GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li Gannet Alpha biti nova ekološka katastrofa?

Hoće li Gannet Alpha biti nova ekološka katastrofa?
SJEVERNO MORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2011 / 13:05
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
LONDON - Od prošlogodišnje naftne katastrofe u Meksičkom zaljevu izazvane eksplozijom platforme "Deepwater Horizon“ porastao je strah od sličnih katastrofa. Je li se promijenio i odnos naftnih koncerna prema javnosti?
U blizini naftne platforme Gannet Alpha, istočno od škotske obale, u Sjeverno more istječe nafta. Kako jako istječe koncern Shell i dalje ne želi objaviti. Taj nizozemsko-britanski koncern je samo u kratkom priopćenju rekao da rupa nije velika i da stanje drže pod nadzorom. A danas (14.8.) je priopćio da je naftna mrlja duga 31 kilometar i široka maksimalno 4,3 kilometra te da polaze od toga da neće dospjeti ni do čije obale, nego da će biti raspršena prirodnom aktivnošću valova. Prema procjenama škotskih vlasti u more je iscurilo oko 100 tona nafte.

Prema Shellu rupa je otkrivena već sredinom prošlog tjedna. Radnici na platformi za vađenje nafte primijetili su u blizini platforme naftnu mrlju na morskoj površini. Platforma se nalazi oko 180 kilometara istočno od škotskoga grada Aberdeena u Sjevernom moru.

Prema informacijama BBC-a rupa se nalazi na cijevi ispod mora koja povezuje bušotinu i platformu. Bušotina je navodno zatvorena kako bi se smanjio tlak u cijevi, nakon čega je smanjena količina nafte koja istječe u more.

Shell trenutno nastoji začepiti rupu u cijevi. Pod more je upućen robot na daljinsko upravljanje koji bi trebao rupu otkriti i začepiti. Osim toga je na mjesto nesreće upućen jedan brod s kemikalijama za vezanje nafte. Stanje se nadzire i iz zraka.

Škotski Zeleni su pozvali Shell da brzo djeluje na zatvaranju rupe i da iscrpno informira vlasti i pučanstvo, što koncern BP nije činio prilikom katastrofe u Meksičkom zaljevu prije godinu dana.

Škotska organizacija za zaštitu okoliša „Friends of the Earth“ smatra da i ova nesreća upozorava na opasnosti vađenja nafte u Sjevernom moru i zahtijeva investiranje u „čiste obnovljive izvore energije umjesto u prljavu naftu“. A organizacija za zaštitu okoliša „Greenpeace“ zahtijeva od zakonodavca da obveže koncerne na objavljivanje planova za slučaj nesreće. Samo tako se može provjeriti poduzima li se sve potrebno da se spriječi veću katastrofu, kaže „Greenpeace“.
Tagovi: Gannet Alpha, Deepwater horizon, Shell, Royal Dutch Shell, Greenpeace, nafta, Sjeverno more
PROČITAJ I OVO
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
U PLUSU
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon pet dana, jer je ulagače ohrabrilo novo smanjenje kamatnih stopa u Kini, što bi trebalo podržati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Wall Street ponovno pao, čeka se povećanje kamata
KOREKCIJA
Wall Street ponovno pao, čeka se povećanje kamata
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u srijedu, drugi dan zaredom, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio u područje korekcije jer u očekivanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke rastu prinosi na državne obveznice.
Beogradska berza: Blagi rast indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi rast indeksa
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem tržištu akcija je ponovo posustala, dok su indeksi Beogradske berze dodatno ojačali nakon jučerašnejg snažnog rasta.
Zagrebačka burza: Ericsson najzaslužniji za devetnaesti uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Ericsson najzaslužniji za devetnaesti uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su glavni dionički indeksi nastavili rasti, pri čemu Crobex indeks već 19. dan zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u gotovo pet godina, ali uz promet tek nešto veći od 10 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE