GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li Scholz u Indiji dogovoriti veliki posao za ThyssenKrupp?

Hoće li Scholz u Indiji dogovoriti veliki posao za ThyssenKrupp?
INDIJA-NJEMAČKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2023 / 18:54
Autor: SEEbiz / DPA
NEW DELHI - Kancelar Olaf Scholz želi produbiti odnose Njemačke s Indijom i rekao je da je to razlog njegovog nastupnog posjeta toj zemlji, nakon susreta s indijskim premijerom Narendrom Modijem u subotu u New Delhiju.

Scholz je zahvalio Modiju na prijateljstvu dviju zemalja.

Modi je u subotu, među ostalim, istaknuo kako je sigurnosna i obrambena suradnja dviju zemalja važan dio strateškog partnerstva. Prema njegovim riječima, tu još ima "neiskorištenog potencijala".

Obojica političara istaknula su da također žele produbiti suradnju u borbi protiv klimatskih promjena, u migraciji kvalificiranih radnika koji se traže u Njemačkoj, primjerice u području softvera i informatike, te u gospodarskoj suradnji.

Scholz je rekao da je u Indiji trenutno aktivno 1.800 njemačkih tvrtki koje su otvorile desetke tisuća radnih mjesta. Važna tema je i mogući sporazum o slobodnoj trgovini, rekao je.

Scholza je Modi ranije primio uz vojne počasti u glavnom gradu Indije.

Modi ove godine predsjeda Grupom 20 (G20) vodećih gospodarskih sila.

Među glavnim pitanjima o kojima će se razgovarati tijekom posjeta njemačke kancelarke je rat Rusije protiv Ukrajine, o kojem je Indija zauzela neutralan stav. Scholz se nada da će potaknuti Modija da postane kritičniji prema ruskom ratu u Ukrajini.

Modi je rekao da želi pomoći u mirovnim naporima u ukrajinskom ratu. "Indija je spremna pridonijeti svim mirovnim naporima", rekao je Modi kasnije nakon sastanka sa Scholzom. Modi je također naglasio da je Indija od početka rata pozivala na rješenje krize dijalogom i diplomacijom.

Indija nije pristala na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje Rusije iz Ukrajine na Općoj skupštini UN-a u četvrtak, ali je bila suzdržana.

Scholz želi proširiti gospodarske i strateške odnose s Indijom - smanjiti njemačku ovisnost o Kini, ali i osloboditi Indiju bliskih veza s Rusijom.

Međutim, tijekom svog prvog posjeta potkontinentu u svojstvu kancelara, ne želi ispasti kao da docira.

Scholz je svoje putovanje prošlog vikenda pripremio u svom govoru na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji citatom indijskog ministra vanjskih poslova Subrahmanyama Jaishankara, koji je sam napravio: "Europa mora izrasti iz načina razmišljanja da su europski problemi svjetski problemi, ali svjetski problemi nisu problemi Europe." Ovo je jako dobro popraćeno u indijskim medijima.

Indija ne samo da blisko surađuje s Rusijom ekonomski: od početka sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana, također je proširila svoj uvoz relativno jeftine ruske nafte.

Kritičari optužuju zemlju za potkopavanje zapadnih sankcija. Njemačka vlada ne želi to pretvoriti u problem za bilateralne odnose. "Bilo bi pogrešno da ovo vidimo kao provokaciju", rekli su vladini izvori.

S obzirom na veličinu Indije s njezinih 1,4 milijarde stanovnika i izazove s kojima se zemlja suočava, to "nije nerazumno ponašanje u čisto tržišnom smislu" od strane Indije.

Vojno, Indija je također vrlo bliska Rusiji. Velik dio opreme indijskih oružanih snaga dolazi od tamo. "To što tako ostane ne može biti u našem interesu", rekli su izvori iz njemačke vlade.

Prema izvješćima indijskih medija, vlada u New Delhiju traži kooperanta za proizvodnju šest podmornica. Njemački ThyssenKrupp Marine Systems bi mogao doći u obzir, ali navodno je i Južna Koreja u utrci. Takav posao bio bi vrijedan nekoliko milijardi eura.

Indija trenutno ima 16 konvencionalnih i jednu nuklearnu podmornicu. Država je jedna od pretpostavljenih ukupno devet zemalja koje posjeduju nuklearno oružje i već je desetljećima u sukobu sa susjedom Pakistanom, koji također ima nuklearno oružje. Izvoz oružja u Indiju stoga je kontroverzan.

Scholza na putu prati desetak poslovnih predstavnika.

Između ostalog, Scholz planira u nedjelju posjetiti lokaciju njemačke softverske tvrtke SAP u visokotehnološkoj metropoli Bengaluru - Južnoj indijskoj Silicijskoj dolini.

Potencijal za povećanje suradnje s Indijom Scholz vidi prije svega u obnovljivim energijama, vodiku, mobilnosti, farmaceutskoj industriji i digitalnom gospodarstvu.

Djelovanje na klimatske promjene također će igrati važnu ulogu u putovanju. "Bez ključnih zemalja poput Indije, nećemo moći dovoljno ograničiti rast globalne temperature da zadržimo cilj Pariškog sporazuma od 1,5 stupnjeva Celzijusa dosegnutim i postignemo zelenu transformaciju", rekao je Scholz za Times of India.

Indija je treći najveći proizvođač stakleničkih plinova štetnih za klimu nakon Kine i Sjedinjenih Država, ali zaostaje u klimatskim mjerama. Analitički portal Climate Action Tracker, primjerice, planove Indije u borbi protiv globalnog zatopljenja ocjenjuje "vrlo neadekvatnima".


Fotografija: Michael Kappeler/dpa

Tagovi: Olaf Scholz , ThyssenKrupp, indija, Narendra Modi, Rusija, zelena tranzicija, održivost
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE