GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li dio trgovaca tražiti odštetu za gubitke zbog neradne nedjelje?

Hoće li dio trgovaca tražiti odštetu za gubitke zbog neradne nedjelje?
TRGOVCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2020 / 19:24
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ustavni sud danas je donio odluku prema kojoj su utvrdili da su sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite osim jedne bile u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Riječ je o odluci o zabrani rada nedjeljom.

Ivica Katavić, predsjednik Upravnog odbora KTC-a i Udruženja trgovine pri HGK kaže za Večernji list kako je teško komentirati je li Stožer svojedobno bio u pravu ili ne. 

– Preživjeli smo to razdoblje i idemo dalje, no već smo se i u prošlosti susretali s time da je Ustavni sud bio protiv neradne nedjelje, zbog čega trgovci više ni ne inzistiraju na tome, već da se slože koliko bi se nedjelja radilo, a koliko ne u godini i svaki od poslovnih subjekata sam odluči koje bi to bile u njihovim trgovinama – kaže Katavić.

Smatra kako je u koroni veći problem bio kad je Stožer ograničio radno vrijeme trgovina za što nije bilo nikakve potrebe te da je tu učinjena puno veća šteta. No to je bilo vrijeme kad se ništa nije znalo o virusu, koliko će i u kojoj mjeri utjecati na sve. KTC je prvi trgovački lanac u kojemu radnici od početka 2020. ne rade nedjeljom, a neće ni ubuduće, ustvrdio je Katavić.

Martin Evačić, predsjednik uprave NTL-a i čelnik Udruge trgovine HUP-a, kaže kako sumnja da će netko od trgovaca tražiti odštetu zbog gubitaka zbog odluke Ustavnog suda.

– Iako su neki za, a neki protiv neradne nedjelje, kod odluke Stožera svi smo bili rijetko jedinstveni da epidemiju ne bi trebalo iskoristiti za zabranu rada nedjeljom, već ako Vlada želi, da to riješi zakonom. S druge strane promet nama kao NTL-u zbog te zabrane nije pao već se prelio nešto na subote, nešto na ponedjeljke. Stav NTL-a, a i dobrog dijela trgovaca je da zabrana ili ne zabrana rada nedjeljom i ubuduće ne bi bitno utjecala na pad prometa trgovaca. Možda nekih, ali neznatno – rekao je Evačić.

Drago Munjiza, glavni izvršni direktor Lonie smatra kako trgovci zbog odluke Ustavnog suda, kako su sve mjere Stožera osim zabrane rada nedjeljom bile zakonite i legitimne, ne bi trebali tražiti odštetu. No siguran je kako će dio njih to napraviti.

– Vjerujem da će se država žaliti višoj instanci, jer je to tema koju treba dobro protresti – rekao je Munjiza.

Tagovi: trgovina, trgovci, neradna nedjelja, Ivica Katavić, Drago Munjiza, Lonia, Martin Evačić
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa, odličan dan za Teslu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Uzlet Nasdaqa, odličan dan za Teslu
NEW YORK - Američki su indeksu porasli u četvrtak dok su trgovci analizirali najnoviju seriju korporativnih zarada i bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju koji su bili iznad očekivanja.
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u 2022. smanjena za 810 milijuna kuna
LOŠA GODINA
Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u 2022. smanjena za 810 milijuna kuna
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) na kraju 2022. iznosila je 132,2 milijarde kuna, što je manje za 783,6 milijuna kuna ili 0,6 posto u odnosu na kraj studenoga 2022., a za 809,8 milijuna kuna ili 0,6 posto u odnosu na kraj 2021., podaci su iz mjesečnog izvješća Hanfe.
Zagrebačka burza: Vrlo dobar promet, indeksi porasli peti uzastopni dan
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Vrlo dobar promet, indeksi porasli peti uzastopni dan
ZAGREB . Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio vrlo dobar promet i peti uzastopni rast indeksa.
Azijska tržišta: Indeksi rasli, povećan apetit za rizikom
RAST
Azijska tržišta: Indeksi rasli, povećan apetit za rizikom
ŠANGAJ - Azijske su dionice napredovale usred pozitivnog tona za preuzimanje rizika, s pokazateljem snage dolara blizu najniže razine u devet mjeseci i nadama za pauzu u povećanju kamata.
Wall Street: Oprezna trgovina, indeksi bez promjena
OPREZ
Wall Street: Oprezna trgovina, indeksi bez promjena

NEW YORK - Američki indeksi u srijedu su bili gotovo nepromijenjeni jer poslovni rezultati kompanija nisu poticajni za veće rizike investitora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE