GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPK: Ako nam se ne pomogne, proizvodnja svinja će se potpuno zaustaviti i neće je biti

HPK: Ako nam se ne pomogne, proizvodnja svinja će se potpuno zaustaviti i neće je biti
SVINJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2022 / 15:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u petak su upozorili na teško stanje u stočarstvu i od Vlade i Ministarstva poljoprivrede zatražili hitne mjere.

Predsjednik Odbora za tovno gospodarstvo HPK Zvonimir Širjan nakon sastanka šest sektorskih stočarskih odbora izjavio je kako je u svim stočarskim sektorima situacija neizvjesna, proizvodnja se odvija u vrlo teškim uvjetima i kako su se u ratnoj krizi poremetili svi parametri u hrvatskoj poljoprivredi.

Cijene ratarskih proizvoda su drastično porasle, a stočarima su kao ulazne sirovine troškovi porasli od 20 do 50 posto, kazao je napominjući kako proizvode u ekstremno teškim i nemogućim uvjetima za koje misli da će biti još teži.

"Stoga apeliramo prema nadležnim institucijama i Vladi da se u dijelu ili većini ulaznih troškova ograniče cijene kako bi mogli proizvoditi ili da nam se pomogne da naša proizvodnja ostane na sadašnjem nivou", istaknuo je napominjući kako su po postojećim uvjetima gubici enormni.

Predsjednik Odbora za svinjogojstvo Stjepan Kušec je kazao kako se svinjogojstvo nalazi u vrlo teškim uvjetima, proizvodnja je skupa, a proizvodi se prodaju vrlo jeftino.

"Ako nam se ne pomogne, proizvodnja svinja će se potpuno zaustaviti i neće je biti", kazao je te naglasio kako je važno imati dovoljnu proizvodnju hrane, da ne ovisimo o uvozu.

U svinjogojstvu imamo oko 40 posto dostatnosti proizvodnje tako da je ta proizvodnja jako upitna, kazao je Kušec te poručio kako im treba pomoći jer inače proizvodnje neće biti.

I predsjednik Odbora za sustav krava-tele i Odbora za konjogojstvo Miško Škemple je upozorio na teško stanje u sektoru naglasivši kako se zadnjih 30 godina sustavno uništava poljoprivreda.

"U 30 godina nitko se nije udostojio napraviti strateški plan, nema strategije razvoja ni stočarstva ni poljoprivrede. Sve što se radi radi se stihijski", kazao je te poručio kako poljoprivreda mora biti grana biti od nacionalnog interesa.

Predsjednik Odbora za mljekarstvo Igor Rešetar je kazao kako je trenutna situacija vrlo turbulentna, troškovi rastu, pa će morati porasti i cijena mlijeka. Očekuju od Ministarstva poljoprivrede mjere pomoći radi zaustavljanja pada proizvodnje.

Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac je kazao kako su se svinjogojci pridružili HPK-u u iskazu nezadovoljstva stanjem u stočarskom sektoru.

Već duže vrijeme, kako je rekao, upozoravamo da je stanje neodrživo, da stočarstva proizvodnja propada i spustila se na najniže grane koje se pamte.

Što se tiče samog svinjogojstva, gubitak na tovljeniku do sada je bio 400 kuna godišnje, a svinjogojski sektor je gubio preko 250 milijuna kuna, kazao Kuterovac je napominjući kako je to dovelo do toga da će ovogodišnja proizvodnja pasti 30 posto.

"Kad padne proizvodnja desit će se to da svinja više neće biti i više se neće pitati kolika je cijena svinjskog mesa nego gdje se meso može kupiti", istaknuo je.

Naveo je i kako je zbog rata u Ukrajini cijena kukuruza gotovo udvostručena što je za sektor neodrživo. Ukoliko Vlada ne reagira nekim konkretnim mjerama ta proizvodnja ne može opstati, upozorio je Kuterovac ističući kako pitanje hrane treba biti top tema u Hrvatskoj te kako je to pitanje nacionalne sigurnosti.

"Trebamo se uozbiljiti i hitno rješavati probleme", poručio je.

Tagovi: Hrvatska poljoprivredna komora, svinjogojstvo, svinje
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE