GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HPK: Ministarstvo će od EU-a tražiti 15 milijuna kuna pomoći za proizvođače mlijeka

HPK: Ministarstvo će od EU-a tražiti 15 milijuna kuna pomoći za proizvođače mlijeka
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2021 / 09:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zbog teške situacije u mljekarstvu, povećanja ulaznih troškova odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, Ministarstvo poljoprivrede tražit će od Europske unije (EU) 15 milijuna kuna pomoći za nabavku stočne hrane za proizvođače mlijeka, izvijestili su u petak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

Komora u priopćenju navodi kako je jučer održan sastanak Saveza udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda, Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Odbora za mljekarstvo HPK s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, na kojem se razgovaralo o teškom stanju u mljekarstvu mljekarstvu te povećanju ulaznih troškova odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, kao i potrebama za jačanje tehnoloških kapaciteta gospodarstava.

"Nakon što je iznijeta problematika sektora doneseni su zaključci, među kojima je i to da će Ministarstvo poljoprivrede tražiti pomoć od 15 milijuna kuna od EU za nabavku stočne hrane. Prednost će imati oni koji nemaju svoju zemlju i proizvodnju vlastite stočne hrane, a ova će pomoć biti u okviru COVID mjera za pomoć za ublažavanje poremećaja na tržištu", istaknuo je predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar.

Najavljeno je i kako će uskoro biti javno savjetovanje za financiranje Mjere 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (ulaganja u sektor mljekarstva, oprema – roboti, izmuzišta) koje bi se trebalo održati oko 1. listopada 2021.

Pritom će Ministarstvo poljoprivrede već do kraja sljedećeg tjedna poslati modele dobivanja maksimalnog postotka (70 posto).

Kroz Mjeru 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i Mjeru 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima prioritet će se dati za kupnju reprodukcijskog materijala u stočarstvu (junice, krmače, jarice). Natječaj ide u javnu raspravu do 31. srpnja, navode iz HPK.

Rešetar je istaknuo i kako je na sastanku obećano i da će se raspisati natječaji za privatnu savjetodavnu službe, a predstavnici proizvođača mlijeka podržali su napore Ministarstva poljoprivrede u dijelu koji je važan za kreiranje mjere Dobrobiti životinja, koja je važna za stočarski sektor.

Nastavljen pad otkupne cijene mlijeka

Iz HPK u priopćenju iznose podatke Tržišnog informacijsko sustava u poljoprivredi (TISUP) prema kojima se u lipnju nastavlja pad otkupne cijene mlijeka.

U zadnja tri mjeseca, kako navode, cijena mlijeka pala je za 3,9 posto, a prosječna otkupna cijena mlijeka realne kvalitete u lipnju ove godine iznosila je 2,45871 kn/kg (32,80 eura/100 kg) i u odnosu na prethodni mjesec bila je niža za 1,56 posto, a u odnosu na cijene istog razdoblja lanjske godine gotovo jednaka.

Prema procjeni otkupna cijena mlijeka za srpanj (2,46 kn/kg) ne ukazuje na značajne promjene.

U prvoj polovici ove godine na EU tržištu primjetan je kontinuirani blagi porast cijena mlijeka, suprotan trendu kretanja cijena prethodnih godina.

Prosječna otkupna cijena mlijeka na razini EU u svibnju ove godine iznosila je 35,74 eura/100 kg i u odnosu na cijene godinu dana ranije bila je viša za 8,4 posto.

Cijenu mlijeka za lipanj EK procjenjuje na 35,95 eura/100 kg, što je u odnosu na otkupnu cijenu mlijeka realne kakvoće na hrvatskom tržištu u prosjeku više za 8,76 posto.

Iz HPK u priopćenju navode i da je u travnju ove godine udio vrijednosti izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda činio 2,7 posto ukupne vrijednosti izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda, dok je udio vrijednosti uvoza bio 6,8 posto.

Ukupan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u travnju je iznosio 77,3 milijuna eura odnosno 89.658 tona, dok je izvoz iznosio 22,2 milijuna eura odnosno 18.968 tona.

Tagovi: Hrvatska poljoprivredna komora, mlijeko, mljekari, žitarice, stočna hrana
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE