GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNB: U prvom kvartalu rast BDP-a od 0,5% u odnosu na prethodno tromjesečje

HNB: U prvom kvartalu rast BDP-a od 0,5% u odnosu na prethodno tromjesečje
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.05.2014 / 13:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Realni BDP mogao bi u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasti za 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal, procjenjuju analitičari Hrvatske narodne banke u danas objavljenoj svibanjskoj Informaciji o gospodarskim kretanjima.

Napominju kako je tijekom prvog tromjesečja 2014. zabilježen oporavak gospodarske aktivnosti na tromjesečnoj razini, no dodaju kako navješćujući pokazatelji upućuju na to da tijekom drugog tromjesečja vrlo vjerojatno neće biti zabilježen oporavak istog intenziteta kao u prethodna tri mjeseca.

O oporavku gospodarske aktivnosti tijekom prvog kvartala govori ostvaren rast fizičkog obujma industrijske proizvodnje za 3,4 posto i robnog izvoza te blagi rast realnog prometa u trgovini na malo.

Početak godine obilježilo je intenziviranje robne razmjene s inozemstvom, pri čemu je u prva tri mjeseca zabilježen rast uvoza za 5,8 posto i izvoza za 2,8 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Istodobno, nastavljen je pad indeksa fizičkog obujma građevinskih radova, za 5,1 posto u odnosu na prosjek prethodnog tromjesečja.

U ožujku je došlo do blagog rasta potrošačkih cijena, čemu je najviše pridonijelo sezonsko poskupljenje odjeće i obuće, dok je godišnja stopa inflacije iznosila minus 0,4 posto.

Na tržištu rada u prvom je tromjesečju 2014. zabilježeno usporavanje negativnih kretanja koja su bila prisutna tijekom većeg dijela prethodne godine. Početkom ove godine broj zaposlenih blago se povećao na tromjesečnoj razini, dok se broj nezaposlenih neznatno smanjio nakon iznimno snažnog pada broja zaposlenih i rasta broja nezaposlenih u posljednjem tromjesečju 2013.

Nominalne bruto i neto plaće povećale su se u prva tri mjeseca u odnosu na kraj 2013. za 1,1 posto, odnosno 0,8 posto. Realne plaće također su porasle u prvom tromjesečju, čemu je, osim rasta nominalnih plaća, pridonijelo i smanjenje potrošačkih cijena.

Monetarno okružje tijekom ožujka i travnja bilo je i nadalje obilježeno iznimno povoljnom likvidnošću bankovnog sustava, a tome je dodatno pridonosio otkup obveznih blagajničkih zapisa HNB-a kojim središnja banka potiče rast plasmana sektoru poduzeća. Plasmani banaka porasli su u ožujku zbog povećanja potraživanja od trgovačkih društava, ali i blagog prirasta kredita stanovništvu.

Analitičari središnje banke napominju kako navješćujući pokazatelji upućuju na to da tijekom drugog tromjesečja vrlo vjerojatno neće biti zabilježen oporavak istog intenziteta kao u prethodna tri mjeseca. Tako je razina potrošačkog optimizma i dalje ispod dugoročnog prosjeka, a prekinuta su i povoljna kretanja poslovnog pouzdanja u industriji, prisutna tijekom prva tri mjeseca 2014., zbog zamjetnog smanjenja trenutačnih narudžba te posljedičnog smanjenja očekivane proizvodnje tijekom iduća tri mjeseca.

U informaciji se navodi kako su, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (metodologija ESA 95), prihodi konsolidirane opće države u 2013. iznosili 134,6 milijardi kuna, što je za 0,5 posto više u odnosu na 2012. godinu.

Istodobno, rashodi konsolidirane opće države u 2013. iznosili su 150,8 milijardi kuna, što je za 0,4 posto više u odnosu na godinu prije.

U skladu s takvim kretanjima manjak opće države u 2013. stagnirao je na godišnjoj razini te je iznosio 16,2 milijardi kuna ili 4,9 posto BDP-a.

Rast javnog duga prošle godine uvelike premašio ostvareni manjak, što je uglavnom posljedica zaduživanja krajem 2013. za potrebe financiranja manjka i dospjelih obveza u ovoj godini.

Javni je dug u prva dva mjeseca ove godine nastavio rasti te je krajem veljače dosegnuo 223,5 milijardi kuna, odnosno oko 68 posto BDP-a, navode analitičari središnje banke.

Tagovi: hrvatski BDP, industrijska proizvodnja, trgovina na malo, maloprodaja, građevina, odjeća, obuća
PROČITAJ I OVO
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine jer su ulagače, ionako oprezne zbog sjednice Feda, zabrinuli podaci o jačanju inflacije, a slabijoj nego što se očekivalo potrošnji u SAD-u.
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
OBVEZNICE
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
BRUXELLES - Europska komisija je utorak izdala je obveznice u vrijednosti 20 milijardi eura, što je prvo zaduženje za financiranje oporavka od pandemije koronavirusa u okviru instrumenta EU sljedeće generacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE