GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB otkupio državne obveznice nominalnog iznosa 1,3 milijarde kuna

HNB otkupio državne obveznice nominalnog iznosa 1,3 milijarde kuna
OTKUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 17:19
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je u operaciji fine prilagodbe otkupila državne obveznice nominalnog iznosa nešto većeg od 1,3 milijarde kuna, čime je ukupan nominalni iznos otkupljenih obveznica u aukcijama početkom ovog tjedna porastao na nešto više od četiri milijarde kuna.

"Hrvatska narodna banka na današnjoj je operaciji fine prilagodbe otkupila vrijednosne papire Republike Hrvatske nominalnog iznosa 1,316 milijarde kuna. O eventualnim budućim operacijama fine prilagodbe - otkupima vrijednosnih papira, HNB će pravodobno obavijestiti sudionike", navodi se u kratkom priopćenju na internet stranicama središnje banke.

Kako je HNB jučer otkupio državnim obveznica u nominalnom iznosu od 2,753 milijarde kuna, ukupni se iznos u dva dana penje na oko 4,07 milijardi kuna.

HNB je s operacijama otkupa državnih obveznica započeo u ožujku te je u tom mjesecu održao dvije aukcije - 13. ožujka otkupio je nominalni iznos od 212,88 milijuna kuna, a 18. ožujka 4,075 milijardi kuna, da bi krajem travnja (28. travnja) uslijedila do sada najveća aukcija u kojoj je središnja banka kupila obveznica nominalnog iznosa 9,529 milijardi kuna.

Dodaju li se tomu i nešto više od četiri milijarde kuna na aukcijama jučer i danas, ukupni nominalni iznos obveznica koje je središnja banka kupila kroz pet aukcija 'penje' se na 17,886 milijardi kuna.

Po podacima koje je HNB objavio na svojim internet stranicama, ukupno je na svim dosadašnjim aukcijama središnja banka odbila ponude u iznosu od 6,6 milijardi kuna, čime se iznos zaprimljenih ponuda penje na gotovo 24,5 milijardi kuna.

Inače, u tim operacijama fine prilagodbe mogu sudjelovati kreditne institucije odnosno banke, stambene štedionice te mirovinska društva, društva za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (tzv. UCITS fondovi), osiguravajuća društva (uključujući i mirovinska), ako ta društva imaju sjedište u Hrvatskoj i odobrenje Hanfe za rad.

Najnoviju operaciju neki analitičari i mediji povezuju s pripremama terena za postizborno zaduženje države.

Otkad je počela epidemija koronavirusa i zatvaranje ekonomije, središnja je banka otkupila ili će s današnjim danom otkupiti gotovo 20 milijardi kuna javnog duga, odnosno hrvatskih državnih obveznica, što je za naše prilike bio potez bez presedana, piše današnji Večernji list.

U tekstu pod naslovom "HNB priprema teren za postizborno zaduženje države", taj dnevni list podsjeća da središnje banke ne smiju kreditirati državu niti od nje izravno kupovati dužničke papire, no posljednjih deset godina centralni bankari širom svijeta čine to indirektno, otkupom već izdanih dužničkih papira od banaka, mirovinskih i investicijskih fondova te ostalih kupaca javnog duga.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) jučer su, pak, prenijeli kako je Ministarstvo financija objavilo kako razmatra mogućnost novog izdanja obveznica na domaćem tržištu kapitala. "Iako detalji još nisu poznati ovakav potez ne iznenađuje s obzirom na očekivanu snažnu kontrakciju gospodarstva, manje priljeve u državni proračun i visoke potrebe za financiranjem", naveli su u svojim dnevnim novostima analitičari RBA.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, državne obveznice, otkup obveznica
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE