GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: Povijesni korak Hrvatske na putu prema uvođenju eura

HNB: Povijesni korak Hrvatske na putu prema uvođenju eura
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2022 / 17:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ocijenio je u srijedu, u povodu izvješća Europske komisije (EK) i Europske središnje banke (ESB) o konvergenciji, da je hrvatsko ispunjenje svih kriterija za ulazak u europodručje snažan korak prema pridruživanju europodručju početkom iduće godine.

"Hrvatsko ispunjenje svih kriterija za ulazak u europodručje snažan je korak prema našem pridruživanju europodručju 1. siječnja 2023. Ponosni smo na taj uspjeh, radujemo se svim koristima koje će Hrvatska od toga imati, ali svjesni smo i odgovornosti koju pripadnost europodručju donosi", riječi su Vujčića koje se prenose u prijeopćenju iz središnje banke.

U priopćenju HNB-a podsjeća se da su EK i ESB u srijedu objavile izvješća o konvergenciji, kojima informiraju Vijeće EU-a o napretku koji su države članice ostvarile u ispunjavanju kriterija za ulazak u europodručje. Ti se kriteriji odnose na stabilnost cijena, održivost javnih financija, tečajni kriterij i kriterij dugoročnih kamatnih stopa.

Hrvatska je u oba izvješća ocijenjena vrlo povoljno - ne samo da je ispunila sve kriterije, već je ESB-ova ocjena održivosti konvergencije Hrvatske pozitivnija nego u izvješću za 2020. i znatno povoljnija u odnosu na prethodna izvješća, navode iz HNB-a.

U izvješćima se ističe kako je hrvatsko zakonodavstvo usklađeno s ugovorima EU-a i Statutom ESSB-a i ESB-a. Hrvatska je procijenjena detaljnije od drugih promatranih zemalja s obzirom na to da su hrvatske vlasti objavile namjeru da 1. siječnja 2023. uvedu euro, dodaje se.

Europska komisija u svojem izvješću navodi da je Hrvatska spremna za uvođenje eura od 1. siječnja 2023., čime će se broj država Europske unije koje se koriste eurom povećati na 20. Pritom se ističe da će Vijeće EU-a konačnu odluku o uvođenju eura u Hrvatskoj donijeti u prvom dijelu srpnja ove godine, nakon što se provedu potrebne procedure i razgovori u Euroskupini i Europskom vijeću i nakon što Europski parlament da svoje mišljenje. Ovo je izvješće, naglašava se u priopćenju EK-a, krucijalni i povijesni korak Hrvatske na putu prema uvođenju eura, zaključuje se u priopćenju HNB-a.

Tagovi: Hrvatska narodna banka, euro, eurozona, uvođenje eura, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE