GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB od MORH-a traži vojarnu u kojoj će pohraniti kune

HNB od MORH-a traži vojarnu u kojoj će pohraniti kune
ZAHTJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2021 / 10:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon uvođenja eura kunske novčanice idu u skladište. Građani će kovanice moći zamijeniti eurom u roku od tri godine, a za zamjenu papirnatih nema ograničenja, piše u srijedu Jutarnji list.

U prva dva tjedna 2023. godine, ako se ostvare planovi Vlade i HNB-a o uvođenju eura, građani će moći plaćati objema valutama. U slučaju da koriste kune, mogući ostatak novca vraćat će im se u eurima, a HNB će "sakupljati kune".

Kada prođu ta dva prijelazna tjedna, u upotrebi će biti samo euri. Kakva sudbina potom čeka novčanice i kovanice kune? Gostujući u emisiji RTL Direkt, guverner Boris Vujčić rekao je da će veći problem biti što učiniti s milijardu i 100 milijuna kovanica, za koje je potreban prostor "u 120 električnih tramvaja ZET-a", ponovio je, nego što je to slučaj za pola milijardi papirnatog novca.

"Za razliku od novčanica kune, koje će se moći zamijeniti za eure u neograničenom roku, kovanice kune moći će se zamijeniti do isteka tri godine od dana uvođenja eura", objašnjavaju u HNB-u.

Tijekom te tri godine kovanice će se morati pohraniti i čuvati, a nakon toga i adekvatno zbrinuti. Kada je riječ o papirnatim novčanicama, paralelno s povlačenjem iz optjecaja one će se sukcesivno uništavati "na sustavima za obradu novčanica koji imaju i mogućnost njihova uništavanja".

Budući da se nakon proteka trogodišnjeg roka kovanice kune više neće moći zamijeniti za eure te više neće imati ulogu sredstva plaćanja, navode u HNB-u, moći će se adekvatno zbrinuti bez ikakvog rizika da se opet pojave u zamjeni. Prije nego što se to trajno riješi, rješenje bi trebao biti neki vojni prostor.

"Pokrenuta je suradnja s Ministarstvom obrane u iznalaženju adekvatnog, nadziranog i štićenog prostora koji će Hrvatska narodna banka unajmiti za potrebe pohrane povučenih kovanica kune", kažu u HNB-u i dodaju da se sklapanje ugovora o najmu s Ministarstvom obrane očekuje krajem prve polovice sljedeće godine.

Sredinom ljeta trebao bi biti poznat i konačni odgovor europskih institucija o tome ispunjava li Hrvatska sve kriterije za uvođenje eura početkom 2023. Na pitanje kakva je bila praksa drugih zemalja prilikom uvođenja eura i povlačenja nacionalnih novčanica i kovanica, u HNB-u napominju da je potrebno uzeti u obzir cjelokupan vremenski, prostorni, tehničko-tehnološki i ekološki kontekst u kojem se to odvijalo, donosi Jutarnji list.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, kune, kovanice kune, uvođenje eura, Ministarstvo obrane
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE