovora s komercijalnim tvrtkama na obvezu PDV-a odnosi ukupno 111 milijuna eura, a taj PDV Hrvatska plaća sama sebi.
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
KAMPANJA
Include pokrenuo treći kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeamu
ZAGREB - Solinski Include, osnivača Ivana Mrvoša, u četvrtak je lansirao novu, treću po redu kampanju za prikupljanje kapitala na Funderbeam platformi, u kojoj planira od zainteresiranih investitora prikupiti do milijun eura novog kapitala.
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
HRANA
Cijene hrane u studenome na najvišoj razini u više od 10 godina
RIM - Cijene hrane porasle su u svijetu u studenome četvrti mjesec zaredom, dosgnuvši najvišu razinu u više od 10 godina, potaknute snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
FOREX
Dolarov indeks stabilan, investitori čekaju nove smjernice
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak nije bilježio veće promjene prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima dok investitori prate smjernice iz američkog Feda o dinamici smanjenja poticaja i nove informacije o omikronu, novoj varijanti koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE