GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Ponovo stagnacija realne gospodarske aktivnosti

HNB: Ponovo stagnacija realne gospodarske aktivnosti
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2013 / 20:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Analitičari Hrvatske narodne banke u najnovijoj Informaciji o gospodarskim kretanjima upozoravaju kako dostupni mjesečni pokazatelji za treće ovogodišnje tromjesečje upućuju na stagnaciju realne gospodarske aktivnosti nakon pozitivnih signala ostvarenih tijekom drugog kvartala, a procjenjuju kako ni tijekom četvrtog tromjesečja vjerojatno neće biti zabilježen značajniji oporavak gospodarske aktivnosti.
Napominju kako bi na realni BDP u trećem tromjesečju mogao pozitivno djelovati jedino izvoz usluga, dok bi izvoz robe i domaća potražnja mogli iskazati pad.

Tijekom trećeg tromjesečja zabilježena su nepovoljna kretanja u građevini i industriji, dok je trgovina stagnirala u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

Na tržištu rada ponovno su se javila nepovoljna kretanja, pa se broj zaposlenih smanjio, a stopa nezaposlenosti povećala, dok nominalne plaće nastavljaju stagnirati. Administrativna stopa nezaposlenosti u rujnu je porasla na 19,9 posto s 19,5 posto u kolovozu, navode iz središnje banke.

Inflatorni su pritisci ostali prigušeni - godišnja stopa rasta potrošačkih cijena usporila je u rujnu na 1,1 posto s 1,9 posto u kolovozu.

Napominju kako su monetarno okružje i monetarna kretanja bili obilježeni nastavkom HNB-ove politike održavanja visoke likvidnosti domaćega bankovnog sustava. Međutim, domaći plasmani banaka smanjili su se bez obzira na visoku likvidnost, dok su neto inozemna aktiva i ukupna likvidna sredstva banaka snažno porasli, ističu iz HNB-a.

Ukupni fiskalni manjak konsolidirane središnje države u razdoblju od siječnja do kolovoza bio je znatno viši nego u istom razdoblju prošle godine, a javni je dug na kraju kolovoza (po metodologiji ESA), navodi se u Informaciji, dosegnuo 202,3 milijarde kuna ili 61 posto BDP-a.

Zamjetljivo slabljenje potrošačkog i poslovnog optimizma upućuje na to da ni tijekom četvrtog tromjesečja vjerojatno neće biti zabilježen značajniji oporavak gospodarske aktivnosti, navode analitičari središnje banke uz napomenu kako je zbog promijenjene dinamike nekih vremenskih serija, pod utjecajem uvođenja fiskalnih blagajna i ulaska u EU, teško ocijeniti tekuća gospodarska kretanja.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, stagnacija, izvoz, usluge, nezaposlenost, javni dug
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Nastavljen uspon Jadroplova, indeksi u plusu
ZAGREB - Srijeda je donijela rast indeksa, ali i slab redovni dionički promet.
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
FOREX
Dolar blago oslabio, Fed fokusiran na oporavak ekonomije
LONDON - Dolar je u srijedu blago oslabio na međunarodnim tržištima valuta nakon poruka dužnosnika američke središnje banke da oporavak gospodarstva od koronakrize traži više vremena i da neće žuriti sa smanjivanjem potpora.
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
UPOZORENJA
Ako se vrati masovnom turizmu, Veneciji prijeti upis na crvenu listu UNESCO-a
VENECIJA - Narušen je ugled Venecije koja postaje veliko sidrište turističkih kruzera, takva bi mogla biti budućnost grada upisanog na UNESCO-ov popis svjetske baštine ako ta agencija ostvari prijetnju i stavi je na popis ugrožene baštine.
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
TREZORCI
Mfin: Izdano 600 milijuna kuna vrijednih trezoraca
ZAGREB - Ministarstvo financija u srijedu je na aukciji prodalo 600 milijuna kuna trezorskih zapisa, nešto više od planiranoga, čime će refinancirati dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
VIKEND
Tijekom produljenog vikenda u Hrvatskoj 330.000 turističkih dolazaka
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom proteklog produljenog vikenda, od petka 18. do srijede 23. lipnja, ostvareno 330.000 turističkih dolazaka i 1,6 milijuna noćenja, podaci su iz sustava eVisitor koje su u srijedu objavili iz Ministarstva turizma i sporta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE