GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB intervenirao na deviznom tržištu prodajom 190 milijuna eura

HNB intervenirao na deviznom tržištu prodajom 190 milijuna eura
INTERVENCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2021 / 17:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je intervenirala na deviznom tržištu te je u cilju očuvanja stabilnosti tečaja kune bankama prodala 190 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,570405 kuna za jedan euro, čime je iz financijskog sustava "povučeno" oko 1,44 milijarde kuna.

"Hrvatska narodna banka danas je intervenirala prodajom deviza u cilju očuvanja stabilnosti tečaja pri čemu je prodano 190 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,570405", navodi se u kratkoj objavi na mrežnim stranicama središnje banke.

To je prva devizna intervencija HNB-a u ovoj godini, a uslijedila je nakon što je sredni tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke dosegnuo najvišu razinu od kraja ožujka ove godine.

Naime, nakon što se na jučer utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a kuna oslabila prema euru za 0,08 posto, na danas utvrđenoj je oslabila za daljnjih 0,03 posto te će se od sutra primjenjivati srednji tečaj zajedničke europske valute od 7,569904 kune. To je najviši srednji tečaj eura u zadnja oko dva tjedna odnosno od 26. ožujka, kada je bio nešto iznad 7,57 kuna za jedan euro.

Reagirajući na slabljenje kune HNB je danas intervenirao na deviznom tržištu prodajom deviza, čime povlači kune iz optjecaja.

Zadnji je put središnja banka intervenirala na deviznom tržištu sredinom prosinca prošle godine, ali tada kupnjom 130 milijuna eura od banaka.

To je u prošloj godini bila šesta devizna intervencija HNB-a, ali i jedina lanjska intervencija kupnjom deviza.

Naime, na početku koronakrize, u ožujku 2020. godine HNB je pet puta intervenirao prodajom deviza u nastojanju da ublaži slabljenje kune. Tako je u pet intervencija u ožujku prošle godine (9., 12., 13., 16. i 31. ožujka) te, u manjoj mjeri, izravnim transakcijama HNB poslovnim bankama bio prodao ukupno 2,5 milijardi eura.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, devizna intervencija, tečaj kune
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE