GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB otkupio državne obveznice u nominalnom iznosu 2,75 milijardi kuna

HNB otkupio državne obveznice u nominalnom iznosu 2,75 milijardi kuna
OBVEZNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 17:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je u operaciji fine prilagodbe otkupila državne obveznice nominalnog iznosa 2,753 milijarde kuna, objavila je središnja banka.

"Hrvatska narodna banka je na današnjoj operaciji fine prilagodbe otkupila vrijednosne papire Republike Hrvatske nominalnog iznosa 2,753 milijardi kuna. O eventualnim budućim operacijama fine prilagodbe - otkupima vrijednosnih papira, HNB će pravovremeno informirati sudionike", tek su kratko izvijestili iz HNB-a putem svoje internet stranice.

To je četvrta aukcija u kojoj je središnja banka otkupljivala državne obveznice, a s njome se ukupni nominalni iznos otkupljenih vrijednosnih papira Republike Hrvatske penje na oko 16,57 milijardi kuna.

HNB je, naime, tijekom ožujka u dvjema operacijama fine prilagodbe otkupio vrijednosne papire Republike Hrvatske ukupnoga nominalnog iznosa 4,29 milijardi kuna (13. ožujka 212,88 milijuna kuna, a 18. ožujka 4,075 milijardi kuna), dok je na aukciji 28. travnja otkupio obveznica u nominalnom iznosu 9,529 milijardi kuna. Tako je u tim operacijama u ožujku i travnju središnja banka otkupila državnih obveznica u nominalnom iznosu nešto većem od 13,8 milijardi kuna. Kako je HNB u te tri aukcije odbila ponude nominalnog iznosa 2,9 milijardi kuna, ukupno su za aukcije u ožujku i travnju bile zaprimljene ponude u nominalnom iznosu od 16,75 milijardi kuna, pokazuju podaci s internet stranice HNB-a o programu otkupa obveznica.

U kratkoj objavi središnje banke o današnjoj aukciji, osim nominalnog iznosa, nisu navedeni nikakvi drugi detalji, a prema prošlotjednoj najavi na aukciji su se kupovale obveznice dospijeća 2021., 2022., 2023., 2025. i 2029. godine.

U tim operacijama fine prilagodbe mogu sudjelovati kreditne institucije odnosno banke, stambene štedionice te mirovinska društva, društva za upravljanje otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom (tzv. UCITS fondovi), osiguravajuća društva (uključujući i mirovinska), ako ta društva imaju sjedište u Hrvatskoj i odobrenje Hanfe za rad.

Analitičari nekih banaka u danas su prenijeli da je Ministarstvo financija objavilo kako razmatra mogućnost novog izdanja obveznica na domaćem tržištu kapitala. "Iako detalji još nisu poznati ovakav potez ne iznenađuje s obzirom na očekivanu snažnu kontrakciju gospodarstva, manje priljeve u državni proračun i visoke potrebe za financiranjem", naveli su u svojim dnevnim novostima analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

Sedmi tjedan zaredom bez interesa na redovitoj operaciji

Po podacima s internet stranica HNB-a, ni danas, sedmi tjedan zaredom, nema interesa banaka za dodatnom likvidnošću putem jednotjednih kredita po kamatnoj stopi od 0,05 posto.

Zadnji su put banke iskazale interes za kratkoročnim sredstvima na aukciji održanoj 11. svibnja.

Redovne operacije jedna su od mjera povećanja likvidnosti bankovnog sustava, koje središnja banka poduzima s ciljem održavanja stabilnosti tečaja i financijske stabilnosti u tijeku krize izazvane epidemijom koronavirusa u Republici Hrvatskoj.

Središnja je banka 16. ožujka ponovo počela provoditi redovite tjedne operacije, a iznosi tih jednotjednih kredita kretali su se od 200 milijuna kuna koliko je plasirano na aukciji održanoj 11. svibnja, do najviših 1,52 milijarde kuna na aukciji početkom travnja.

Kamatna stopa na redovnoj operaciji 16. ožujka bila je 0,30 posto godišnje, no već je na aukciji održanoj tjedan dana kasnije, 23. ožujka, kamatna stopa na te kratkoročne plasmane pala na 0,05 posto.

S početkom redovnih tjednih operacija, 16. ožujka HNB je proveo i strukturnu operaciju na otvorenom tržištu, na kojoj je bankama plasirao 3,8 milijardi kuna na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25 posto.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, državne obveznice, otkup obveznica
PROČITAJ I OVO
Air New Zealand: Nemojte očekivati putovanja između Australije i Novog Zelanda u 2020.
TUŽNO
Air New Zealand: Nemojte očekivati putovanja između Australije i Novog Zelanda u 2020.
WELLINGTON - Australci koji se nadaju ljetnom odmoru na Novom Zelandu kako bi vidjeli obitelj i prijatelje morat će ponovno razmisliti o tome.
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
VALUACIJE
Uzlet Snowflakea: Tehnološke dionice čine se iznimno precijenjenima
ANALIZA - Tehnološka kompanija Snowlake u utorak je u javnoj prodaji postavila cijenu na 120 dolara, znatno iznad očekivanog raspona od 100-110.
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
PRŠUTARI
Oštar pad prodaje pršuta, a to nije jedini problem
ZAGREB - Svadbe, krizme, pričesti, krštenja, sajmovi, sprovodi, turizam..., domaći se pršutari uglavnom oslanjaju na takve oblike prodaje. A kako su ove godine izostali ili je na njima puno manje ljudi, prodaja je nekima pala 30, a nekima i 80 posto.
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Wall Street pao treći tjedan zaredom, pale i europske burze
NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica nastavka korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su europske burze pod pritiskom zbog pojačanog širenja koronavirusa.
Dolar oslabio prema košarici valuta nakon dva tjedna rasta
TJEDNI FOREX
Dolar oslabio prema košarici valuta nakon dva tjedna rasta
LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu ulagača bile su sjednice čelnika središnjih banaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE