GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB smanjio stopu obvezne pričuve, oslobađa bankama 4,7 milijardi kuna

HNB smanjio stopu obvezne pričuve, oslobađa bankama 4,7 milijardi kuna
OBVEZNA PRIČUVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2013 / 15:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) odlučio je na današnjoj sjednici smanjiti stopu obvezne pričuve s 13,5 na 12 posto, čime se bankama oslobađa 4,7 milijardi kuna kako bi se potaknulo kreditiranje gospodarstva, doznaje se iz središnje banke.
Radi se o 3,9 milijardi iz kunske obvezne pričuve i 800 milijuna kuna iz devizne pričuve. I dok će dio iz devizne pričuve bankama biti oslobođen bez ikakvih uvjeta, 3,9 milijardi iz kunske pričuve banke će morati plasirati u obvezne blagajničke zapise HNB-a, i to od 11. prosinca.

To će HNB-u omogućiti kontrolu nad time da se ta sredstva doista plasiraju poduzećima.

Blagajnički zapisi imat će, naime, rok dospijeća od tri godine, bit će neprenosivi, što znači da se neće moći prodati drugim pravnim osobama, i neće, kao ni obvezna pričuva, nositi kamatu. Od banaka će ih moći otkupljivati samo HNB, na kraju svakog mjeseca, i to u iznosu od 50 posto porasta određenih plasmana svake pojedine banke poduzećima. Što će banke više povećati plasmane poduzećima, to će imati manju količinu upisanih blagajničkih zapisa.

Cilj te mjere je poticanje kreditiranja gospodarstva, s obzirom da su plasmani banaka u 10 mjeseci ove godine porasli samo 1 posto.

U središnjoj banci su svjesni da tim potezom neće riješiti sve probleme kreditiranja, no vjeruju da će banke u ovom modelu pronaći motiv za povećanje plasmana poduzećima.

Kamata na prekonoćne kredite na Tržištu novca Zagreb kreće se, naime, na rekordno niskim razinama od oko 0,1 posto, pa banke imaju motiva da ta sredstva plasiraju po višoj cijeni.

Prema posljednjim podacima prosječna kamata na kredite poduzećima kreće se oko 6 posto, a vrlo je vjerojatno da će se trend smanjenja kamatnih stopa nastaviti, smatraju u HNB-u.

Savjet HNB-a danas je, također, odlučio smanjiti lombardnu kamatnu stopu sa 6,25 na 5 posto, prateći tako trend smanjenja cijene novca. To bi trebalo utjecati na smanjenje kamata na kredite za likvidnost.

Novi model poticanja kreditiranja gospodarstva ne znači, kažu u HNB-u, da središnja banka ne podržava i prethodne modele kreditiranja poduzeća putem zajedničkih plasmana banka i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Središnja je banka sprema i dalje poticati ta dva postojeća modela kreditiranja gospodarstva, no još nisu iskorištena sva sredstva namijenjena takvom načinu kreditiranja.
Tagovi: Hrvatska narodna banka, obvezna pričuva, stopa obvezne pričuve, blagajnički zapisi, plasmani
PROČITAJ I OVO
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine jer su ulagače, ionako oprezne zbog sjednice Feda, zabrinuli podaci o jačanju inflacije, a slabijoj nego što se očekivalo potrošnji u SAD-u.
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
OBVEZNICE
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
BRUXELLES - Europska komisija je utorak izdala je obveznice u vrijednosti 20 milijardi eura, što je prvo zaduženje za financiranje oporavka od pandemije koronavirusa u okviru instrumenta EU sljedeće generacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE